Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la setena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen els caragols de cavalls de les festes de Sant Joan de Ciutadella o Sant Jordi matant el drac a la setmana medieval de Montblanc!

Per a que els conegueu una miqueta més...Els caragols de cavalls de les festes de Sant Joan de Ciutadella
Caragols Ciutadella

L’INSTANT: Els caragols dels cavalls de Ciutadella

LA UBICACIÓ: Ciutadella de Menorca, Illa de Menorca, 29580 habitants

EL DIA I L’HORA:
El 23 de juny, a partir del migdia i el 24 de juny, ja des de bon matí

LA FESTA: Són les festes de Sant Joan de Ciutadella de Menorca. Les més sentides i estimades de la illa. Un esdeveniment on es barreja l’espectacularitat de les exhibicions de cavalls i cavallers i l’estricte protocol que segueixen els seus protagonistes.

LA SENSACIÓ: Esperar com els genets van sortint a la plaça del poble a celebrar el tradicional "jaleo" i viure els bots i els caragols dels seus cavalls mentre sona la música. Deixar-se emportar per aquesta tradició única, ajudar a fer botar el cavall i donar ànims als genets cridant, saltant i cantant.

LA GENT: La gent participa d'aquesta festa ajudant a fer els caragols dels cavalls, i omple les places de Ciutadella i de tots els pobles de la illa, en una celebració que viuen amb intensitat tots els menorquins i que enamora als turistes, que queden embadalits amb aquesta celebració.

L’APUNT:
Els protagonistes d’aquesta part de la festa són els corsers i els cavallers, que han d’ésser d’origen pagès. La seva edat oscil•la entre els set i vuit anys i fins als setanta.Sant Jordi matant el drac a la setmana medieval de Montblanc
St. Jordi i Drac Montblanc

L’INSTANT: Sant Jordi matant el drac

LA UBICACIÓ: Montblanc, Conca de Barberà, 7360 habitants

EL DIA I L’HORA: Pels volts de la diada de Sant Jordi, al vespre

LA FESTA: És la setmana medieval de Montblanc. Una festa que té el seu embrió l’any 1981 i que va tenir continuïtat des de l’any 1987, nascuda amb l’objectiu de difondre la cultura del país, i ratificar el que deia Joan Amades al seu costumari català. Que Montblanc va ser la vila on Sant Jordi va matar el drac.

LA SENSACIÓ: Viure amb els montblanquins la representació de la llegenda, sens dubte l’acte més especial de la setmana medieval. Veure la història un cop més en l’indret més autèntic, patint amb la princesa el seu camí al sacrifici i gaudint posteriorment amb la valentia del cavaller i la seva lluita amb el ferotge drac.

LA GENT: Més de 3000 espectadors assisteixen cada any a aquesta monumental representació, on els dos principals papers, el de la princesa i el de Sant Jordi, els fan dos joves de la vila que han estat escollits per a representar-los. La representació de la Llegenda de Sant Jordi és l'acte més important i emblemàtic.

L’APUNT: La representació té lloc en un marc incomparable: el conjunt arquitectònic del recinte emmurallat de la Vila Ducal, un dels més ben conservats de Catalunya.
Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Gràcies a tots pels vostres vots en aquesta sisena eliminatòria! Els dos instants han estat la baixada de falles de Durro o el descens dels raiers de La Pobla de Segur!
I el guanyador, amb el 67% dels vots, ha estat el descens dels raiers de La Pobla de Segur!


Enhorabona!


Atents a la següent eliminatòria!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la sisena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen la baixada de les falles de Durro i el descens dels raiers de la Pobla de Segur.
Per a que els conegueu una miqueta més...


La baixada de les falles de Durro
Falles Durro


L’INSTANT: La baixada de les falles de Durro

LA UBICACIÓ: Durro, La Vall de Boí, Alta Ribagorça, 105 habitants

EL DIA I L’HORA: El dissabte més proper al 16 de juny quan ja és ben fosc

LA FESTA: La baixada és un dels actes més esperats de la Festa Major de Durro. Córrer les falles és un ritus arcaic que té lloc en diferents poblacions del Pirineu català pels volts del solstici d'estiu. El cicle de baixades de falles del Pirineu sempre comença a Durro

LA SENSACIÓ: Contemplar la filera de punts de foc que serpenteja entre la muntanya i viure l'entrada dels fallaires a la plaça del poble. La baixada de falles per la muntanya sol durar uns vint minuts a mitja hora que es produeix corrent, en cursa, entre els crits de la gent que els espera pels carrers, animant-los en el seu darrer tram, i amb la música d'un nombrós grup d'acordionistes.

