Ara que és només qüestió de dies fins a l'estrena del programa, volia provar de contestar els comentaris que la gent, molt amablement, han enviat al llarg de totes aquestes setmanes. Primer de tot, estic d'acord amb el que Joan de Lleida i mecrepiq han dit respecte a la mida minúscula de la lletra del blog. Em sembla que es tracta d'una imposició del format o de l'espai disponible, no ho sé, però el fet és que fins i tot en un microscopi electrònic amb ulleres bifocals li costaria llegir els blogs més llargs, que s'assemblen més aviat a les deposicions d'un petit exèrcit de formigues. Escriuré a la Roser, que és la persona soferta que penja els textos al blog, per veure si s'hi pot fer alguna cosa. De fet, no cal que li escrigui, ja que llegirà això directament.


D'altra banda, veig que ladyofshalott es queixa de les meves queixes pel que fa als funcionaris de les presons catalanes. De fet (sempre al meu parer) els que vam trobar a Brians eren, en part, uns funcionaris amables, eficients i que feien la seva feina sens dubte problemàtic i complicat amb ganes i bona fe. També, d'altra banda, vam trobar alguns funcionaris que ens van tractar ("ens" vol dir tot l'equip) com una veritable nosa, i no s'estaven d'adoptar una actitud prepotent i obstructiva - per no dir directament maleducat, en alguns casos - davant de tot el que fèiem. I, repeteixo, no érem interns, sinó uns empleats d'una companyia de televisió pública que pertany al mateix govern que mana a les presons catalanes. M'agradaria veure el tractament que els funcionaris esmentats donen a segons quins interns o als seus familars...


Insisteixo en el que jo i molts altres creiem: les presons en tant que institucions punitives no serveixen de res. La "reinserció" és una broma de mal gust entre els interns i entre molts dels educadors: pel que he pogut observar, si no en surts de la presó més disposat a cometre més delictes (i amb més contactes i informació per tal de fer-ho), doncs en surts amb uns problemes psicològics que et poden marcar durant anys. Ni una cosa ni l'altra té res a veure amb la "reinserció". Cal repensar tot plegat, des de zero. No només ho dic jo, sinó que avui (6/9/06) ho ha dit el conseller de Justícia de la Generalitat. En públic!


El blog sobre Marina d'Or és el que més comentaris ha rebut. Primer de tot, Vanessa, estic d'acord que no només és a la marina daurada que paguen malament als empleats: hi ha, és clar, un cert parc temàtic català i tremolo en pensar què deuen cobrar els que penquen a Terra Mítica, un projecte que, al contrari a Marina d'Or i el port aventuresc, perd diners cada any.


En pol fontferrada comenta allò del català i la Franja. De fet, en la sèrie de l'any passat vam visitar Fraga, i aquest any l'escena del pònting també es va fer a la Franja, per la banda de Solivella, un poble preciós, en el qual tothom parla català i en el qual no hi ha ni un sol rètol en català a les parets i on els nens fan immersió en castellà sense que hi hagi cap lliçó de català, ni que sigui optatiu. Algun dia, s'haurà de fer alguna cosa imaginativa a nivell documental amb situacions d'aquesta mena...


I bé, ja està: moltíssimes gràcies a tots els que heu escrit al blog per criticar o animar o senzillament compartir opinions. El programa es començarà a emetre al dia 19 de setembre si no m'equivoco. (Però encara no és oficial, així que no ho digueu a ningú, perfa).