Escrit per: Marató per la pobresa
La Fundació Catalana de l’Esplai ha rebut aquest estiu el triple de sol·licituds de beca per a colònies que l’any passat. Ha pogut donar resposta a aquesta situació gràcies a les subvencions rebudes, entre les quals hi ha els fons de la Marató per la pobresa.Categories: Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
Alumnes d’escoles i instituts de Sabadell, Rubí i Cerdanyola del Vallès participen, dins del projecte CROMA, que finança la Marató per la pobresa, en una visita al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La Fundació Autònoma Solidària organitza la quarta edició de la visita dels infants i joves del projecte CROMA a la UAB. Es tracta d’una jornada de reconeixement per l’esforç fet durant el curs i una oportunitat perquè coneguin la universitat amb els estudiants de la UAB que els han acompanyat en aquest trajecte. Aquest any, la data triada ha estat el 15 de maig.

Durant la jornada, els infants i joves van visitar l’hospital veterinari, van descobrir com funcionen les cabines de traducció simultània i van conèixer els membres del col•lectiu L’Hortet de la UAB, entre altres activitats. Com a cloenda de la jornada, es va organitzar un espai de trobada entre tots els participants i col•laboradors que fan possible els tallers d’estudi del CROMA.

El programa CROMA acompanya, mitjançant voluntaris universitaris, nens i joves entre 8 i 16 anys amb dificultats d’aprenentatge i/o d’integració, la majoria dels quals es troben en risc d’exclusió i viuen en entorns socioculturals desfavorits que condicionen el seu desenvolupament educatiu, emocional i social. Per combatre aquesta situació, els estudiants dinamitzen els tallers d’estudi, donen suport a l’aprenentatge, potencien l’ús de la llengua catalana i promouen activitats engrescadores que els ajuden a entendre millor els continguts curriculars.

Durant el curs 2012-2013, el CROMA ha pogut funcionar gràcies als 45.375 € que va rebre de la Marató per la pobresa.
Categories: Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
Un centenar de nens del barri de Llefià de Badalona estan rebent l´assistència social que fins ara els faltava gràcies al finançament de la Marató per la pobresa. El projecte ha creat dos espais de convivència per a nens i pares, dirigits a treballar factors que afavoreixin el creixement saludable i l´èxit acadèmic.

Categories: Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
El projecte, finançat amb fons de la Marató per la pobresa, garantirà als infants un àpat complet al dia durant aquest curs escolar

La Creu Roja i Càritas Catalunya tiren endavant conjuntament, a partir del novembre, el "Programa d’emergència de suport a l’alimentació infantil" a les escoles catalanes, gràcies als 250.000 € que han rebut de la Marató per la pobresa.

El projecte tindrà un impacte directe en les famílies beneficiàries de les ajudes, aquelles que es troben al llindar de la pobresa sense accés als ajuts de l’administració. Gràcies a la iniciativa, està previst arribar a 506 nens i nenes de tot Catalunya, proporcionant-los un àpat de qualitat, saludable i complert al dia durant els 176 dies lectius del curs escolar 2012- 2013.


Feu clic aquí per escoltar la notícia emesa en "L'Informatiu migdia de Catalunya Ràdio", del 5 d'octubre.


El "Telenotícies migdia" també es va fer ressò de la notícia

Categories: Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
Les 75 entitats del tercer sector social que rebran els 4,5 milions d’€ de la Marató per la pobresa començaran a treballar de manera immediata en els 40 projectes seleccionats. Avui s’han signat els convenis que donen el tret de sortida a la realització d’aquests treballs. ESADE Alumni en farà el seguiment.

La Fundació La Marató de TV3 ha començat a signar avui els convenis amb les entitats que duran a terme els 40 projectes finançats amb els fons de la Marató per la pobresa. Les entitats seleccionades es posaran a treballar de manera immediata en les diferents línies d’actuació –assistencial, habitatge, infància i inserció sociolaboral– per donar resposta a la situació d’emergència social que viuen molts catalans.Els 40 treballs que impulsarà la Marató per la pobresa es duran a terme en el període d’un any, fins al setembre del 2013. Durant aquest temps, ESADE Alumni farà un acurat seguiment de la seva evolució. La Fundació ha confiat aquesta tasca a ESADE Alumni per la seva experiència de col•laboració amb el tercer sector, que du a terme des de fa sis anys mitjançant el programa ALUMNI SOLIDARI de Consultoria Solidària.En el marc d’aquest programa, antics alumnes d’ESADE fan tasques de consultoria gratuïta per a entitats sense ànim de lucre, aportant-hi el seu talent, la capacitat de gestió i l’experiència. Fins ara, més de 100 organitzacions s’han beneficiat dels serveis d’aquesta entitat, amb més de 600 antics alumnes implicats i un total de 27.000 hores de consultoria executades.

