Escrit per: Marató per la pobresa
El programa "Ànima" va emetre ahir a la nit un reportatge sobre la manera com la pobresa i l'exclusió social han estat representades en l'art.

Si no el vau veure, el recuperem aquí:


Escrit per: Marató per la pobresa
El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, creu que la situació actual de Catalunya, arran de la crisi econòmica, és d'"emergència social".

Aquest matí, a "El matí de Catalunya Ràdio", ha parlat amb en Manel Fuentes del context actual.Escrit per: Marató per la pobresa
Ahir el programa "30 minuts" va emetre un reportatge sobre la situació de pobresa i risc d'exclusió social de moltes persones a Catalunya. Testimonis de gent que fa un temps no s'imaginava que aquesta problemàtica la tindrien ells.

Fa temps que les entitats que treballen en el tercer sector social han donat l’alarma: la situació és complexa, crítica, i cal mobilitzar-se perquè no empitjori.

Aquest reportatge ajuda a divulgar i sensibilitzar sobre un context que hem de tenir present.

23/04/2012: Feliç Sant Jordi

Escrit per: Marató per la pobresa
Avui volem destacar algunes publicacions que ens ajuden a entendre les situacions de pobresa i exclusió social en què viuen moltes persones i ens ajuden a mirar el futur amb força i coneixement.

Despilfarro, de Tristram Stuart. Alianza Editorial, 2009

Despilfarro, de Tristam Stuart
Tristam Stuart denuncia el malbaratament alimentari que hi ha al món. Segons l'autor, amb els 40 milions de tones d'aliments que es llencen als Estats Units cada any es podrien alimentar a els 1.000 milions de persones que passen gana cada dia.


Los pobres, de William T. Vollmann. Editorial DEBATE, 2011

Los pobres, de William T. Vollmann
L'autor va recórrer mig món fent una pregunta: "Per què ets pobre?". El resultat és un retrat de la pobresa explicada en primera persona. Una visió intensa d'un mal endèmic de la societat mundial.


Hay alternativas, de Vicenç Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón, amb pròleg de Noam Chomsky. Ediciones Sequitur, 2011

Hay alternativas
Quines són les causes de la crisi mundial? És possible un altre sistema econòmic? Anàlisis de la societat i propostes per canviar allò que no ens agrada de la societat.
També el podeu trobar online.


Diguem prou!, d’Arcadi Oliveres. Angle Editorial, 2012

Diguem prou!, d'Arcadi Oliveres
Una veu crítica amb el sistema que, en aquest llibre, explica les injustícies d'una crisi generada, segons Oliveres, per molt pocs i que paguem tots. Analitza també els moviments socials i polítics i denuncia les connexions entre els bancs i la política.


Hacia un mundo sin pobreza, de Muhammad Yunus. Editorial Andrés Bello, 2000

Hacia un mundo sin pobreza
Muhammad Yunus és el creador del banc dels pobres, defensor dels microcrèdits i guanyador del Premi Nobel de la Pau. Amb aquest llibre ens explica la seva experiència amb el banc a Bangla Desh i com una idea com aquesta va millorar la qualitat de vida de milers de persones.

Teniu cap recomanació? Envieu-nos-la!
Escrit per: Marató per la pobresa
Les entitats del tercer sector social veuen com la demanda dels seus serveis augmenta cada dia. I és que les dades que té la Taula del Tercer Sector Social retraten una situació complexa:

- Un de cada cinc catalans viu sota el llindar de la pobresa.
- Hi ha un 25% de pobresa infantil, un 30% de fracàs escolar i un 40% d’atur juvenil.
- Una de cada quatre persones de més de 65 anys ja ha superat el llindar de la pobresa.

Xavier Bosch, al programa “Àgora”, entrevista Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i Carme Borbonès, presidenta de Càritas de Catalunya, per fer una radiografia del context social i econòmic actual.

Hi podràs sentir afirmacions com ara:

"Eradicar la pobresa és una voluntat de tots, però també política" (Àngels Guiteras).

"Hem confós el desenvolupament econòmic d’uns determinats sectors amb el desenvolupament social de les persones" (Carme Borbonès).

Escrit per: Marató per la pobresa
L'Arcadi Oliveres és economista i, possiblement, una de les veus més populars en l'activisme per la justícia social.

En aquest reportatge del programa "Latituds" fa un repàs del context econòmic dels últims anys, amb frases com:

"A l'hivern, per cada un dels sense sostre que veiem (...), a Catalunya, per cada una d'aquestes persones, hi ha cent pisos buits, (...) pisos tancats esperant que pugin de preu i, a més a més, ara no pujaran senzillament per l’especulació."

"La despesa militar mundial és irracional. I no és únicament la despesa, és el cost d'oportunitat que això significa. En la mesura que tu gastes per una cosa, no pots gastar-ho per altres necessitats"

Categories: Per saber-ne més
Escrit per: Marató per la pobresa
La situació és complexa per a moltes famílies de Ciutat Meridiana, el barri més al nord-est de Barcelona. Famílies amb carències alimentàries que necessiten d'associacions i d'iniciatives veïnals per tirar endavant.

Podeu conèixer alguns testimonis en aquest vídeo del Telenotícies:


Escrit per: Marató per la pobresa
La infància és un dels eixos en què vertebrem la Marató per la pobresa, juntament amb l'assistència, l'habitatge i la inserció sociolaboral.

En aquest reportatge del programa "Latituds", "Trencant l’espiral de la pobresa infantil", us acostareu a la visió que educadors socials i experts en la matèria tenen sobre aquesta problemàtica.

Hi sentireu coses com:

"Les famílies veuen com l’atur, la falta de subsidis i la crisi fan perillar la manutenció dels fills."

"La pobresa infantil afecta famílies que fins fa ben poc no tenien cap mena de problema econòmic greu i que en plena crisi s’han vist obligades a demanar ajuda."

"El capital social d’una societat es comença a generar en l’educació dels infants, i si no es garanteix un mínim d’igualtat d’oportunitats posem en perill la futura cohesió social i el desenvolupament col·lectiu."