LA GENT: Els joves són els protagonistes de la baixada. Cada participant, després d'haver resat un pare nostre i haver fet un traguet de vi, encén la seva falla al "faro" i comença un trajecte trepidant que s’acaba amb una altra foguera al poble (on s'hi acaben de consumir les falles) i fent ball i xerinola.

L’APUNT: El seu origen i funció és desconegut, però tindria relació amb ancestrals ritus de renovació de la vida al camp i amb ritus de pas del jovent.El descens dels raiers de la Pobla de Segur
Raiers Pobla de Segur


L’INSTANT: El descens dels raiers de la Pobla de Segur

LA UBICACIÓ: La Pobla de Segur, Pallars Jussà, 3160 habitants

EL DIA I L’HORA: Cada primer diumenge de juliol al migdia

LA FESTA: És la diada dels raiers, Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 25 de juny de 2002. tot un homenatge a aquest antic ofici dedicat al transport fluvial, que va ser anys enrere molt important al Noguera Pallaresa.

LA SENSACIÓ: Contemplar aquest descens únic, amb un trajecte d’uns sis quilòmetres. Observar la destresa dels raiers que, vestits a l’antiga, es passen l’estona manejant el rem per aconseguir que els rais naveguin sense embarrancar, sempre amb els peus molls per l’aigua del riu i el cap calent pel sol i viure l’arribada a la Pobla de Segur tot un esclat de música i de gresca.

LA GENT: A l’indret d’inici de la baixada, la Presa de Llania, ja s’hi pot veure el nombrós públic, i durant el trajecte dels rais, les vores del riu són plenes de gent que els anima. La diada sempre culmina amb un dinar de germanor a la riba del riu que aplega més d’un miler de persones cada any.

L’APUNT: La festa se sol completar amb activitats de cultura popular, entre elles balls raiers i fins i tot actuacions castelleres. L’any passat s’hi va arribar a veure un castell de nou.
Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Gràcies a tots pels vostres vots en aquesta cinquena eliminatòria! Els dos instants han estat la primera sardana de l'any a Cap de Creus i les jotes al voltant de la foguera d'Ascó.

I el guanyador, amb el 70% dels vots, ha estat la primera sardana de l'any a Cap de Creus!


Enhorabona!


Atents a la següent eliminatòria!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la cinquena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen la primera sardana de l'any a Cap de Creus o les jotes al voltant de la foguera d'Ascó. Per a que els conegueu una miqueta més...

La primera sardana de l’any al Cap de Creus
Primera sardana de l'any

L’INSTANT: La primera sardana de l’any al Cap de Creus

LA UBICACIÓ: Cadaqués, Alt Empordà, 2940 habitants

EL DIA I L’HORA: L’1 de gener, cap a les set del matí

LA FESTA: És el cap d’any. No cal que diem gaire cosa més d’aquesta festa que no només se celebra als Països Catalans, sinó a arreu del món. El fet d’iniciar el nou any ballant sardanes és un fet que trobem en alguns punts de l’Empordà.

LA SENSACIÓ: Cercar algun dels indrets amb millor visibilitat sobre l’horitzó, davant del mar, esperant que el sol surti i celebrar-ho ballant sardanes i fent una xocolatada col•lectiva sota els acords de la Cobla cadaqués, que sol ser l’encarregada d’un dels aplecs més especials de tot el país.

LA GENT: Des de 1990, sardanistes vinguts d’arreu del país i veïns de cadaqués esperen la sortida del sol i el naixement del primer dia de l’any amb aquesta ballada. Alguns s’aixequen per a l’acasió i d’altres hi arriben després d’una llarga nit.


