Aquest dilluns s’ha anunciat que “La Marató” de 2009 estarà dedicada a malalties minoritàries, un ampli i divers grup de patologies greus que afecten com a màxim cinc persones per cada 10.000 habitants. Són malalties poc conegudes i amb escassos tractaments eficients i recursos destinats a la recerca. Amb aquesta elecció, la Fundació La Marató de TV3 dóna resposta a una de les demandes més importants recollides en la convocatòria de propostes de malalties, que es va obrir l'any 2007.

Les malalties minoritàries són degudes a alteracions moleculars, bioquímiques o cel·lulars i en un 80% dels casos són de base genètica coneguda. Poden afectar entre el 3 i el 4% dels recent nascuts i es calcula que la incidència sobre la població europea se situa entre el 6 i el 8%. Si bé el nombre d'afectats per cada malaltia minoritària és baix, el conjunt de malalts de totes les patologies suposa un grup nombrós.

En el cas de Catalunya, hi ha 400.000 persones afectades, les mateixes que pateixen diabetis. Dedicar una Marató a aquestes patologies permetrà acomplir els objectius de sensibilització i divulgació de les malalties cròniques o amb guariment desconegut i d'impuls de la recerca biomèdica que persegueix aquest programa de TVC. Així mateix, i com a televisió pública, es donarà veu a un dels col·lectius de malalts més oblidats i desafavorits.