La simbologia del Xiprer:

És curiós veure com una pregunta senzilla. Aparentment només un detall pot destapar tantes explicacions, històries o peculiaritats gràcies al coneixement compartit.
El joc el començava en Joan amb una simple pregunta: Per què a la majoria de cementiris hi trobem xiprers?

Les respostes van ser diverses i moltes de les al·legories venen de segles endarrere, però totes apunten en una mateixa direcció: el xiprer com a símbol d'acolliment, de rebuda, benvinguda.
La Maria Àngels ens explicava que el xiprer és un arbre bíblic que simbolitza la benvinguda als morts que hi són enterrats i que entren en aquesta vida després de la mort.

També l'Oscar ens va explicar que a l'antiga Grècia era l'arbre d'Hades, el déu de la mort, perquè un cop talat l'arbre l'arrel ja no fa brots nous. Els romans posaven una branca de xiprer a la porta quan es moria algú, en senyal fúnebre.Fora del cementiri, el xiprer també ha complert durant segles una funció simbòlica. La Maria del Carme ens explicava que a les masies o cases on s'hi planta un xiprer vol dir que allà s'hi trobarà hospitalitat. Altres de semblants són les que ens explica la Maria Conxa, que ens diu que, a banda de simbolitzar hospitalitat,e l nombre de xiprers que hi ha a l'entrada també indica el nombre d'hostes que la casa pot acollir. O la versió del Carles, que diu que un xiprer significa que allà donaran al viatger de beure, dos que hi haurà menjar per ell i pel cavall, i tres que també s'hi pot quedar a dormir.
La Marina afegeix que a l'època de les guerres carlines era un símbol de pau, i que a les cases on s'hi plantava un, no hi entraven a fer mal.

L'apunt més luxuriós també ens l'acosta la Maria Conxa, que diu que segles enrere, a cases o masies molt aïllades si hi havia un xiprer plantat a l'etnrada significava que en aquella casa s'hi practicava la prostitució.