Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Un projecte de recerca finançat en part per La Marató 2011 permet induir la pluripotència en les cèl·lules reprogramades.

El 2012, John B Gurdon i Shinya Yamakana van rebre el Premi Nobel de Medicina pel seu descobriment sobre la manera com les cèl·lules adultes es podien reprogramar per transformar-se en cèl·lules mare pluripotents (iPS). Aquestes cèl·lules obtingudes són capaces de comportar-se de manera similar a les cèl·lules mare embrionàries, d'aquí el seu enorme potencial en medicina regenerativa. No obstant això, tot i que hi ha molts grups de recerca a tot el món que estudien aquest procés, de moment continua sent un procés poc entès que encara no és totalment eficient i segur per esdevenir la base d'una nova teràpia cel·lular.

Ara, investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona, amb el finançament de La Marató 2011, dedicada a la regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits, han fet un pas molt important cap a la comprensió de la reprogramació cel·lular i la seva eficàcia: han descobert el paper clau que exerceix la ruta de senyalització Wnt en la transformació de cèl·lules adultes a cèl·lules iPS.

"Generalment, en el procés de reprogramació cel·lular se solen emprar factors de transcripció per intentar augmentar-lo o disminuir-lo. Nosaltres hem descobert que podem incrementar l'eficiència del procés inhibint la ruta Wnt", explica Francesco Aulicino, estudiant de doctorat del grup Reprogramació i Regeneració, liderat per Maria Pia Cosma, i coautor de l'estudi que acaba de publicar-se a “Stem Cell Reports”.

La ruta de senyalització Wnt està formada per una sèrie de reaccions bioquímiques que hi ha a les cèl·lules. En les granotes o en els llangardaixos, per exemple, aquestes reaccions són les que permeten que es regenerin les extremitats si els animals tenen alguna ferida. Si bé els éssers humans i els mamífers en general hem perdut aquesta capacitat de regeneració, la ruta Wnt està implicada en nombrosos processos durant el desenvolupament embrionari i la fusió cel·lular, i també durant la reprogramació.

Aquests investigadors han estudiat com es comporta la ruta Wnt durant tot el procés de transformació d'una cèl·lula adulta a iPS, cosa que sol durar unes dues setmanes. És un procés molt dinàmic, en el qual hi ha oscil·lacions en l’activació de la ruta (que no està activada sempre). "Hem vist que hi ha dues fases i que, en cadascuna, Wnt compleix una funció diferent. I hem demostrat que inhibint la ruta al principi del procés i activant-la al final podem augmentar l'eficiència de la reprogramació i obtenir un nombre més gran de cèl•lules pluripotents", indica Ilda Theka, també estudiant de doctorat en el grup de Cosma i coautora de l'article.

Per controlar de forma artificial la ruta, han emprat un inhibidor de la secreció de Wnt, la molècula Iwp2, que no altera de forma definitiva les cèl·lules, quelcom que d’altres investigacions en reprogramació que fan servir altres factors encara no han pogut aconseguir.
També han vist que el moment exacte en què s'activa la ruta Wnt és crucial. Si s’activa massa aviat, les cèl·lules comencen a diferenciar-se, per exemple en neurones o en cèl·lules endodèrmiques, i no es reprogramen.

"És un avanç molt important i nou en l'àmbit de la reprogramació cel·lular, perquè fins ara era un procés molt poc eficient. Hi ha molts grups que estan intentant entendre el mecanisme pel qual les cèl·lules adultes esdevenen pluripotents i què és el que bloqueja aquest procés i fa que només un percentatge baix de cèl·lules acabi reprogramant-se. Nosaltres aportem informació sobre per què això succeeix", considera Theka.

Aquest treball obre la porta a nous avenços en medicina regenerativa i també aporta nova informació a determinats tipus de tumors en què la ruta Wnt està implicada. D’altres laboratoris treballen també per trobar noves maneres d'augmentar l'eficàcia per induir la pluripotència en aquestes cèl·lules. És el cas del laboratori de "Cèl·lules mare hematopoètiques, transdiferenciació i reprogramació", liderat per Thomas Graf, on treballen amb cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS).

A més dels fons de la Fundació La Marató de TV3, l'estudi ha estat finançat per l'European Research Council (ERC), el Human Frontier Science Program (HFSP), el Ministeri d'Economia i Competitivitat, l'AXA Research Fund i el programa Marie Curie Ingenium Initial Training Network (ITN).


Escrit per: Fundació La Marató de TV3
La directora de la Fundació La Marató de TV3, Carme Basté, protagonitza l'espai "El compromís" del programa "Solidaris" de dissabte 10 de novembre, per valorar la injecció a la recerca sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits que acaba de fer possible La Marató 2011.

