Escrit per: Fundació La Marató de TV3
• “La Fundació La Marató de TV3 és un exemple de ‘bon govern’: és transparent, es gestiona a través de la participació i ret comptes a la societat”, ha manifestat el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant l’acte de cloenda.

• “És molta i molt esperançadora la feina feta pels investigadors en aquests anys. Aquests projectes són el punt de partida d’un moviment transformador en recerca mental”, ha afirmat el Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació.

• 25 investigadors han presentat els fruits de la inversió de més de 6 M € de La Marató del 2008 en malalties mentals greusLa Fundació ha presentat avui els resultats dels 25 projectes de recerca sobre malalties mentals greus impulsats amb fons de La Marató 2008 en el marc del 15è Simpòsium, celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans. Els científics que han dut a terme les investigacions finançades per La Marató han exposat els avenços assolits en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus.El Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha exposat les línies generals d’aquests avenços tot destacat el predomini dels projectes coordinats entre diversos centres de recerca, fet que ha permès augmentar la vàlua i la projecció dels resultats obtinguts.

En l’àmbit de la recerca bàsica, el Dr. Capellà ha destacat els nombrosos estudis orientats a trobar noves dianes terapèutiques per al tractament de les malalties mentals. També ha posat en relleu les aproximacions epidemiològiques i genètiques emprades en els treballs, que apunten que en els pròxims anys es podran fer noves classificacions de les malalties mentals. Els projectes que han estudiat la base genètica d’aquestes patologies han donat resultats interessants, com ara identificar factors de risc comuns en 5 gens a partir de l’estudi internacional de 1.000 pacients amb autisme, o determinar un subgrup d’afectats per esquizofrènia que presenten també trastorns motors. Resultats com aquests, ha explicat el Dr. Capellà “obren la porta a estudis clínics i al disseny de nous tractaments”.

Els treballs finançats per La Marató 2008 han inclòs també aproximacions socials a les malalties mentals greus. N’és un exemple l’estudi que ha analitzat perquè els adolescents amb símptomes de depressió no van als serveis sanitaris. Els resultats d’aquest treball, explica Capellà, “plantegen canvis i reptes en la pràctica sanitària”.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3; Brauli Duart i del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros.El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat que “la tasca que desenvolupa la Fundació amb la gestió dels fons recaptats en el programa és un exemple de ‘bon govern’: és transparent, es gestiona a través de la participació i ret comptes a la societat. N’és una mostra l’acte d’avui”. El conseller també ha afirmat que La Marató de TV3 és una fórmula d’èxit perquè fusiona espectacle televisiu i estímul de l’acció solidària amb una clara vocació d’impuls a la recerca biomèdica.

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la Fundació, Brauli Duart, ha explicat que l’acte d’avui “tanca el cicle de La Marató 2008 retornant tota aquella solidaritat viscuda en forma d’expectatives positives en salut mental”.

Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans ha fet un símil entre el Big Bang i La Marató de TV3: “Després de l’explosió solidària i emotiva que representa el dia del programa, es genera un nou panorama amb avenços científics per conèixer millor les malalties”.

La periodista Lídia Heredia, que va presentar La Marató 2008 amb Raquel Sans, ha conduït la cloenda del simpòsium fent un recorregut emotiu per aquella edició del programa que avui es tanca.

Amb l’objectiu d’obrir l’acte científic al públic general, el simpòsium ha acollit durant tot el matí diverses accions de divulgació científica i social entorn a La Marató. D’aquesta manera, s’hi ha inaugurat la primera exposició fotogràfica: “El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3”, elaborada per alumnes de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) al voltant de 4 valors que defineixen La Marató: solidaritat, emoció, confiança i esforç. Els ciutadans que han visitat avui l’IEC han pogut entendre en què consisteixen els avenços impulsats per La Marató 2008 gràcies al material gràfic i audiovisual de caràcter divulgatiu exposat.

Es poden consultar les memòries finals dels 25 treballs sobre malalties mentals en aquest enllaç.

A "El matí de Catalunya Ràdio" van parlar amb Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació de la Marató de TV3, que ha destacat 4 o 5 projectes dedicats a la medicina genòmica, és a dir, què fa que alguns tinguin més probabilitats que altres per desenvolupar malalties mentals. Escolteu l'entrevista aquí.

