Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Entra en funcionament a Catalunya una unitat pionera especialitzada a tractar i investigar l'Alzheimer en les persones amb síndrome de Down. Més de la meitat dels que superen els 60 anys acaben desenvolupant l'Alzheimer.

El projecte, liderat pel Dr. Juan Fortea, de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, s'ha finançat amb fons de La Marató 2013, dedicada a les malalties neurodegeneratives.


Escrit per: Fundació La Marató de TV3
- La Marató 2013 permet impulsar 44 projectes de recerca neurodegeneratives liderats per 79 científics, que han recollit avui els premis en un acte acadèmic.

- Es tracta d’una de les inversions en recerca més importants que ha fet la Fundació en els 22 anys d’història del programa.

- Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de La Marató 2013, han conduït l’acte.

- Consulteu els projectes premiats aquí .


La Fundació La Marató de TV3 ha repartit més d’11 milions d’euros entre 44 projectes de recerca sobre les malalties neurodegeneratives gràcies a la recaptació obtinguda en la seva darrera edició. Avui s’ha celebrat l’acte de lliurament d’ajudes als 79 científics que duran a terme els treballs guardonats en els pròxims 3 anys.Els investigadors premiats han assistit a aquest acte, que s’ha fet a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i que ha comptat amb una àmplia participació de representants de la comunitat científica.

Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de La Marató 2013 han conduït la jornada, en la qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Àlvar Net, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat que “La Marató és un projecte inimitable, amb la capacitat única d’impulsar la recerca biomèdica i de mobilitzar el conjunt de la societat”. El conseller ha destacat la “importància de la recerca com una inversió d’alta rendibilitat on el retorn és molt més alt que la inversió”. En aquesta línia, ha afirmat que “la finalitat última de la recerca són els malalts i això encaixa amb la filosofia de La Marató”.

El president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Àlvar Net, ha destacat la transcendència de La Marató, que permet als “investigadors fer història quan les seves fites es tradueixen en millores en la salut dels ciutadans”.

El Dr. Carlos Casasnovas, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, ha agraït aquesta inversió en recerca en nom de tots els investigadors premiats i ha destacat la responsabilitat que representa investigar gràcies als donatius de milers de ciutadans anònims, a qui els ha dit que “no els decebran i que cada euro suposarà una millora per a la salut”.

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart, ha declarat que amb La Marató, “Catalunya és líder en solidaritat al món” i ha posat l’accent en el paper destacat que ha tingut aquest projecte solidari en l’avenç de la recerca sobre 14 grups de malalties al llarg de 22 anys.


Notícia emesa al TN vespre

El director de la Fundació, Lluís Bernabé i un dels invertigadors premiats, el Dr. Carles Casasnovas, han estat entrevistats a "Els Matins de TV3"
Lluís Bernabé explica com ha estat el procés de selecció dels projectes guanyadors i valora aquesta injecció a la recerca en una entrevista a "La Tribu de Catalunya Ràdio". Escolteu-la aquí.

"El Matí de Catalunya Ràdio" també s'ha fet ressò de l'acte en aquesta notícia, que inclou declaracions del Dr. Casasnovas. Escolta-la aquí.


44 projectes de recerca sobre malalties neurodegeneratives

L’èxit de recaptació de La Marató 2013 ha permès finançar 44 projectes de recerca sobre les malalties neurodegeneratives, destinant-hi més d’11 milions d’euros. Es tracta de l’edició del programa que ha aconseguit finançar el nombre més alt de projectes, superant els 42 sobre el càncer de La Marató 2012, i d’una de les inversions en recerca més importants que s’han fet en 22 anys d’història de la iniciativa.

Durant els pròxims 3 anys, un total de 79 equips de recerca treballaran en la creació de nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractament de les malalties neurodegeneratives.

Dels 44 projectes que seran finançats, 23 són unitaris i 21 coordinats entre dos o més centres d’investigació, impulsant d’aquesta manera el treball en xarxa dels diferents grups de recerca. Els projectes es duran a terme en 54 centres d’investigació: 38 són catalans, 9 de l’estat espanyol i 7 d’àmbit internacional.