Amb aquesta acreditada experiència de col•laboració amb el tercer sector, ESADE Alumni aportarà voluntaris que vetllaran per la correcta evolució dels 40 projectes socials que impulsa la Marató per la pobresa.

El seguiment dels treballs s’articularà en tres accions. D’una banda, al llarg d’aquest any, els voluntaris mantindran de dues a tres reunions presencials amb cadascuna de les entitats premiades per observar directament l’evolució dels objectius. En segon lloc, rebran i estudiaran, conjuntament amb la Fundació La Marató, un informe trimestral de l’entitat. I, finalment, redactaran un informe amb les conclusions del treball fet, tant per part de l’entitat com de la valoració de l’equip que n’ha fet el seguiment.
Escrit per: Marató per la pobresa
Els fons recaptats en la Marató per la pobresa permetran dur a terme 12 projectes dedicats a la promoció i la protecció dels drets dels infants que viuen en famílies en situació de pobresa.

Associació Casal dels Infants per l'acció social als barris
"PUNTAL, acompanyament i suport educatiu continuat per a infants en risc de 0 a 12 anys, a Badalona i Salt"
Barcelona
116.171 €

El projecte s'articula a partir de dos espais: un per a infants de 0 a 3 anys i les seves mares, dirigit a treballar els factors que han de permetre afavorir un creixement saludable i la transició posterior a les escoles del territori. L'altre és per a infants de 6 a 12 anys i les seves famílies, dirigit a afavorir el creixement dels infants en valors i el seu èxit acadèmic.


Association de la Fondation Etudiante pour la Ville (AFEV)
"L'extensió dels acompanyaments Individuals a noves zones d'actuació prioritària"
Barcelona
36.745 €

En aquesta iniciativa un estudiant universitari voluntari fa un acompanyament educatiu individual, durant 2 hores per setmana, a un infant o jove. L'acció es fa durant el curs escolar, per motivar-lo a aprendre i donar-li confiança. Es treballa en dos àmbits complementaris: domiciliari i als centres cívics o escolars.


Creu Roja Espanyola
Càritas Catalunya

"Programa d'emergència per donar suport a l'alimentació infantil"
Barcelona
250.000 €

Desplegament d'un programa per pal•liar les situacions d'emergència relacionades amb la falta d'alimentació entre infants. S'estableixen uns mecanismes de coordinació entre les diferents entitats per donar resposta immediata a aquesta necessitat tan bàsica mitjançant la cobertura del menjador escolar.


Exil. Asociación de atención médico-psicosocial para víctimas de violencia, tortura, y violaciones
Associació per la Salut Familiar i Comunitària Ventijol

"Nou Caliu: Intervenció grupal amb infants i famílies afectats per la nova pobresa"
Barcelona
66.935 €

L'objectiu final del projecte és capacitar els infants i les seves famílies per reduir l'impacte psicosocial ocasionat per les situacions de crisi i pobresa sobtades que els han imposat haver d'adaptar-se a una nova situació personal, familiar, econòmica i social. A través de la millora de les relacions entre els infants i les seves famílies s'incidirà en tres aspectes bàsics: l'abandonament i el fracàs escolar, l'increment de la violència intrafamiliar i l'augment del malestar psicològic tant d'infants com d'adults.


Fundació Autònoma Solidària
"Programa Socioeducatiu CROMA. Més que mai, per l'èxit escolar"
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
45.375 €

Iniciativa conjunta amb escoles i instituts públics de 3 municipis del Vallès Occidental, que té com a finalitat oferir reforç escolar a 120 nens i joves per afrontar situacions de desavantatge educatiu causades per un entorn socioeconòmic desfavorable. Joves universitaris són els monitors dels tallers d'estudi. Ajudaran els alumnes a desenvolupar les competències curriculars bàsiques i hàbits i tècniques d'estudi, a més de treballar la motivació, l'autoestima i la millora de les habilitats socials.


Fundació Catalana de l'Esplai
Federació Catalana de l'Esplai

"Campanya de beques. Un estiu per a tothom"
El Prat de Llobregat
150.000 €

L'objectiu de la campanya és fer possible la participació d'infants i joves, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat o risc social, en activitats educatives de lleure en l'època d'estiu per prevenir i/o evitar situacions d'exclusió social. Amb aquest projecte es vol donar resposta a un clar augment de demandes de beques per a activitats de lleure, incrementat l'impacte territorial i de beneficiaris tot garantint que cap infant o jove en quedi exclòs.


