05/07/2010: Avui Núria Feliu

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
Avui podeu adreçar-li pregutnes a la Núria Feliu al 93 201 74 74
null

La Núria Feliu ens visita just quan fa menys d’una setmana que el Museu d’història de Catalunya ha engegat una exposició, una acció d’homenatge i reconeixement de la importància d’aquest moviment, la Nova cançó, 50 anys després.
Però ella és tot un pou de saviesa a qui li podeu adreçar el vostres dubtes. Ja sigui sobre l'exposició que arriba just uns mesos després de l’espectacle “50+, de la Nova cançó a les cançons més noves”,un espectacle musical que ha jugant amb set parelles de ball. Ha unit 14 musics, els impulsors de la Nova Cançó i els hereus d’aquest moviment, representats del moviment musical català en l’actualitat. Núria Feliu, va comptar amb la Sílvia Pérez Cruz. Amb ella un repàs a la seva llarga trajèctoria plena de racons musicals i existencials per descobrir.

29/06/2010: Cap a Puerto Rico

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
UN LLORO, UN MORO I UN MICO, I UN SENYOR DE PUERTO RICO

Un senyor de Puerto Rico

al balcó tenia un lloro

de rica ploma i bon pico:

un lloro dels que fan oro,

dels lloros que costen pico.

Un veí seu, que era moro,

de Tetuan, va rebre un mico.

Amarra aquest mico, el moro,

al balcó, quedant el llora

a l'altre, però lluny del mico.

» Veure més

17/06/2010: va de cometes

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants

Ahir paràvem de cometes però ara meteix recordo que nits enrere també a proposit del cometa Halley:

Fa uns dies en Carlos ens va fer una pregunta que ens va portar directes a l'espai, a aixecar el cap i intentar observar si, com ens preguntava, aquests dies es pot veure el cometa Halley.
La resposta va ser unànime: No. En aquests moment el cometa Halley no s'observa des de la Terra. Però amb un matís.

El cometa Halley, que rep el seu nom de l'astrònom Edmund Halley, el primer que va calcular-ne l'òrbita el 1705, és un cometa gran i brillant que orbita al voltant del sol. Triga uns 75 anys a completar la seva òrbita, encara que aquest període es pot moure entre els 74 i els 79 anys.
Al segle XX, se'l va poder veure l'any 1910 i el 1986, i està previst que l'any 2061 es pugui tornar a visualitzar.
Com ens explicava l'Alberto, l'última vegada que el cometa va passar per la Terra, l'Agència Espacial Europea ho va aprofitar per llençar la Missió Rosetta, una sonda que tenia per objectiu estudiar els gasos i l'estructura del cometa.

Però, si des de finals dels 80 que no se'l pot veure, a què venia la pregunta d'en Carlos? Segurament la puntualització que ens va fer la Carme des de Mallorca ens pot ajudar a entendre-ho. I és que, com ens explicava, fa uns dies l'òrbita de la terra va coincidir amb un corrent de restes de la cua del cometa Halley. I, per tant, pot ser que alguns de vosaltres hàgiu llegit, o fins i tot vist, restes del cometa, que s'han visualitzat en forma de meteor en entrar en contacte amb l'atmosfera de la Terra, encara que aquest continua el seu viatge imparable cap al Sol.04/06/2010: 400 gràcies!

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
null

Hi ha qui diu que els més influents, que les persones més importants del món es reuneixen aquests dies a Sitges. Què voleu que us digui?
Per mi, els més influents i alhora importants avui es reuneixen aquí, a l’estudi 1 de Catalunya Ràdio a l’Avinguda Diagonal, o al voltant del 93 201 74 74, Importants? Sens dubte, sense secretismes.

Perquè en ells recau la clau de fer canviar les coses, perquè és des de la conscient ignorància que es canvien les coses i es troba aquella espurna que ens és necessària per passar de l’estat del dubte a l’estat de la resolució.
Perquè és en aquest estudi que es reuneixen els que saben què és la cooperació, solidaritat, en definitiva el pes de compartir les experiències de matinada a fi i efecte de no tornar a ensopegar amb la mateixa pedra.

I perquè ens agrada fer-la ballar avui una nit més, la nit que ja fa 400 nits que ens hi posem de matinada.
I què farem? Farem el que sempre fem, res més especial que això, tot i escurçar les distàncies.

Res més especial que posar en dansa l’art de preguntar, escoltar, compartir, sovint també al•lucinar, riure, per sobre i sota el nas, i sobretot evolucionar.

Perquè una nit més tenim temps per preguntar-nos per la vida i temps per donar vida a preguntar.

28/05/2010: El nom?

