Escrit per: Marató per la pobresa
El projecte, impulsat per l’Associació Local d’Entitats per la Inclusió (ALEI) de Terrassa, s’ha pogut engegar gràcies als fons de la Marató per la pobresa

Creu Roja Espanyola ha premiat l’Associació Local d’Entitats per la Inclusió (ALEI) de Terrassa pel projecte La Trobada, el restaurant del temps, amb el reconeixement Bona Pràctica 2013, dins la XI Convocatòria de selecció de Bones Pràctiques en Inclusió Social, impulsada per aquesta organització amb el finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i amb la participació de la Universitat Comillas de Madrid.

El jurat ha valorat especialment l’esforç de coordinació entre les 31 entitats de la xarxa ALEI per articular una iniciativa conjunta i el vessant comunitari del restaurant, obert a tota la ciutadania.

El guardó, compartit amb tres iniciatives més de tot l’estat espanyol, es lliurarà a Madrid a finals de novembre dins el marc del XI Seminari de Bones Pràctiques en Inclusió Social, en què un representant d’ALEI i un client del temps de La Trobada tindran l’oportunitat de presentar el projecte.
Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
La Trobada, el restaurant del temps de Terrassa, ha servit 3.582 menús de migdia, una mitjana diària de 53 i mensual de 1.194 durant els primers tres mesos de funcionament. El 54% dels dinars d’aquests tres primers mesos corresponen a clients convencionals (els que se’l paguen amb diners: 6,50 euros); el 38%, a clients del temps, derivats des dels serveis socials municipals (52 persones) o bé de Càritas (15 més), i el 8% restant, a empleats i voluntaris. Al juny, la mitjana ronda els 65 menús diaris (30 de convencionals, 30 del temps i cinc de l’equip).

Els clients del temps, víctimes de la nova pobresa arran de la crisi econòmica, fan, per cada àpat, una hora de voluntariat al local, que en fomenta l’autoestima i la dinamització, i iguala i posa en contacte els dos col·lectius, tot enfortint així els llaços comunitaris. Durant aquests tres mesos, aquest innovador establiment d’economia del bé comú ha generat expectació arreu del país i del món, i s’ha consolidat com una peça clau del panorama social i gastronòmic terrassenc.

També per a grups

Entre la clientela de La Trobada destaquen els grups mitjans i grans, que hi són benvinguts i als quals es recomana, això sí, reserva prèvia. Empreses locals com Norgren han vist en un dinar al restaurant del temps l’oportunitat de dur a terme una acció de responsabilitat social corporativa (RSC). També entitats de la xarxa promotora de la iniciativa, ALEI, que agrupa 31 entitats del tercer sector terrassenc, hi han fet o hi faran dinars grupals. És el cas del centre especial de treball Fupar i dels casals d’estiu de la colla castellera Minyons de Terrassa, la seu dels quals acull l’experiència. Entre els clients que ja han dinat a La Trobada hi ha algunes personalitats locals, com l’alcalde, Jordi Ballart, o el bisbe, Josep Àngel Saiz Meneses.Finançament i futur

L’afluència de clientela convencional —el sol fet d’anar-hi a dinar— és una de les peces fonamentals per garantir la sostenibilitat financera —el futur, en definitiva— del restaurant, que aquest primer any cobrirà el dèficit de 60.000 euros gràcies a la col·laboració de la Fundació La Marató de TV3, a través de la Marató per la pobresa, complementada amb aportacions de l’Ajuntament de Terrassa i de Càritas. La Trobada també ha rebut nombroses aportacions en espècie de particulars i d’organitzacions, que han cobert la compra de material o de gènere. Per donar a conèixer l’establiment entre els comerços, les empreses i tota la ciutadania en general, dos clients del temps actuen al carrer com a promotors de la iniciativa.

L’equip gestor de La Trobada explora diversos camins per tal de garantir la continuïtat d’un projecte que ofereix menjar de qualitat a bon preu i amb un valor afegit social que el fa únic.

Ressò mediàtic internacional

Des de la seva obertura, al març, La Trobada ha captat l’atenció de gairebé tots els principals mitjans de comunicació catalans i espanyols, però també ha despertat l’interès de la premsa internacional.

N’han parlat àmpliament mitjans de referència, com ara els diaris The Times, Le Monde o New York Daily News (quart diari dels EUA), les televisions BBC i France3, el digital The Huffington Post o l’agència Associated Press, que ha propulsat el restaurant del temps i Terrassa als mitjans d’arreu del món. També s’han interessat formalment per la fórmula de La Trobada institucions públiques, com ara la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament de Barcelona, el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, bancs del temps de diverses poblacions catalanes i estudiants de secundària i universitaris, entre altres entitats i persones.

