Quan fa un any d'aquesta iniciativa excepcional de TV3, Catalunya Ràdio i la Fundació, el balanç dels 40 projectes socials finançats, que continuen en funcionament, és molt positiu.

El 27 de maig del 2012, la Marató per la pobresa va fer una crida extraordinària per recaptar els fons necessaris per garantir el treball que duen a terme les entitats del tercer sector social a Catalunya. Així, els 4,5 milions recaptats van permetre a 75 entitats posar en marxa o donar continuïtat a 40 projectes socials que combaten situacions de pobresa des de 4 àmbits: assistencial, habitatge, infància i inserció sociolaboral.

Ara, quan tot just fa un any d’aquella iniciativa, es poden fer els primers balanços de l’impacte positiu que els treballs finançats han tingut en els col"lectius més vulnerables.

Gràcies als fons de la Marató per la pobresa, moltes entitats centrades a cobrir les necessitats bàsiques –menjar i roba– de persones en risc d’exclusió han tirat endavant iniciatives com La Trobada, el primer restaurant on es pot pagar amb temps, ideat per l’Associació Local d’Entitats per la Inclusió (ALEI) de Terrassa o els dos nous centres de distribució d’aliments a Banyoles i Palafrugell que han impulsat Càritas Diocesana de Girona i la Fundació Privada Banc dels Aliments. Recentment, la Fundació Futur ha obert al barri del Raval de Barcelona una botiga de plats per emportar a preus assequibles que permet subvencionar menús per a persones sense recursos.

La destrucció de llocs de treball i la consegüent dificultat per entrar de nou al mercat laboral és una de les realitats de la crisi econòmica actual que aborden alguns dels projectes finançats per aquesta Marató extraordinària. En aquest sentit treballa la Fundació Cecot, que gràcies a la iniciativa “Atenció a la nova pobresa” ha permès reinserir al mercat laboral 30 de les 139 persones que ha atès en els primers sis mesos de funcionament.

El "Telenotícies vespre" comparteix l'experiència dels joves que participen en un projecte d'integració socioeducativa a través de la formació en disseny gràfic, que du a terme l'Associació SAÓ-Prat (Suport- Aprenentatge- Orientació).Els projectes centrats en l’atenció de la infància en risc d’exclusió social també han donat els seus fruits. Hi destaca la iniciativa de beques de menjador impulsada per Càritas i Creu Roja, que ofereix un àpat complet i saludable a més de 1.000 nens catalans. D’altra banda, també han tingut resultats molt positius els espais de convivència per a nens de 0 a 12 anys dirigits a treballar factors que afavoreixin el creixement saludable i l’èxit acadèmic que ha promogut la Associació Casal dels Infants per l'acció social a barris especialment vulnerables de Badalona i Salt.

Finament, en el marc dels projectes dedicats als problemes de l’habitatge, hi destaca la pensió social impulsada per la Fundació Mambré que acull una vintena de persones amb alt risc d’exclusió social en un clima de respecte, solidaritat i confiança.

El "Telenotícies migdia" visita a un dels pisos que gestiona Arrels Fundació, on s'allotgen persones sense llar. Gràcies als fons que van rebre de la Marató per la pobresa han pogut acollir 30 persones més.
Desenvolupament dels projectes socials

Per tal de valorar el grau de consecució dels objectius que les entitats van definir a l’optar als fons de la Marató per la pobresa, la Fundació compta amb la col·laboració d’ ESADE Alumni, que aporta de forma altruista l’experiència en gestió de 80 antics alumnes. Aquests professionals fan el seguiment dels projectes a partir de reunions presencials per observar directament l’evolució dels projectes, de l’anàlisi dels informes que emeten trimestralment les entitats premiades i l’elaboració d’un informe final amb les conclusions del treball.

Està previst que els 40 treballs finançats per la Marató per la pobresa acabin a finals d’aquest 2013.

Consulteu els projectes socials que reben el finançament dels fons de la Marató per la pobresa.