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
null

El tema dels noms, orígens, anècdotes, modificacions, aixeca passions entre els ignorants. Així ho hem viscut aquesta setmana, on tot va començar gràcies a una pregunta de l'Anna, que volia aprofitar la renovació del DNI per catalanitzar-se el nom. Les respostes no es van fer esperar, i les anècdotes tampoc. Encara que el procediment habitual en aquests casos és, simplement, presentar-se al Registre Civil amb el llibre de família i el DNI i sol·licitar o bé la catalanització de l'escriptura o bé un canvi de nom, com és el cas de la Maria Pau, que es va fer treure el "Maria", o en Domènec, que abans es deia Daniel.
Això és el que hem recollit de moment perquè com sempre passa a la Nit dels Inorants el coneixement és canviant!
Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants

No sé si us ha passat mai. El cert és que a mi avui m’ha passat per primer cop i sospito que perquè és el primer, el recordaré un quant temps.
Sovint m'agrada agafar un llibre i obrir-lo per una pàgina qualsevol, per caçar una frase i senzillament veure què passa.
Ahir em van regalar un llibre que m’encuriosia molt i quan el vaig tenir a les mans vaig voler posar a prova l’atzar i quina va ser la meva sorpresa quan justament obro “El quadern de Noah” i a la pàgina 16 llegeixo un fragment que em posa aquest mirall al davant:

“Es va acabar el te; entrà, va agafar el llibre i va encendre el llum quan tornava al porxo. Era Fulles d'herba de Walt Whitman i l'havia dut a sobre tota la guerra. Fins i tot en una ocasió havia rebut una bala destinada a ell.
Va fregar la tapa per treure-li una mica la pols. Després va deixar que el llibre s'obrís a l'atzar i en va llegir un vers que tenia al davant:
Aquesta és la teva hora, oh Ànima
el teu vol lliure devers l'innominat,
lluny dels llibres, lluny de l'art,
el dia esborrat, la lliçó apresa,
tu emergint plenament, silent, esguardant,
ponderant els temes que més t'encanten,
la nit, el son, la mort i els estels.”

Us podeu imaginar la cara que em va quedar quan jo precisament estava llegint aquestes línies perquè havia obert un llibre a l'atzar.
Encara no sé per què ho vaig fer, si de fet no havia llegit mai “El quadern de Noah” abans, i aquestes coses s’aprenen als llibres, no? Potser ho he vist a la televisió o a alguna pel•lícula, o, ja ho tinc! Ho he sentit a dir aquí gràcies a algun d'aquests ignorants que em feu canviar la sort de matinada.
Per cert, li he agafat el gust a aquesta pràctica i ho he tornat a fer per segona vegada avui amb el llibre "La bona sort" de Fernando Trias de Bes. Com veieu, m'agrada el risc! I què m'ha sortit aquesta vegada?
Una frase d'aquelles grans que planten una tenda de campanya al cervell: "La vida et torna allò que li dónes. Els problemes dels altres són sovint la meitat de les solucions dels teus problemes; comparteix i sempre hi sortiràs guanyant."
Doncs aquí em teniu encara amb la boca oberta, una nit més amb temps per compartir preguntes i respostes, amb temps per preguntar-nos per la vida i temps per donar vida a preguntar. Benvinguts a la Nit dels Ignorants del 2010.

21/05/2010: va de poesia

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
L’Aleix de Esparreguera m'envia aquesta poesia, diu que la dedica a tots els que feu la nit dels ignorants.
Afegeix: "Per molts anys que pugueu fer, aquest gran programa.
records d’uns amics d’Esparreguera que es diuen Martí i Mª Rosa "

LA COBLA

Triple fiscorn tenora
flabiol i tamborí ,
vostre so el cel enamora
escoltant-vos de l’aurora
fins que el dia vol morir .

Us té el rossinyol enveja ,
quan vosaltres refileu
i el verdum rere la reixa ,
al sentir-vos , també es queixa
que amb al vostre cant , l’ofegueu .


Tu al nostre poble agermanes ,
no sols , quan ens dons les mans
per poder ballar sardanes ,
que l’amor pur que tu emanes
s’encomana a xics i a grans .


Per a tu tota la vida
hi ha amor quan un és vell ,
no el fas ballar amb embranzida ,
però ets cobla preferida
d’un cor que se sent novell .

06/05/2010: va de xiprers...

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
La simbologia del Xiprer:

És curiós veure com una pregunta senzilla. Aparentment només un detall pot destapar tantes explicacions, històries o peculiaritats gràcies al coneixement compartit.
El joc el començava en Joan amb una simple pregunta: Per què a la majoria de cementiris hi trobem xiprers?

