josep cuní presentarà la marató

Josep Cuní, director i presentador del programa “Els Matins” de TV3, serà el conductor únic de la pròxima edició de “La Marató de TV3”. A partir del 7 de setembre, data en la qual es reincorporarà a “Els Matins”, Josep Cuní s’integrarà també a l’equip del programa que dirigeix Cristina Muñoz Clotet. Tal com es va anunciar, aquest 2009 l'esdeveniment es dedica a les malalties minoritàries, un ampli i divers grup de patologies greus, poc conegudes i amb escassos tractaments eficients i recursos destinats a la recerca.Malalties minoritàries

Hi ha més de 7.000 patologies amb un denominador comú: afecten com a màxim cinc persones per cada 10.000 habitants. Les malalties poc freqüents necessiten una Marató perquè se les conegui millor. Fer-les visibles ajudarà els malalts i els seus familiars a sentir-se més compresos i a ser receptors de la mostra solidària d’una societat que, si de vegades no els comprèn, és simplement perquè no els coneix.

Característiques de les malalties minoritàries:
1. Malalties greus, cròniques, degeneratives i que generalment posen en risc la vida del pacient.
2. Malalties invalidants, amb una qualitat de vida disminuïda i pèrdua d'autonomia.
3. Malalties en les quals el nivell de dolor i patiment de la persona i la família és alt.

Les malalties minoritàries són degudes a alteracions moleculars, bioquímiques o cel·lulars i en un 80% dels casos són de base genètica coneguda. Poden afectar entre el 3 i el 4% dels nadons i es calcula que la incidència en la població europea se situa entre el 6 i el 8%. Si bé el nombre d'afectats per cada malaltia minoritària és baix, el conjunt de malalts de totes les patologies suposa un grup nombrós.

En el cas de Catalunya, hi ha 400.000 persones afectades, les mateixes que tenen diabetis. Dedicar una Marató a aquestes patologies permetrà acomplir els objectius de sensibilització i divulgació de les malalties cròniques o amb guariment desconegut i d'impuls de la recerca biomèdica que persegueix aquest programa de TVC. Així mateix, i com a televisió pública, es donarà veu a un dels col·lectius de malalts més oblidats i desafavorits.