Fundació Pia Autònoma Institut Pere Tarrés d'Educació
Associació Juvenil Barnabitas
Associació Juvenil l'Esquitx de Sabadell
La Semilla de Trigo
Associació Educativa Nou Quitxalles
Parròquia Sant Cristòfol de Terrassa (Grup Colònies Ca n'Anglada)
Esplai El Submarí
Parròquia Sant Josep de Terrassa (Centre d'esplai diari Can Palet)
Centre d'esplai infantil i juvenil Gavina
Fundació Social del Raval
Fundació Trab.or (Centre diari Sant Josep)
Associació Educativa Ítaca de l'Hospitalet de Llobregat

"Fem créixer els Centres d'Esplai d'Atenció Diària, reduïm la pobresa infantil"
Barcelona
190.144 €

La crisi actual ha obligat a adoptar una estructura de caràcter setmanal i fer una feina més intensiva amb infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat. Sorgeixen així els Centres d'Esplai d'Atenció Diària (CEAD). El nombre de sol•licituds ha augmentat en els últims anys. Hi ha més necessitats per cobrir: bàsiques, educatives, de socialització, etc. Aquesta situació implica també nous reptes pel que fa a l'atenció directa als infants i joves, i en la gestió.


Fundació Privada Casal l'Amic
"Dispositiu Lluita contra la pobresa"
Tarragona
113.025 €

La iniciativa neix de sumar els projectes que més èxit han tingut per potenciar-los en la capacitat d'intervenció amb els infants, les famílies i la comunitat. La proposta està definida a través de sis línies d'actuació: acompanyament psicosocial individualitzat; èxit escolar; suport a famílies amb necessitats bàsiques; orientació i formació laboral; regeneració de xarxes personals i comunitàries i sensibilització social vers la pobresa.


Fundació Privada Catalana Comtal
"Multiplicar esforços pel futur dels infants"
Barcelona
84.410 €

L'objectiu d'aquest projecte és pal•liar les situacions de pobresa dels infants afectats pel context socioeconòmic actual. Combina un ampli ventall d'accions contra la pobresa: accions preventives per a petita infància, accions de suport enfront de les dificultats socioeconòmiques per cobrir necessitats bàsiques, i accions encaminades a la família.


Fundació La Vinya d'Acció Social
"T'acompanyo: projecte d'acollida, d'atenció i suport a infants i adolescents en situació de risc social"
L'Hospitalet de Llobregat
24.500 €

Acció dirigida a infants i adolescents que, a causa de la situació de precarietat econòmica i social de les seves famílies, no disposen del suport necessari per al seu desenvolupament digne i complet. El projecte pretén oferir una atenció directa i un seguiment individualitzat de la situació de l'infant o adolescent en el seu conjunt.


Fundació Privada Pere Closa per a la formació i la promoció dels gitanos a Catalunya
"Projecte de Suport a l'escolarització: la clau per a la igualtat d'oportunitats i la consecució de l'èxit educatiu"
Badalona
110.716 €

El projecte va començar l'any 2006 com a prova pilot, d'acord amb el Pla Integral del Poble Gitano. L'absentisme escolar a Primària era superior al 40%; el fracàs escolar a Secundària era superior al 80%. El projecte té com a objectius principals la reducció de l'absentisme escolar i la consecució de l'èxit educatiu. Els àmbits d'actuació són: 1.- Centres educatius: alumnat i professorat, 2.- Famílies, 3.- Entorn educatiu.


Moviment d'Esplai del Vallès
Grup d'Esplai Tremola
Centre d'Esplai La Fàbrica de Can Tusell

"Esplais en lluita contra la pobresa"
Sabadell
24.200 €

Aquestes entitats de lleure educatiu fan esplai diari i estan ubicades en barris de baix nivell econòmic, alt índex d'immigració, població gitana i dificultats socials. Amb el projecte volen augmentar el volum d'atenció educativa individualitzada als infants en situació de risc social . L'objectiu prioritari a assolir en aquest àmbit és modificar tant les circumstàncies sociofamiliars que generen la situació de risc com la manifestació d'aquesta problemàtica que presenta el mateix infant.
Categories: Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
Una crida de sensibilització, amb Lluís Llach.

Que ningú es quedi fora de joc.


Categories: El programa , Infància
Escrit per: Marató per la pobresa
La infància és un dels eixos en què vertebrem la Marató per la pobresa, juntament amb l'assistència, l'habitatge i la inserció sociolaboral.

En aquest reportatge del programa "Latituds", "Trencant l’espiral de la pobresa infantil", us acostareu a la visió que educadors socials i experts en la matèria tenen sobre aquesta problemàtica.

Hi sentireu coses com:

"Les famílies veuen com l’atur, la falta de subsidis i la crisi fan perillar la manutenció dels fills."

"La pobresa infantil afecta famílies que fins fa ben poc no tenien cap mena de problema econòmic greu i que en plena crisi s’han vist obligades a demanar ajuda."

"El capital social d’una societat es comença a generar en l’educació dels infants, i si no es garanteix un mínim d’igualtat d’oportunitats posem en perill la futura cohesió social i el desenvolupament col·lectiu."