Un dels trets identitaris fonamentals del projecte és la seva predisposició a ser replicat.

Nou cicle de clients del temps

Superat el trimestre, els primers clients del temps encaren el seu últim mes de participació directa al projecte: assolit el quart, hauran de cedir el seu lloc a altres persones derivades des de l’Ajuntament de Terrassa o de Càritas. Per donar continuïtat al procés més enllà d’aquest termini, La Trobada ha iniciat assemblees d’anàlisi, debat i propostes amb els seus clients del temps. També ha convocat propostes obertes a tots els col·lectius que integren la comunitat al voltant del restaurant, com ara un taller de biodansa.

Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
La iniciativa, engegada amb fons de la Marató per la pobresa, proposa un nou concepte de botiga de menjar per emportar: menús a preu assequible que permeten subvencionar àpats per a persones en risc d’exclusió social.

La Fundació Futur ha obert la botiga Menja Futur al barri del Raval de Barcelona. L’objectiu de la iniciativa és doble: d’una banda, proporcionar a tothom plats i menús assequibles i saludables a un preu just - cuinats amb productes de proximitat, ecològics i de comerç just-, i de l'altra, subvencionar àpats a persones amb deficiències alimentàries que no disposen de recursos econòmics suficients.

D’aquesta manera, els ingressos generats amb les vendes de la botiga subvencionaran els menús Tiquet Futur, amb un valor de 2,95 € que es distribuiran a col·lectius vulnerables a través de col•laboradors socials com Càritas, Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Avis Món, Sant Joan de Déu, Arrels Fundació i Fundació Escola Vicenciana. El preu social també inclou el transport a domicili de gent gran amb dificultat de mobilitat. El transport el fa Tallers Bellvitge.

Menja futur s’ha pogut posar en marxa gràcies als 250.000 € que va rebre de la Marató per la pobresa i està previst que obri una altra botiga al barri de Sants.

Notícia emesa en el Telenotícies vespre del dia 16 de maig

Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
La iniciativa, posada en marxa gràcies al suport de la Marató per la pobresa, ofereix menús de migdia de qualitat al públic convencional i també a l’afectat per la nova pobresa

Les 29 organitzacions del tercer sector unides a l’Associació Local d’Entitats per la Inclusió (ALEI) de Terrassa, en col·laboració amb l’Ajuntament, han obert La Trobada, el restaurant del temps, gràcies a l’ajuda econòmica rebuda de la Marató per la pobresa.

Obert a tothom, La Trobada és el primer restaurant del país on la meitat dels clients paguen amb diners, que reverteixen en el projecte, i l’altra meitat, afectats per la nova pobresa arran de la crisi, paguen amb temps: col·laboren voluntàriament amb l’establiment o en altres projectes d’ALEI. Els uns i els altres hi degustaran un menú de migdia de 6,50 euros de cuina de qualitat, sana i equilibrada a la seu de la colla castellera Minyons de Terrassa, que cedeix l’espai.

La iniciativa s’emmarca dins l’economia de bescanvi i s’articula com a projecte integral i de ciutat: no té afany de lucre, però neix amb l’objectiu d’assolir la sostenibilitat financera a través dels clients de pagament i del suport d’institucions i empreses. Ha comportat la creació de cinc llocs de treball i servirà cada dia un màxim de 70 menús: 35 a clients convencionals i 35 més a comensals derivats des del govern local, Càritas o altres entitats d’ALEI.


Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
El projecte, que ha rebut una important aportació econòmica de la Marató per la pobresa, és fruit d’un conveni marc entre Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Fundació Banc d’Aliments, Obra Social “la Caixa” i Càritas Diocesana de Girona.

Dissabte 9 de març es van inaugurar 2 nous Centres de Distribució d’Aliments (CDA) a Banyoles i Palafrugell, que se sumen als 6 que ja funcionen a les comarques gironines. La posada en marxa d’aquests dos nous centres ha estat possible gràcies als 249.335 € que els impulsors del projecte van rebre de la Marató per la pobresa.