Notícia emesa al TN migdiaEl programa "Els Matins de TV3" va dedicar l'espai de la tertúlia a les malalties mentals amb la participació de la Jenny Pulido, testimoni de La Marató 2008 i afectada per un trastorn bipolar i el Dr. Miquel Casas, cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, que ha afirmat que malgrat els grans avenços en el tractament de les malalties mentals greus, "l'estigma és el que més pesa". El programa va fer una connexió en directe amb l'Institut d'Estudis Catalans on Xavi Abad va entrevistar alguns dels protagonistes de la jornada.


Escrit per: Fundació La Marató de TV3
• La Fundació fa públics avenços en el coneixement de les causes, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus promoguts pels 6,9M€ que va recaptar La Marató 2008

• La jornada tindrà lloc el 26 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans, en un espai on interactuaran ciència i societat

• Es farà la primera exposició fotogràfica: “El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3”, elaborada per l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV)La Fundació tanca el cicle de La Marató 2008 amb la celebració del 15è Simpòsium, on es presentaran els resultats assolits per la recerca en malalties mentals greus finançada pels 6,9M€ que va recaptar aquella edició.

L’acte, que tindrà lloc el 26 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans, reunirà els 40 investigadors que gràcies a aquesta injecció econòmica han dedicat 3 anys a avançar en el coneixement sobre les causes i els mecanismes de les malalties mentals greus, a crear nous mètodes de diagnòstic i a dissenyar diferents estratègies terapèutiques per tractar-les. La jornada s’organitzarà al voltant de 4 taules rodones on els científics faran les ponències: Esquizofrènia; Psicosis i altres trastorns; Trastorns en infants i adolescents i Depressió, retard mental i cervell social.

Aquests són alguns dels resultats dels projectes finançats. Consulteu tots els resultats aquí

• L’esquizofrènia en l’àmbit familiar
Els fills de pacients amb esquizofrènia podrien ser més propensos a patir trastorns psiquiàtrics que els fills de pacients amb trastorn bipolar.
Dra. Castro Fornieles, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Dra. M. Dolores Moreno. Hospital Universitario Gregorio Marañón.

• Depressió i hàbits de vida
Els hàbits de vida relacionats amb les malalties cardiovasculars (dieta, activitat física i consum d’alcohol i tabac) s’associen també a la depressió.
Dr. Joan Vilalta, Hospital de Santa Caterina. Dra. Maria Isabel Cobas. IMIM

• Subtipus de TDAH i àrees cerebrals
S’apunta que cada subtipus d’aquest trastorn implica regions cerebrals diferents.
Dr. Jaime Moyá, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona.

• Xarxes cerebrals implicades en la depressió
Identificades diverses xarxes cerebrals responsables de l’estat d’ànim i la seva vinculació amb la depressió a través d’una nova tècnica d’imatge.
Dr. Pablo Villoslada, IDIBAPS. Dr. Gustavo Deco, Escola Superior Politècnica UPF.

• Mapa genètic de l’autisme
Primer pas per traçar el paisatge genètic complet de l’autisme: identificats factors de risc comuns en 5 gens a partir de l’estudi internacional de 1.000 pacients amb aquesta malaltia.
Dr. Claudio Toma. Facultat de Biologia UB.


Amb l’objectiu d’acostar la ciència a la ciutadania, el simpòsium acollirà durant tot el matí diverses accions de divulgació científica i social entorn a La Marató obertes al públic. D’una banda, s’hi inaugurarà la primera exposició fotogràfica: “El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3”, elaborada per alumnes de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) al voltant de 4 valors que defineixen La Marató: solidaritat, emoció, confiança i esforç. Així mateix, els ciutadans que visitin l’IEC podran entendre en què consisteixen els avenços impulsats per La Marató 2008 gràcies al material gràfic i audiovisual de caràcter divulgatiu exposat i a les explicacions dels investigadors, que enregistraran en directe breus vídeos amb els resums dels seus treballs sobre malalties mentals.

La cloenda de la jornada, que es farà a les 13.00, anirà a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz; del president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart; i del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènech Ros.

El 6 de juliol TV3 emetrà un programa especial en què Lídia Heredia i Raquel Sans, presentadores de La Marató 2008, faran un recorregut emotiu per aquella edició i pels avenços científics presentats en el simposi.

