Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Amb motiu del 13è Simposium, en què s’han presentat els resultats de la recerca sobre dolor crònic finançada gràcies a La Marató 2006, la Fundació va convocar la tercera edició dels premis “Divulga la Recerca de La Marató”.

El certamen, convocat amb la col·laboració de la Fundació Institució Catalana de Suport de la Recerca, té com a objectius fer accessibles per al públic general els avenços científics impulsats per La Marató de TV3 i estimular l’interès dels joves per la ciència. En aquesta ocasió, es tractava de fer entenedors els resultats de la recerca en dolor crònic que va impulsar La Marató 2006 per mitjà de breus reportatges audiovisuals.

Han resultat guanyadores d’aquesta edició del certamen les càpsules següents:

Mireia Sans Marín i Noèlia Sans Gordillo, de la llicenciatura de Comunicació Audiovisual, de la Universitat Oberta de Catalunya, pel reportatge sobre el projecte de recerca del Dr. Manuel Ramos Casals, "Susceptibilitat immunogenètica i alteracions metabòliques com a factors etiopatogènics de dolor crònic en pacients amb síndrome de Sjögren en comparació amb pacients atesos en l'àmbit de l'atenció primària"David Molero Trujillo, Mª Isabel Núñez Gómez i Rocío Velázquez, de la llicenciatura de Comunicació Audiovisual, de la Universitat Oberta de Catalunya, pel reportatge sobre la recerca del Dr. Eduardo Soriano García, "Identificació i caracterització d'un nou sistema de senyalització associat a exocitosi i neurotrofines: paper en la generació del dolor"
Miquel Camacho i Maria Martínez Bayona, de la Universitat Pompeu Fabra, pel reportatge sobre la recerca del Dr. Joan Castell Conesa, "Neuroimatge amb SPECT en cefalea per abús de medicaments"Els guanyadors en el moment de recollir els premis


Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Així ho ha declarat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el 13è Simposium Fundació La Marató de TV3


28 investigadors han exposat públicament els resultats de la inversió de 6 milions d’euros en dolor crònic


La Fundació La Marató de TV3 ha fet públics avui en el 13è Simposium els resultats de la recerca científica sobre dolor crònic finançada amb els recursos de La Marató 2006. L’acte científic ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Catalans i ha comptat amb la participació dels investigadors que han treballat en els 28 projectes impulsats per La Marató de TV3.Els científics han destacat que la recerca duta a terme en dolor crònic ha contribuït substancialment a avançar en el diagnòstic, pronòstic i tractament de les diferents manifestacions del dolor crònic. Els moderadors de les taules n’han fet un resum:

El Dr. Albert Barberà, director científic de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr.Josep Trueta, i moderador de 2 taules, ha posat en relleu la qualitat científica i les aproximacions multidisciplinàries dels treballs presentats, que han abordat el dolor crònic des de diferents perspectives. Com a resultats més esperançadors, Barberà ha destacat el descobriment de noves patents i fàrmacs, encara en fase pre-clínica, de noves dianes terapèutiques i els estudis que apunten a la modificació de la pràctica clínica. També ha descrit alguns treballs enfocats a millorar el coneixement dels processos psicològics vinculats al dolor crònic i la realitat cínica dels pacients.

El Dr. Joan Pons, de l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, ha moderat la resta de taules. Ha destacat en l’àmbit de la prevenció la investigació sobre les causes de la cronificació del dolor en pacients que han passat per una intervenció quirúrgica així com el treball sobre els factors genètics de la migranya. Pons també ha posat en relleu els resultats obtinguts en estudis de neuroestimulació i realitat virtual que ofereixen un efecte analgèsic.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3; Brauli Duart i del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner.

» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
L'estudi contribuirà al desenvolupament i millora de tractaments per al dolor crònic en nens i adolescents

L'equip de recerca en dolor Algos, de l'Àrea de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en col•laboració amb l'Hospital Sant Joan de Reus, ha començat el procés de selecció de pacients amb dolor crònic per fer assajos clínics que permetin millorar el tractament del dolor crònic en nens i adolescents. L’estudi ha estat finançat per la Fundació, gràcies als fons recaptats en La Marató del 2006, dedicada al dolor crònic.

El coordinador del projecte, el doctor Jordi Miró, ha explicat que començaran les proves amb una mostra de nens de 12 a 18 anys per comprovar empíricament l'adaptació a l'experiència del dolor i la influència d’experiències cognitives i emocionals negatives.

Els assajos començaran al novembre a Reus amb tres tipus de tractaments, que seran comparats entre si. Es faran en grups de cinc persones i cada pacient serà assignat aleatòriament a cada un dels tractaments. En tots els casos es recollirà informació en diferents moments de l'estudi -abans, durant i després del tractament- i els participants rebran petites compensacions econòmiques per la seva col•laboració, fins a un màxim de 110 euros en cas de completar totes les sessions i accions que implica el protocol de l'estudi.

El canal 3/24 entrevista el Dr. Jordi MiróEls resultats d’aquest estudi contribuiran a millorar el coneixement sobre l’eficàcia de les intervencions, així com del paper del catastrofisme en l’adaptació al dolor crònic. A més a més, l’estudi permetrà verificar empíricament la hipòtesi que les cognicions influeixen en l’experiència del dolor i en l’ajust al dolor crònic.

En última instància, aquestes dades també han de contribuir al desenvolupament i millora d’estratègies de tractament amb les quals reduir el patiment i millorar el funcionament dels nens i adolescents amb dolor crònic, i el d’aquells que hi conviuen.

Escrit per: Fundació La Marató de TV3


L’equip de la unitat de cefalees de l’Hospital Vall d’Hebron, encapçalat per la doctora Patricia del Pozo, du a terme un estudi sobre la migranya finançat amb fons que es van obtenir a La Marató 2006, dedicada al dolor crònic. El projecte, que treballa amb 1.000 voluntaris que pateixen migranya, té com a objectiu identificar les mutacions genètiques comunes a tots els pacients per avançar en el tractament d’aquesta malaltia.
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Un projecte de recerca biomèdica sobre el dolor crònic, finançat amb els fons obtinguts per La Marató de TV3 del 2006, assoleix una fita important en el tractament farmacològic d’aquesta malaltia.


L’equip d’investigadors encapçalat pel Dr. Gregorio Valencia, de l’Institut d’Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona (CSIC), ha descobert un analgèsic derivat de la morfina, més potent i amb menys efectes secundaris, que permetrà crear nous medicaments per tractar el dolor crònic.


» Text complet       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   abril 2020   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Sindica aquest blog - RSS