El CDA és un recurs innovador que té com a objectiu facilitar els aliments bàsics a les persones i famílies que tenen dificultats econòmiques per cobrir adequadament les seves necessitats d’alimentació. El projecte fomenta la corresponsabilitat dels seus participants i promou la seva capacitació per afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troben (treball d’empoderament personal, confecció de la pròpia cistella, contribució econòmica segons les possibilitats de cada família, realització de tallers de formació en temes de foment de l’autonomia de les persones, etc.). El CDA planteja, a més, la creació de llocs de treball en inserció en els mateixos centres (encarregats de botiga i mossos de magatzem).

Els centres proporcionen aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment de Serveis Socials. Puntualment també es fan derivacions des de Càritas i/o altres entitats del territori. Es distribueix quinzenalment una cistella de productes bàsics durant un període de temps determinat (la durada de l’atenció ve determinada per la derivació del Serveis Socials). El nombre de productes varia segons els membres que formen la unitat familiar.
Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
La iniciativa es desenvolupa gràcies a una ajuda de La Marató per la pobresa i permet cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene i habitatge de persones drogodependents sense recursos.

L’Associació Alba d’ajuda i reinserció del drogodependent de Terrassa ha ampliat el servei de llits dins del programa “+ per als que tenen –“ amb l’objectiu d’acollir més persones que viuen el carrer i que necessiten un sostre per passar les fredes nits d’aquest hivern. La iniciativa va enfocada especialment als que viuen sota un pont del Parc de Vallparadís o en espais abandonats sense una mínima protecció contra el fred.

La Fundació La Marató de TV3 va concedir una ajuda de 51.245 € a l’Associació Alba perquè pugui portar a terme el programa “+ per als que tenen – “, que inclou aliment, roba, higiene i l’habilitació d’un llit durant 1 any per a persones amb problemes de drogodependència, un col·lectiu altament vulnerable a patir situacions de pobresa i d'exclusió social. Aquest llit s’ha sumat als deu que ja tenia la Unitat de Crisi Alba, que té per objectiu l’ingrés de persones que es troben en situació límit a causa de les drogues, incloent-hi l’alcohol. Són usuaris que no compleixen els criteris d’ingrés hospitalari i que necessiten una atenció especialitzada. Es tracta, per tant, de llits sanitaris, amb una atenció mèdica psiquiàtrica i social.

Les baixes temperatures de les últimes setmanes han provocat una elevada ocupació dels llits de l’entitat, que van resultar clarament insuficients el cap de setmana passat. Per això, Alba ha habilitat nous llits dins del programa impulsat per la Marató per la pobresa per acollir persones, que hi continuen ingressades fins que el fred no sigui tan intens o bé se’ls pugui portar a altres centres.

Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
El centre, que acull homes, dones i nens amb problemàtiques diverses, s’acaba d’inaugurar, tot i que funciona des del novembre. Els 150.000 € que la Fundació Mambré va rebre de la Marató per la pobresa han permès posar en marxa el projecte i pagar el lloguer de les instal•lacions.

Un equip del TN va visitar la pensió per conèixer com aquesta iniciativa ha ajudat les persones amb un alt risc d'exclusió social, que ara tenen un habitatge on conviuen en un clima de respecte, solidaritat i confiança.

Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
Amb els fons de la Marató per la pobresa, la Creu Roja està finançant beques de menjador per a més d’un centenar d´infants a 17 municipis. L´Escola Lluís Vives de Castelldefels s´acull a aquesta subvenció; així ens ho explica la Marta Brandan, mare de dues criatures, i la Maria Jesús Vives, directora del col•legi.

Categories: Assistència
Escrit per: Marató per la pobresa
Les 75 entitats del tercer sector social que rebran els 4,5 milions d’€ de la Marató per la pobresa començaran a treballar de manera immediata en els 40 projectes seleccionats. Avui s’han signat els convenis que donen el tret de sortida a la realització d’aquests treballs. ESADE Alumni en farà el seguiment.

La Fundació La Marató de TV3 ha començat a signar avui els convenis amb les entitats que duran a terme els 40 projectes finançats amb els fons de la Marató per la pobresa. Les entitats seleccionades es posaran a treballar de manera immediata en les diferents línies d’actuació –assistencial, habitatge, infància i inserció sociolaboral– per donar resposta a la situació d’emergència social que viuen molts catalans.Els 40 treballs que impulsarà la Marató per la pobresa es duran a terme en el període d’un any, fins al setembre del 2013. Durant aquest temps, ESADE Alumni farà un acurat seguiment de la seva evolució. La Fundació ha confiat aquesta tasca a ESADE Alumni per la seva experiència de col•laboració amb el tercer sector, que du a terme des de fa sis anys mitjançant el programa ALUMNI SOLIDARI de Consultoria Solidària.En el marc d’aquest programa, antics alumnes d’ESADE fan tasques de consultoria gratuïta per a entitats sense ànim de lucre, aportant-hi el seu talent, la capacitat de gestió i l’experiència. Fins ara, més de 100 organitzacions s’han beneficiat dels serveis d’aquesta entitat, amb més de 600 antics alumnes implicats i un total de 27.000 hores de consultoria executades.