Consulteu el programa del 15è Simpòsium
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
L'estudi, liderat per investigadors de l'IDIBELL amb fons de La Marató 2008, proposa una teràpia combinada específica per a aquests pacients.

Investigadors liderats per Marta Barrachina, de l'Institut de Neuropatologia de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), han identificat un nou subgrup de pacients d'esquizofrènia caracteritzats per tenir trastorns motors. L'equip de Barrachina estudia el receptor d'adenosina A2A, que s'expressa al sistema nerviós central, als ganglis basals, i està implicat en el control del moviment. Els investigadors han detectat que el 50% dels pacients post mortem estudiats tenien nivells molt baixos d'aquest receptor. Comparant aquestes dades amb la informació clínica aportada pels investigadors, van observar que aquests pacients presentaven trastorns motors.

L'estudi, que s'ha fet en col•laboració amb l'equip de la investigadora Mairena Martín a la Universitat de Castella-la Manxa, a Ciudad Real, i investigadors clínics del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, s'ha publicat a l'edició electrònica de la revista “Psychiatric Research”, i ha estat finançat per La Marató de TV3 de l'edició 2008.

L'esquizofrènia és una malaltia mental greu. Des d'un punt de vista clínic es considera que agrupa diverses malalties que no estan ben definides ni caracteritzades per biomarcadors.

L'equip de Marta Barrachina estudia el receptor d'adenosina A2A, que s'expressa al sistema nerviós central, als ganglis basals, i està implicat en el control del moviment. A més a més aquesta proteïna inhibeix l'activitat del receptor de dopamina D2, hiperactivada en pacients d'esquizofrènia i diana dels antipsicòtics típics.

"Hem estudiat els cervells post mortem dels pacients", explica Barrachina, "i hem detectat que el 50% tenia nivells molt baixos del receptor d'adenosina A2A. Curiosament, en comparar aquestes dades amb la informació clínica aportada pels investigadors clínics de l'estudi, vam observar que aquests pacients presentaven trastorns motors".

"A més, hem identificat un mecanisme epigenètic relacionat amb la disminució de l'expressió del receptor". Segons la investigadora, aquesta troballa permet "identificar un nou subgrup de pacients d'esquizofrènia amb trastorns motors".

Proposta de teràpia combinada

Aquest estudi obre les portes a un estudi clínic, basat en la radioimatge, que permetria detectar els nivells d'aquesta proteïna, identificar aquest tipus de pacients, així com poder confirmar els resultats obtinguts en els cervells post mortem. L'equip de Barrachina proposa aplicar-los una teràpia combinada específica d'antipsicòtics i agonistes del receptor d'adenosina A2A. "D'aquesta manera, s'afavoriria l'activitat del receptor d'adenosina A2A, i això permetria reduir la dosi d'antipsicòtics".
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Un estudi dut a terme per investigadors de l'Hospital Psiquiàtric Pere Mata i de la URV evidencia que l'estrès influeix en els patrons de la dieta dels pacients en etapes primerenques de psicosi o amb risc de desenvolupar la malaltia. El treball ha estat finançat amb fons de La Marató 2008.

Els esdeveniments estressants s'associen a una major ingesta calòrica i al consum de sucres en els pacients que tenen un primer episodi psicòtic. Aquest és el principal resultat del treball 'Unhealthy lifestyle in early psychoses: The role of life stress and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis' que s'ha publicat a la revista científica 'Psychoneuroendocrinology'.

En l'estudi, finançat per la Fundació amb fons de La Marató 2008, hi han participat 106 usuaris. D'una banda, hi han pres part persones joves amb un primer episodi psicòtic o amb risc d'evolucionar cap a una psicosi -amb símptomes, però sense un diagnòstic clínic- i un grup control de persones sense antecedents de patologia mental, que els ha servit per poder fer l'estudi comparatiu.

La major part dels pacients que pateixen trastorns psicòtics augmenten de pes i desenvolupen la síndrome metabòlica, que engloba les alteracions metabòliques que comporten un risc cardiovascular com són obesitat, hipertensió, increment de triglicèrids o reducció de nivells de colesterol-HDL -conegut com "el colesterol bo"-.

L'estudi analitza com es relaciona l'estrès amb un estil de vida poc saludable de les persones amb trastorn psicòtic, un fet, aquest, que s'ha demostrat que els provoca un increment de pes. Javier Labad, coordinador del treball, ha explicat que un pacient amb un trastorn psicòtic augmenta, de mitjana, uns 10 quilos durant el primer any del desenvolupament de la malaltia.