L’any 2019, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

En 22 edicions, la Marató de TV3 ha recaptat 131 milions d’euros i ha impulsat de manera decisiva la investigació científica d’un gran grup de malalties mitjançant el finançament de 680 projectes de recerca biomèdica d’excel•lència.

A la convocatòria d’ajudes en malalties neurodegeneratives que la Fundació de La Marató va obrir al mes febrer s’hi van presentar 187 projectes, que van ser avaluats per 96 experts internacionals en un procés d’avaluació coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). Un total de 96 experts han revisat els treballs seguint un rigorós procés d’avaluació per consemblants en què s’ha valorat la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat.
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Aquests fons impulsaran la recerca sobre les malalties neurodegeneratives, que van centrar La Marató 2013

Prop d’1.000.000 de persones van participar en les 2.184 activitats populars organitzades per associacions i col•lectius

La xifra definitiva torna a situar La Marató de TV3 al nivell dels teletons internacionals de més prestigi

La Marató ha recaptat prop de 131 milions d’euros en 22 edicions

Des del 1992, aquests recursos han permès finançar 636 projectes de recerca científica d’excel•lència


La 22a Marató de TV3, que es va fer el 15 de desembre i es va dedicar a les malalties neurodegeneratives, ha tancat definitivament el marcador amb la xifra d’11.848.986 €, un cop ha acabat el període de recepció de donatius el 31 de març. Aquest resultat és la suma de les aportacions i la participació de milers de ciutadans, institucions i empreses i de la intensa mobilització de la societat desplegada el mes de desembre passat.El suport ciutadà va ser un dels protagonistes destacats de l’última edició de La Marató. En són exemple les 2.184 activitats populars organitzades de forma espontània per la societat, els prop d’1.000.000 de persones que hi van participar arreu del territori i la mobilització de 2.400 voluntaris el dia del programa a les quatre seus telefòniques per atendre les trucades de donatius a través del telèfon de La Marató.

A aquestes expressions de participació social, s’hi han sumat les iniciatives del disc de La Marató, que en un sol dia va vendre 200.000 còpies, i del llibre, que va vendre gairebé 9.000 exemplars en un mes i mig i ha exhaurit pràcticament tota l’edició.

El marcador aconseguit torna a situar La Marató de TV3 al nivell dels teletons internacionals de més prestigi.

Amb aquesta nova recaptació, els fons obtinguts per La Marató de TV3 des del 1992 ascendeixen a 130.853.082 €. En 22 edicions, el projecte s’ha convertit en un dels principals motors de la recerca científica de Catalunya, en una eina de sensibilització i divulgació social sobre les malalties tractades i en estímul de la participació ciutadana.

187 projectes de recerca biomèdica sobre malalties neurodegeneratives candidats a rebre finançament

Els fons aconseguits en La Marató 2013 impulsaran de manera decisiva la recerca sobre les malalties neurodegeneratives. La Fundació distribuirà els recursos econòmics recaptats als projectes de recerca científica d’excel•lència que resultin més ben valorats d’entre els 187 que s’han presentat a la convocatòria d’ajudes.

Els projectes candidats a rebre finançament seran sotmesos a un rigorós procés de revisió coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, que duran a terme experts en malalties neurodegeneratives d’àmbit internacional. En aquesta revisió, dos avaluadors puntuaran cada treball en funció de la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat. La reunió d’un comitè posarà punt final al procés amb l’elaboració d’una llista amb els treballs més ben valorats, que serà estudiada per la Comissió Assessora Científica i aprovada pel Patronat de la Fundació. La resolució dels treballs premiats es farà pública el pròxim mes de novembre.

L’expertesa dels revisors en el camp de la convocatòria, la doble revisió de cada projecte, la seva assignació al perfil adequat dels revisors i l’anonimització dels treballs són alguns dels factors que garanteixen l’objectivitat, rigor i transparència d’aquest procés d’avaluació.

Des del 1992, els fons recaptats en La Marató de TV3 han permès finançar 636 projectes de recerca biomèdica sobre un ampli conjunt de malalties incurables.

