Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) finançats per la Fundació confirmen que un consum elevat d’embotits s fa augmentar el risc d’haver d’ingressar per problemes respiratoris en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Les persones amb MPOC que mengen més d’un tall d’embotit al dia són més propenses a patir un empitjorament de la malaltia, fet que pot provocar el seu reingrés a l’hospital, tal com afirma un estudi fet pel CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental).

Els resultats, publicats a l’European Respiratory Journal, mostren un augment del risc d’ingrés per agudització dels símptomes respiratoris en els pacients que consumeixen més quantitat habitual de carns curades (més de 20 g al dia, cada dia). Aquests efectes negatius podrien ser produïts pels nitrits, que s’afegeixen a les carns curades com a conservants i agents antibacterians. Els nitrits produeixen espècies reactives de nitrogen que danyen els teixits dels pulmons. Investigacions anteriors havien demostrat un vincle entre el consum de carns curades i el risc de desenvolupar MPOC, però aquest estudi és el primer que mostra els efectes del consum de carn curada en la progressió de la malaltia.

En el marc de l’estudi PAC-MPOC (Caracterització Fenotípica i Evolució de la MPOC), finançat per La Marató de TV3 de l’any 2003, els investigadors van treballar amb 274 pacients de Catalunya, Balears i País Basc des del seu primer ingrés a l’hospital i els van seguir al llarg d’uns dos anys per obtenir dades dels seus ingressos hospitalaris.

La Dra. Judith Garcia-Aymerich, autora principal de l’estudi i investigadora del CREAL, explica el següent: "Creiem que l’adhesió a les guies alimentàries actuals, que recomanen una ingesta moderada o ocasional de les carns curades, serà suficient per evitar aquest excés de risc. Per sobre d’aquesta mesura, altres accions individuals, com ara deixar de fumar o la pràctica d’activitat física de forma regular, poden ser més rellevants per reduir el risc d’agudització de l’MPOC".


Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)

L’MPOC és una malaltia que es caracteritza per una dificultat del pas de l’aire pels bronquis. Està causada, principalment, pel fum del tabac i té com a símptomes principals una sensació d’ofec (que augmenta amb els anys), tos i expectoració. De vegades aquests símptomes empitjoren de manera aguda com a conseqüència d’infeccions en els pulmons o d’alts nivells de contaminació de l’aire, i poden arribar a requerir ingrés a l’hospital.

Aquesta malaltia es troba entre les cinc principals causes de mortalitat de tot el món i és la responsable de la mort de tres milions de persones al món cada any. L’MPOC arriba a afectar la meitat dels fumadors al llarg de la seva vida.

A Espanya s’estima que moren més de 18.000 persones a l’any per aquesta malaltia i és la cinquena causa de mort en homes (60 morts per cada 100.000 habitants) i la setena en dones (17 morts per cada 100.000 habitants). No obstant això, aquestes xifres augmenten any rere any a Espanya, pel fet que el nostre país se situa al capdavant d’Europa en tabaquisme en adolescents i ocupa els primers llocs del món en tabaquisme associat a la dona.

Article de referència: Cured meats consumption increases risk of readmission in COPD patients. European Respiratory Journal. DOI:10.1183/09031936.00116911. Web CREAL: www.creal.cat.

La Marató 2003

La Marató de TV3 del 2003 va estar centrada en les malalties respiratòries cròniques. Conèixer les causes d’aquestes malalties, diagnosticar-les precoçment, investigar per prevenir-les i millorar el tractament i la qualitat de vida dels afectats van ser els factors que van dur el Patronat de la Fundació a decidir-se per aquest àmbit de la salut.

L’ofec, la manca d’aire i la fatiga són els símptomes més habituals de les persones que pateixen una malaltia respiratòria crònica, un conjunt de patologies que poden resultar molt incapacitants si no es diagnostiquen a temps i reben un tractament adequat. En aquest grup de malalties, les més freqüents són l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que engloba la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar.

Els 4.279.265 € recaptats en La Marató 2003 van permetre finançar 27 projectes de recerca biomèdica sobre el conjunt de patologies respiratòries cròniques. Els avanços científics assolits en aquests treballs es van presentar en el X Simposium Fundació La Marató de TV3, celebrat l’any 2009.