null

Odio els rumors. Molts periodistes els utilitzen com a recurs fàcil per sostenir coses que no se sostenen, i els esportistes han après a utilitzar-los com a recurs fàcil per sostenir coses que no se sostenen. Jorge Lorenzo torna després de 4 curses lesionat. El més important que ha fet aquest dijous és reconèixer que amb la lesió va tenir dubtes sobre la seva continuïtat, un gest humà. Després, l'ha cagada.

Hi ha hagut declaracions públiques de marques dient que negociaven amb Lorenzo? No. Però off the record n'hi ha hagut a cabassos. Gent de dalt de l'equip Ducati oficial ha reconegut sense gravadores pròximes que havien parlat amb Lorenzo per fitxar-lo per a l'equip Pramac per al 2020. Per això Miller es va mostrar entre trist i empipat a Àustria perquè la renovació que li havien promès no arribava. La realitat és aquesta.

Després, evidentment, l'esportista pot jugar amb el fet que no hi hagi hagut confirmacions públiques per dir que tot són "rumors". Lorenzo ha parlat amb diverses televisions abans de la roda de premsa de presentació del gran premi, que es fa en anglès, aquest dijous a Silverstone. El seu discurs abans de la roda de premsa, pel que he sabut, estava preparat i era més o menys consistent, o almenys passable, però quan no hi ha repreguntes no cal preparar-se millor. O sí?

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/esport3/marquez-sobre-lorenzo-quan-et-compromets-amb-un-projecte-guanyador-ho-has-de-seguir/video/5905082/

null

En roda de premsa, a Lorenzo li han demanat pels moviments que hi hagi pogut haver mentre ha estat lesionat: "Com a ésser humà, després de dues fortes caigudes, especialment l’última d'Holanda... tractant-se d'una de les pitjors lesions de la meva carrera, perquè quan parles de l'esquena és delicat... vaig començar a tenir dubtes sobre la meva vida i la meva carrera, i és humà tenir-los. Quan vaig començar a sentir-me millor, els dubtes van marxar i vaig recuperar el convenciment sobre el compromís que vaig adquirir fa un any: ser competitiu amb una Honda de MotoGP. Vaig trucar a Alberto Puig i li vaig fer saber que segueixo compromès." Fins aquí diria que bé. De dubtes, en té tothom, encara que pots tenir dubtes com Zarco amb el teu equip i decidir plegar, que és ben diferent a tenir dubtes i buscar-te un pla B.

I arriba el moment de la repregunta sobre els contactes amb Ducati. "Hi va haver molts rumors i jo no hi era. Jo no he dit res mai, perquè tinc dos anys de contracte amb Honda. Però quan la pilota es va fer més grossa i els rumors van créixer, vaig decidir trucar a Alberto Puig per fer-li saber que mantinc el meu compromís amb la fàbrica." Li demanen aclariment de nou: "Això vol dir que ni tu ni el teu mànager vau contactar amb Ducati?" I el mallorquí profereix: "Soc aquí per parlar només de futur. Ja he explicat els meus sentiments quan vaig tenir la caiguda i durant el procés de recuperació." Doncs quina llàstima, perquè el més interessant és el passat recent.

Després, Lorenzo, per recomanació d'Honda, no s'ha quedat a l'habitual rotllana amb la premsa espanyola. Una mesura de protecció que entenc perfectament, perquè Lorenzo és propens a ficar-se en jardins diversos, però potser només allargues l'agonia 24 hores més. Avui té hora assignada per parlar de la primera jornada d'entrenaments... Que sí, que dirà que "Ja vaig parlar ahir del tema". Aviam què publiquen en paper aquest divendres els mitjans amb enviats especials.

null

Márquez sí que ha atès la premsa espanyola i al final li han demanat per l'actitud de Lorenzo, i ha dit això: "Has d'estar a les verdes i a les madures. Segurament, volia evitar preguntes, com s'ha vist a la roda de premsa en anglès, la pregunta estrella, perquè a casa quan es devia escalfar..., amb els dubtes..., es va moure cap a una banda o una altra sense pensar en les conseqüències. Si et compromets amb un projecte guanyador com és Honda, l'has de seguir. Si ets un campió, com duu ell escrit al casc, has de demostrar que quan confies en alguna cosa l'has de fer." Sempre ho diem de Rossi, però Márquez es mereix també un doctorat honoris causa en comunicació, encara que no sabria dir per què ha fet aquesta declaració si pot quedar-se al marge. O potser sí que tots ho sabem.