L’APUNT: No és casualitat que es fagi al cap de Creus. Parlem d’un accident geogràfic singular! És el punt més oriental del Principat i de la Península Ibèrica, per tant, un dels primers indrets d’on surt el sol.Les jotes al voltant de la foguera
Jotes al voltant de la foguera Ascó

L’INSTANT: Les jotes al voltant de la foguera

LA UBICACIÓ: Ascó, Ribera d’Ebre, 1610 habitants

EL DIA I L’HORA: Els tres dies que duren les festes de Sant Antoni, al vespre.

LA FESTA: És la Festa de Sant Antoni d'Ascó, declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, que se celebra des de temps immemorials i combina la vessant religiosa, la devoció pel sant, amb els aspectes més lúdics, propis d'una festa major.

LA SENSACIÓ: Deixar-se endur per aquesta música tradicional de les terres de l’Ebre. I ballar-la d’una forma diferent, al voltant d’una gran foguera situada al mig de la plaça de l’Església. No importa si es balla millor o pitjor, només cal afegir-s’hi i formar part d’aquesta gran celebració comunitària

LA GENT: Els vilatans d’Ascó senten la jota com un sentiment, i els més menuts les ballen en braços dels seus pares, mares, avis i àvies. Al voltant de la foguera d’Ascó, s’aplega tota una munió de gent disposada a fer gresca

L’APUNT: La jota d’Ascó, que va tenir la seva época d’esplendor a meitats del segle XIX comença ballant-se amb una coca a la mà després d'encendre la foguera. Per aquest motiu, la Jota d'Ascó també és coneix com el Ball de Coques.Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Aquesta quarta eliminatòria no ha estat menys! Gràcies a tots pels vostres vots! Els dos instants han estat l'entrada del braç de Santa Tecla a Tarragona i l'entrada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès.

I el guanyador, amb el 67% dels vots, ha estat l'entrada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès.


Enhorabona!


Atents a la següent eliminatòria!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la quarta eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen l'entrada del braç de Santa Tecla a Tarragona i l'entrada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès! Per a que els conegueu una miqueta més...


L'entrada del braç de Santa Tecla a Tarragona
braç Santa Tecla

L’INSTANT: L’entrada del braç de Santa Tecla

LA UBICACIÓ: Tarragona, Tarragonès, 133950 habitants

EL DIA I L’HORA: El 23 de setembre a un quart de deu del vespre

LA FESTA: És la Festa Major de Santa Tecla. Una diada amb l’essència del seu conjunt de balls, bestiari, entremesos, representacions al•legòriques, balls parlats i castells, que perfilen el seguici popular de la ciutat com a corpus genuí i propi de la celebració.

LA SENSACIÓ: Retornar la relíquia a la Catedral, i veure com el Seguici Popular s’obre al seu pas i executa la ballada conjunta amb balls, bestiari i entremesos. Veure com els castellers alcen els seus vanos i pilars i sentir com es campanes i les salves pirotècniques marquen el lent avançament del braç, i es precipiten la col•lecció de focs d’artifici.

LA GENT: Els tarragonins treuren “l’amparito” que porten dins i es deixen impregnar per la festa, la disbauxa i la solemnitat. L’entrada del braç de Santa Tecla deixa a locals i forans completament bocabadats

L’APUNT: El 1091 el papa Urbà II va declarar la festivitat de Santa Tecla celebració principal de l’any. La diada va ratificar-se del tot uns anys més tard, el 1118.L'entrada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès
Entrada Sant Fèlix


L’INSTANT: L’entrada de Sant Fèlix

LA UBICACIÓ: Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, 39000 habitants

EL DIA I L’HORA: El dia 30 d’agost, dia de Sant Fèlix, en finalitzar la cercavila del vespre

LA FESTA: És la Festa Major de Vilafranca del Penedès, declarada festa favorita dels països Catalans. Descrita sovint com “la més típica”, des del segle XVII ha mantingut una estructura similar amb els entremesos, els balls folklòrics i els castells com a eix fonamental.