Tot i que una de les causes més importants és la medicació antipsicòtica, també hi influeixen altres factors, com el canvi a l'estil de vida produït per l'aïllament social, la reducció de l'exercici físic i una dieta poc saludable, com ara menjar fora d'hores pel fet de passar més temps a casa que abans.

"L'estrès crònic contribueix en molts casos a desencadenar els primers episodis d'una malaltia mental, ja sigui una trastorn depressiu o un trastorn psicòtic, un estrès que pot ser generat per qualsevol situació angoixant, econòmica o familiar", ha apuntat l'investigador. Partint de la base que els pacients psicòtics tenen un nivell d'estrès elevat, es pretenia observar la relació de l'estrès amb els canvis en la dieta.

En l'estudi s'ha analitzat què menjaven els pacients durant un dia per fer una avaluació de la seva dieta. L'article se centra sobretot en la part inicial del seguiment. També se'ls preguntava per l'activitat física i si fumaven, se'ls pesava i se'ls feia una analítica. Amb els resultats s'ha comprovat que els pacients psicòtics i els d'alt risc de patir el trastorn mengen més calories que la resta, entre 2.380 i 2.560 calories, davant les 1.800 dels que no tenen cap patologia.

Dels resultats se n'extreu que mengen menys proteïnes les persones amb trastorns psicòtics i els inicials i, per contra, mengen més greixos saturats. Així doncs, els pacients amb aquests trastorns mengen més que la resta i tenen el nivell de colesterol i triglicèrids més elevat.

També es va analitzar l'índex d'estrès a través de l'escala Holmes-Rahe, que permet avaluar la presència d'esdeveniments vitals estressants en els mesos previs, i es van relacionar les dades amb els hàbits dietètics. Les conclusions que n'han extret són que la ingesta calòrica augmenta amb la presència d'esdeveniments vitals estressants i, a més, aquests pacients es decanten per productes amb sucres refinats o greixos.

Després d'aquests primers resultats, ara es continua amb un estudi longitudinal prospectiu d'un any d'evolució per analitzar els factors que comporten aquest augment de pes. En una segona fase, es farà una intervenció dietètica per tractar els pacients que han augmentat de pes per comprovar si poden millorar el seu estil de vida i disminuir el pes.

En aquest treball hi participen psiquiatres, psicòlegs, infermers, dietistes i endocrinòlegs, entre d’altres. Entre els autors d'aquest treball hi destaquen Núria Manzanares, psiquiatra primera signant, i Rosa Monseny, dietista que ha avaluat els participants, mentre que el doctor de l'Hospital Pere Mata Javier Labad n'és el coordinador.
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
El VHIR, que cooordina l’equip espanyol d’aquest estudi internacional, ha aportat les dades genètiques extretes d’un projecte sobre TDAH finançat per La Marató 2008.

El Grup de Recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha participat en el major estudi genètic realitzat fins ara en trastorns psiquiàtrics. El treball ha analitzat les cinc patologies psiquiàtriques més freqüents i amb major impacte —personal i social— (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat —TDAH— i autisme) i ha determinat la càrrega genètica de cadascuna d’aquestes patologies gràcies a la gran mostra d’individus inclosos en el treball. A més, una de les grans troballes de l’estudi és el fet que també hi ha una base genètica compartida entre algunes d’aquestes patologies.

Els investigadors del VHIR han liderat l’equip espanyol que participa en aquest estudi i que conforma un grup consolidat d’experts en TDAH integrat en un consorci internacional: l’International Multicentre persistent ADHD Genetics CollaboraTion (IMpACT). Aquest grup, en el qual també participa el Dr. Bru Cormand, del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centro de Investigación en Red de Enfermedades Raras (CIBERER), i la Dra. Mònica Bayés, del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-PCB), ha contribuït a l’estudi amb dades genètiques de pacients amb aquest trastorn i individus control, recopilades gràcies a un altre treball específic de TDAH realitzat en el marc d’un projecte col·laboratiu de La Marató de TV3 de trastorns psiquiàtrics de l’any 2008.

Trobareu més informació sobre aquest projecte en el del VHIR


       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   abril 2020   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Sindica aquest blog - RSS