Amb aquesta acreditada experiència de col•laboració amb el tercer sector, ESADE Alumni aportarà voluntaris que vetllaran per la correcta evolució dels 40 projectes socials que impulsa la Marató per la pobresa.

El seguiment dels treballs s’articularà en tres accions. D’una banda, al llarg d’aquest any, els voluntaris mantindran de dues a tres reunions presencials amb cadascuna de les entitats premiades per observar directament l’evolució dels objectius. En segon lloc, rebran i estudiaran, conjuntament amb la Fundació La Marató, un informe trimestral de l’entitat. I, finalment, redactaran un informe amb les conclusions del treball fet, tant per part de l’entitat com de la valoració de l’equip que n’ha fet el seguiment.
Escrit per: Marató per la pobresa
Un total de 10 treballs dels 40 que finançarà la Marató per la pobresa estan dirigits a l'atenció de necessitats bàsiques, com ara alimentació i higiene.


Associació Alba
"+ pels qui tenen – Programa de suport per a persones drogodependents sense recursos"
Terrassa
51.245 €

Les persones amb problemes de drogodependència són un col•lectiu altament vulnerable a patir situacions de pobresa i d'exclusió social, que s'ha vist agreujada en els últims anys. El projecte cobrirà les necessitats bàsiques (llits, aliment, roba, bugaderia i higiene, entre d'altres) dels dos serveis amb què és imprescindible introduir el projecte + Pels qui tenen - per lluitar contra la pobresa: la unitat de crisi amb internament i el centre de dia, per al tractament i la inserció social sense internament.


Associació Banc dels Aliments de Lleida
"Desenvolupament de la cadena solidària del Bancs dels Aliments de Lleida"
Lleida
40.000 €

L'objectiu del projecte s'incardina en un context de reducció de les aportacions públiques i en un moment en què, havent-hi un creixent nombre de persones amb necessitats alimentàries no ben cobertes per la situació de pobresa, es malbaraten molts aliments. El projecte presentarà diferent accions informatives i sensibilitzadores, amb la col•laboració de col•lectius empresarials, amb la finalitat d'augmentar el nombre de proveïdors i també d'augmentar la capacitat logística de l'entitat per poder fer-hi front.


Associació Local d'Entitats per la Inclusió
"Menjadors comunitaris La Trobada"
Terrassa
95.700 €

El projecte se centra a donar resposta a les necessitats d'alimentació des d'un plantejament comunitari a través de la col•laboració i la suma d'esforços per part d'actors del tercer sector social, l'administració local, el sector empresarial i la ciutadania. L'objectiu és crear menjadors que es converteixin en espais de trobada on s'accentuïn les potencialitats del fet relacional i de la responsabilitat personal per sortir de la pròpia problemàtica.


Càritas Diocesana de Girona
Fundació Privada Banc dels Aliments de les Comarques de Girona

"Els Centres de Distribució d'Aliments (CDA). Una resposta col•lectiva al servei de les persones en situació de pobresa econòmica"
Girona
249.335 €

El projecte és un recurs innovador i eficaç que permet ampliar el sistema tradicional de cobertura de necessitats bàsiques d'alimentació de la població més desfavorida consolidant el treball en xarxa que s'està fent amb les administracions locals i supralocals, alhora que implica i capacita els participants per afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troben. Es corresponsabilitza els beneficiaris del projecte, per una banda, a través de la participació en tallers de formació que fomenten l'autonomia de les persones; per altra banda, els usuaris contribueixen al sosteniment del projecte a través d'una aportació econòmica segons les possibilitats de cada família. Ofereix també unes places per a personal d'inserció i fomenta i canalitza la solidaritat ciutadana i empresarial.