Les respostes van ser diverses i moltes de les al·legories venen de segles endarrere, però totes apunten en una mateixa direcció: el xiprer com a símbol d'acolliment, de rebuda, benvinguda.
La Maria Àngels ens explicava que el xiprer és un arbre bíblic que simbolitza la benvinguda als morts que hi són enterrats i que entren en aquesta vida després de la mort.

També l'Oscar ens va explicar que a l'antiga Grècia era l'arbre d'Hades, el déu de la mort, perquè un cop talat l'arbre l'arrel ja no fa brots nous. Els romans posaven una branca de xiprer a la porta quan es moria algú, en senyal fúnebre.

» Veure més

28/04/2010: retalls d'ahir...

Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
En Joan, però també la Joana, en Carles i d'altres oients ens heu fet arribar part d'aquesta poesia/havanera que ens demanava la Dolors de Manresa. En Joan també ens ha fet arribar aquesta imatge, i aquest comentari: l’estàtua de Montserrat a la Plaça de Catalunya posada com la resta en motiu de la exposició de 1929.La figura reflecteix la saviesa i el seny del poble català i la tradició per la moreneta.
null

ANNA MARIA (HAVANERA)

UNA BARQUETA DE BLAU PINTADA
ANNA MARIA PORTA PER NOM.
I QUI VA AMB ELLA AL MAR ES LLENÇA,
UN GALANT QUE ES DIU ANTÓN.

I L'ANTÓN TOT PORTANT EL TIMÓ
CANTA AIXÍ AQUESTA CANÇÓ.

CORRE BARCA,CORRE BARCA
QUE M'ESPEREN LLABIS ROJOS
QUE AMB FOLLIA VULL BESAR.
CORRE BARCA QUE ÉS MOLT BONA
LA PESQUERA,
CORRE BARQUETA ESTIMADA
QUE ELLA MOLT S'ALEGRARÀ.

LA NIT ÉS FOSCA I EL MAR RESSONA,
DEL MAR LES ONES SEMBLEN GEGANTS.
I ALLÀ A LA PLATJA L'ESPERA ANSIOSA
UNA DONZELLA AMB ELS ULLS BLAUS.

I L'ANTÓN TOT PORTANT EL TIMÓ
CANTA AIXÍ AQUESTA CANÇÓ.

CORRE BARCA,CORRE BARCA
QUE M'ESPEREN,LLAVIS ROJOS
QUE AMB FOLLIA VULL BESAR.
CORRE BARCA QUE VULL VIURE,
DEIXO AMB TU LA MEVA VIDA
I LA QUE JO ESTIMO TANT.Categoria: General
Escrit per: La nit dels ignorants
Avui pel carrer he vist el tortell poltrona i he recordat les nits que ens ha deixat el món del circ a la Nit dels ignorants. Per què ens marca tant els nostres records? És perquè el circ està farcit d'il.lusió i de sensacions que limiten les nostres emocions?
Records d'infància, edificis desconeguts per molts de nosaltres però en la memòria de molts dels ignorants, edificis que només són records, que ja no es troben amb la seva aparença majestuosa pels carrers de Barcelona, van tornar a protagonitzar una nit dedicada al Circ Olímpia.
En Pere va demanar als ignorants qui recordava quan havia obert i tancat les portes aquest local, i si algú recordava la companyia que havia representat l'espectacle "De Nova York a Barcelona".
I no només van recordar el què en Pere demanava, si no que ens van oferir un ampli ventall impagable de records. L'Helena, la Montserrat, la Maria, la Margarita, l'Albert, el Ramón o la Maria Antònia ens van explicar, per exemple, com es veia la processó de les companyies, que arribaven a l'Estació de França i anaven caminant, amb les carrosses i els animals, fins a les instal·lacions del circ, situat a la Ronda de Sant Pau número 27 (cantonada amb el carrer Aldana). Per la Ronda Universitat es veien passar les files d'elefants que caminaven parsimoniosament i agafats entre ells, amb el de davant per la trompa, i amb el de darrera per la cua.
Un avi que hi havia treballat d'acomodadors, pares que llogaven llotges per anar-hi tots els caps de setmana de la temporada, promesos que hi diuen les germanes petites, per ser vistos amb bons ulls per la resta de la família o primeres actuacions, pràcticament concerts de debut, de cantants posteriorment tant reconegudes com la Victòria dels Àngels.
El Circ Olímpia va obrir les seves portes el 4 de desembre de 1924, amb una capacitat per 6.000 espectadors era el local d'espectacles més gran de tota Espanya. A banda d'espectacles de circ també s'hi va programar òpera, sarsuela, teatre, revista, ballet o boxa. El local va tancar les portes el 23 de febrer de 1947 per ser enderrocat.


 
Catalunya Ràdio

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
Atenció a l'Audiència