El cicle de La Marató 2013: malalties neurodegeneratives


Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Els fons aconseguits en La Marató 2013 impulsaran de manera decisiva la recerca sobre les malalties neurodegeneratives. La Fundació distribuirà els recursos econòmics recaptats als projectes de recerca científica d’excel•lència que resultin més ben valorats d’entre els 187 que s’han presentat a la convocatòria d’ajudes.

Dels projectes candidats, 97 són unitaris, és a dir, que es desenvolupen en un únic centre de recerca, i 90 són coordinats entre diverses institucions catalanes i d’àmbit espanyol o internacional. Entre els projectes que impliquen un treball en xarxa a fora de Catalunya, destaquen els 8 presentats per equips de recerca del Regne Unit, els 7 d’Alemanya i els 5 dels Estats Units, que treballarien de forma coordinada amb grups catalans.

Els treballs de recerca bàsica representen el 59% dels presentats a la convocatòria, seguits pels clínics, amb un 19%, i pels bàsics-clínics, que sumen un 15%. La resta de projectes candidats són combinacions de les diferents àrees de recerca en malalties neurodegeneratives.

A partir del mes de maig, els projectes que opten al finançament de la Fundació seran sotmesos a un rigorós procés de revisió coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), que duran a terme experts en malalties neurodegeneratives d’àmbit internacional. En aquesta revisió, dos avaluadors puntuaran cada treball en funció de la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat.

La reunió d’un comitè ad hoc posarà punt final al procés amb l’elaboració d’una llista amb els treballs més ben valorats, que serà estudiada per la Comissió Assessora Científica i aprovada pel Patronat de la Fundació. La resolució dels treballs premiats es farà pública el mes de novembre.

L’expertesa dels revisors en el camp de la convocatòria, la doble revisió de cada projecte, la seva assignació al perfil adequat dels revisors i l’anonimització dels treballs són alguns dels factors que garanteixen l’objectivitat, rigor i transparència d’aquest procés d’avaluació.

Els projectes guanyadors es desenvoluparan en un període de 4 anys a partir de la publicació dels seleccionats i permetran avançar de manera decisiva en la recerca sobre les malalties neurodegeneratives. Durant aquest període, la Fundació i l'AQUAS duran a terme el control econòmic i científic anual dels projectes finançats.
Finalment, l’any 2019, la Fundació exposarà els resultats obtinguts en aquests treballs en un simposi científic.

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
El guardó reconeix la tasca de difusió i promoció social de la neurologia a Catalunya duta a terme amb La Marató 2013.

La Societat Catalana de Neurologia ha atorgat a la Fundació La Marató de TV3 el Premi Artur Galceran i Granés com a reconeixement per l’acció divulgativa, de sensibilització social i d’impuls a la recerca sobre malalties neurodegeneratives que ha representat l’última edició del programa.El jurat del premi ha reconegut de forma especial el lideratge de la Fundació en l’estímul del compromís social a l’entorn del projecte solidari de La Marató, fet que es traduirà en una injecció de recursos a la recerca en patologies neurodegeneratives. Així mateix, ha posat en relleu la gran tasca educativa i de conscienciació social desenvolupada en el programa i la campanya de sensibilització prèvia.El lliurament del guardó s'ha fet en el marc de la XVIII Reunió Anual de la Societat Catalana de Neurologia. L'ha recollit el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé.La Marató 2013 va dedicar 15 hores de programa en directe a la divulgació científica i la sensibilització sobre el conjunt de malalties neurodegeneratives. La implicació ciutadana en la iniciativa es va traduir en un marcador de 9,5 milions d’euros, xifra provisional que augmentarà amb els donatius que arribin fins al 31 de març, quan es faci el tancament definitiu d’aquesta edició.

La Societat Catalana de Neurologia és una entitat de caràcter mèdic i científic, sense ànim de lucre que té, entre altres, els objectius d’agrupar i donar veu a tots els especialistes en Neurologia, contribuir al millorament mèdic i científic dels seus associats i garantir, vetllar i promoure el desenvolupament de la disciplina mèdica de la neurologia a Catalunya.


       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   gener 2020   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Sindica aquest blog - RSS