Càritas Diocesana de Tarragona
"Sopa de lletres"
Tarragona
150.000 €

El projecte té com a objectiu principal cobrir, de forma subsidiària, necessitats puntuals i molt concretes d'alimentació, destinades a persones o famílies necessitades, que han estat acollides i valorades, prèviament, d'acord amb els barems establerts, tot fomentant un consum responsable, saludable i econòmicament sostenible. El projecte té dos vessants: un de promocional, basat en la dignificació de la forma d'oferir l'ajuda alimentària, a través de serveis de distribució d'aliments estil "supermercats" (varietat i qualitat dels productes, implicació de la persona en l'elecció dels aliments, coparticipació econòmica individualitzada, compromís i responsabilitat personal en el marc d'un pla de treball, etc.), i un segon vessant formatiu: tallers i aprenentatge de continguts i criteris relacionats amb l'administració domèstica, dietes equilibrades, higiene i manipulació d'aliments.


Fundació Futur
Fundació Privada Avismón - Catalunya
Associació de suport al disminuït psíquic Mare de Déu Bellvitge

"Menja Futur"
Barcelona
250.000 €

Projecte d'emprenedoria social consistent en un negoci de botigues de menjar per emportar (Punts Futur) a la ciutat de Barcelona, gestionat per exinterns que es troben en procés d'inserció laboral. El menjar en aquestes botigues serà a preus molt competitius per tal que persones que han vist com els seus ingressos han disminuït per culpa de la crisi puguin tenir una oferta alimentària sana i equilibrada a un cost molt econòmic. A més, des d'aquests establiments es distribuiran menús socials (a 2,75€ el menú) a persones grans que viuen en situació de pobresa.


Fundació Innovació en l'Acció Social
"Serveis de Proximitat a les persones grans del Casc Antic de Barcelona"
Barcelona
74.723 €

L'acció d'acostar i facilitar la higiene personal, àpats i aliments de primera necessitat i el servei de bugaderia social a persones grans en situació de fragilitat a causa de la situació de crisi actual s'engloba dins les noves propostes de serveis del projecte de Serveis de Proximitat del Programa Gent Gran PRISBA. Des d'aquest projecte, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans més fràgils del nucli antic de Barcelona, es va detectar la necessitat de cobrir uns aspectes que fins aleshores no es manifestaven amb la magnitud amb què avui dia es manifesten: la falta d'higiene personal i de la roba de la llar i la mala o nul•la alimentació i la falta de recursos tècnics i econòmics per poder-ho garantir, amb tot el que això comporta (salut, relacions socials, etc.).


Fundació Privada Amics de la Gent Gran
"Noves formes de lluita contra l'exclusió social de les persones grans"
Barcelona
88.894 €

Aquest projecte té com a finalitat lluitar contra la solitud i la marginació social de milers de persones grans soles a Catalunya amb problemes de mobilitat i escassetat de recursos econòmics. Consta de diferents accions: els acompanyaments esporàdics a domicili, les tertúlies i les sortides, les vacances i els actes de socialització; la realització d'un estudi del model d'intervenció més adequat a l'actual situació econòmica per adaptar els programes a les necessitats dels beneficiaris/es; la creació de 5 noves delegacions, i, finalment, la posada en marxa d'una prova pilot del projecte Vosin-Age. Totes aquestes accions es duen a terme amb la participació de voluntariat.


Fundació Raval Solidari
"Atenció primària i domiciliària a famílies en risc d'exclusió social del barri del Raval de Barcelona"
Barcelona
70.565 €

El projecte té com a objectiu principal la cobertura de les necessitats bàsiques de les famílies del barri del Raval que es troben en una situació de precarietat econòmica i en risc d'exclusió social. A través de diferents programes i activitats es cobriran necessitats relatives a l'alimentació, la higiene, el vestit, l'habitatge, la salut, etc.


Nutrició Sense Fronteres
"Barcelona comparteix el menjar"
Barcelona
58.363 €

Es tracta d'un projecte que té com a finalitat protegir el dret universal a l'alimentació dels ciutadans de Barcelona en situació d'exclusió social, mitjançant un procés de reutilització de menjar cuinat d'hotels i restaurants de la ciutat, vinculant un establiment d'un barri amb un menjador social pròxim o parròquia vinculada als serveis socials. Avui no hi ha cap iniciativa per aprofitar els excedents de menjar elaborat dels diversos establiments de la ciutat. Aquesta entitat aportarà als menjadors existents aliments de primera necessitat cuinats, complementant el que ja es fa pel que fa a aliments envasats. Aquesta acció vol convertir-se en marca i referència de ciutat sostenible, que reutilitza els excedents que altres necessiten.


Categories: Assistència