LA SENSACIÓ: Assistir a un moment tan intens i espectacular com fugaç, veure des de sota d’un impressionant castell de focs, com tots els balls s’uneixen amb la música de les gralles per produir un espectacle inexplicable que omple d’orgull els propis i impressiona als estranys

LA GENT: Presenciar l'espectacle de música i foc que es desencadena amb l'entrada del sant a la Basílica de Santa Maria el dia de sant Fèlix és obligat per qualsevol persona que sigui a Vilafranca aquell dia. La participació popular és l’element clau de tota la festa

L’APUNT: El dia 30 d’agost, el dia de l’entrada, serà l’únic dia que podreu veure les relíquies de Sant Fèlix, que són a la basílica de Santa MAria des de l’any 1700Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Aquesta tercera eliminatòria ha tingut molta participació! Gràcies a tots pels vostres vots! Els dos instants han estat la pujada al pi de Pollença i l'entrada del pi a l'església de Centelles!

I el guanyador, amb el 64% dels vots, ha estat l'entrada del pi a l'església de Centelles!


Enhorabona!


Atents a la següent eliminatòria!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la tercera eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen la Pujada al pi de Pollença contra l'Entrada del pi a l'església de Centelles! Per a que els conegueu una miqueta més...


La Pujada al pi de Pollença
Pi de Pollença

L’INSTANT: La Pujada al pi de Pollença

LA UBICACIÓ: Pollença, Illa de Mallorca, 16100 habitants

EL DIA I L’HORA: El 17 de gener dia de Sant Antoni. Cap a les vuit del vespre

LA FESTA: És la Festa Major de Sant Antoni, que els pollencins viuen amb intensitat. A més, de la tradició del Pi de Sant Antoni, a Pollença hi ha foguerons, els dimonis, els glossadors, les beneïdes, les ballades, els Cavallets i l’Estendard.

LA SENSACIÓ: Veure com el jovent de Pollença pugna per arribar al cim d’un pi de més de vint metres d’alçada, tenint en compte que només poden utilitzar la força dels seus braços i cames i que, a més, el tronc ha estat prèviament ensabonat. Aquell qui ho aconsegueix és tot un heroi al poble

LA GENT: Centenars de persones s’amunteguen al voltant de l’anomenat Pi de Ternelles o de Sant Antoni per veure la tradició. La Plaça Vella es queda petita per encabir curiosos, valents i amants d’aquesta festa.

L’APUNT: El Pi s’hi està fins el dimecres de cendra i quanes retira, tot just comença la quaresma, es recicla per a una altra festa popular. La fusta de l'arbre servirà per construir les espases que duran els moros i cristians en la seva espectacular brega de l'estiu.L’entrada del Pi a l’església de Centelles
Pi Centelles


L’INSTANT: L’entrada del Pi a l’església de Centelles

LA UBICACIÓ: Centelles, Osona, 7360 habitants

EL DIA I L’HORA: El 30 de desembre, dia de Santa Coloma, cap al migdia

LA FESTA: És la Festa del Pi, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional fa més de 25 anys. Una tradició que finalitza el dia de reis, quan es despenja de l’església després d’haver-hi estat penjat cap per avall sobre l’altar major

LA SENSACIÓ: Tapar-se les oïdes per fer front als centenars de galejadors que han acompanyat el pi per tota la població. Quan arriba a les escales de l’església, és pujat a braços i se’l fa ballar als acords de la tonada Ara balla el pi, davant l’eufòria de la gent

LA GENT: Els centellencs viuen amb passió la festa del pi. Segurament és un dels dies on es poden veure més barretines per metre quadrat arreu del país, i és que tothom vol participar de la tradició.

L’APUNT: És una tradició documentada des de l'any 1751, tot i que en aquesta celebració trobem antigues reminiscències de culte als arbres i de rituals pagans de fecundació relacionats amb el solstici d'hivern i amb la regeneració de la natura que són molt més antics en el temps.Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Aquesta segona eliminatòria ha estat molt frec a frec! Els dos instants han estat els Focs artificials de Blanes i la Tronada de Reus!

I el guanyador, amb el 55% dels vots, han estat els Focs artificials de Blanes!


Enhorabona!


Atents a la següent eliminatòria!
Pàgina anterior Pàgina següent

Enllaços patrocinats 
Catalunya Ràdio

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
Atenció a l'Audiència