Escolteu la peça fent clic aquí
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Un total de 29 projectes de recerca biomèdica sobre regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits han rebut 8 milions d’euros de La Marató 2011. Els 56 investigadors que els duran a terme han assistit avui a l’acte de lliurament d’ajudes, que s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.Xavier Coral i Espartac Peran, presentadors de La Marató, han conduït l’acte, en el qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.“La Marató de TV3 és servei públic en estat pur”, ha afirmat Brauli Duart, president de la CCMA i de la Fundació, “i ho és des que comença a gestar-se cada edició fins que obtenim els resultats de les recerques que es financen amb els seus fons”, ha matisat el president. Duart ha posat especial èmfasi en el fet que el camí de La Marató del 2011 tot just acaba de començar: ”avui, posem cara i nom a les persones que faran possible que els fons recaptats es converteixin en avenços científics, que milloraran la qualitat de vida dels malalts”.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que La Marató de TV3 és “fruit de 3 ingredients - la societat catalana, la televisió pública i el talent i la curiositat dels investigadors – i d’una vocació: la generositat”. Segons Ruiz, La Marató ha consolidat un “model de recerca propi, que no existeix en cap altre país, el del mecenatge popular” i ha afirmat que això només pot ser “expressió d’una societat madura”. El conseller de Salut també ha destacat el paper innovador que va representar La Marató del 2011, en fer “una aposta de futur per la medicina regenerativa”.En la seva intervenció, el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha destacat l’orgull que sent aquesta institució per “formar part d’una iniciativa solidària i necessària que cada any mobilitza milers de persones per un bé comú i universal com és la investigació científica”.

El Dr. Joan Garcia López, del Banc de Sang i Teixits, ha agraït en nom dels investigadors premiats l’impuls a la investigació que representen els fons de la Fundació: “aquesta oportunitat és un privilegi i una enorme responsabilitat amb els que han dipositat en nosaltres la seva confiança i esperança”. En relació amb el que suposa impulsar la recerca en medicina regenerativa i trasplantament d’òrgans i teixits, Garcia López ha afirmat que estem “construint les bases del que serà la medicina regenerativa” i que “només l’estímul de la recerca biomèdica pot conduir a la creació de noves estratègies terapèutiques capaces de modificar la història natural d’aquestes i d’altres malalties obrint un camí a l’esperança dels que les pateixen”.

Consulteu els projectes guanyadors

» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
La Fundació La Marató de TV3 repartirà dilluns, 5 de novembre, més de 8.000.000 € de La Marató 2011 a 56 investigadors que posen en marxa 29 projectes en regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits.

L’acte de lliurament d’ajuts serà conduït pels periodistes Xavi Coral i Espartac Peran, presentadors de l’edició 2011 de La Marató de TV3, i comptarà amb la presència de Boi Ruiz, conseller de Salut, Dídac Ramírez, rector de la UB i Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3.

Dels 29 projectes que rebran finançament, 8 són unitaris i 21 coordinats entre dos o tres centres d’investigació, fet que implica el treball en xarxa d’institucions de recerca catalanes amb altres d’àmbit espanyol i internacional.

A la convocatòria d’ajudes s’hi van presentar un total de 209 projectes, que van ser avaluats en funció de la seva qualitat, la metodologia i la rellevància, per 105 experts procedents de 18 països. La gestió d’avaluació l’ha dut a terme l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, en un procés de revisió d’experts (“peer review”) de provada transparència i rigor.Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Els treballs seleccionats es finançaran amb els fons de La Marató 2011

La Fundació La Marató de TV3 ha convocat un comitè de 7 especialistes europeus en regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits per elaborar un rànquing dels projectes que han resultat més ben valorats en l’avaluació duta a terme per 105 revisors internacionals.

Els 210 treballs de recerca que es van presentar a la convocatòria d’ajuts de la Fundació han estat sotmesos a un procés d’avaluació per consemblants (peer review), de contrastada transparència i rigor. La revisió dels 105 experts ha determinat la viabilitat dels treballs, un cop valorada la rellevància científica i sociosanitària, així com la qualitat, rigor metodològic i possibilitats d’aplicació. Aquest procés ha estat coordinat per l’Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS), del Departament de Salut.

El rànquing derivat de la reunió d’experts serà presentat als òrgans de govern de la Fundació, la Comissió Assessora Científica i el Patronat, que determinaran quins projectes es finançaran amb els fons obtinguts en La Marató del 2011. La decisió sobre l’adjudicació dels ajuts es farà pública al mes de novembre.

       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   febrer 2020   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Sindica aquest blog - RSS