Obrim l'última eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen els cossiers ballant a Montuïri i la pujada de la muixeranga d'Algemesí!

Per a que els conegueu una miqueta més...

Els cossiers ballant a Montuïri
Cossiers Montuïri

LA UBICACIÓ: Montuiri, Illa de Mallorca, 2870 habitants

EL DIA I L’HORA: El 15 d’agost cap al vespre

LA FESTA: És la festa de l’Assumpció, una celebració marcada per aquest ball típic protagonitzat pels cossiers. De fet, no només actuen durant la Festa de la Mare de Déu d’Agost, sinó també durant les festes de Sant Bartomeu, nou dies després, el 24 d’agost.

LA SENSACIÓ: Gaudir d’una dansa diferent, ballada per set homes, sis cossiers i la dama, acompanyats de la figura del dimoni mentre es fa sonar el flabiol i el tamborí.
Viure una lluita entre el bé i el mal a partir d’aquesta dansa ancestral, plena de colors i sonoritat.

LA GENT: Dels sis cossiers dos vesteixen de groc, dos de rosa i dos de verds, portant un capell, una falda curta i cascavells als camals. La dama duu una faldilla més llarga que els cossiers i el dimoni imita de manera graciosa les passes dels altres balladors.

L’APUNT: Aquests balls no es troben documentats fins l’any 1821 encara que tot fa indicar que serien força més antics.


la pujada de la muixeranga d'Algemesí!
Muixeranga

LA UBICACIÓ: Algemesí, la Ribera Alta, 28.300 habitants

EL DIA I L’HORA: El 7 i 8 de setembre

LA FESTA: Són les festes de la Mare de Déu de la Salut, compostes de dos dies i tres processons, plena de balls com els bastonets, els tornejants, els arquets, els boleros, els gegants, i per damunt de tots, la muixeranga amb la sobrietat de les seves construccions humanes.

LA SENSACIÓ: Emocionar-se escoltant com la dolçaina toca una de les melodies més boniques dels Països Catalans. Vibrar amb les construccions de la muixeranga i advertir, que aquí, el més important no és l’alçada de les torres sinó la plasticitat amb la que recreen els quadres de la mare de Déu.

LA GENT: Uns dos-cents muixeranguers participen en aquestes construccions, primer per fer el passeig o les floretes on ballen amb ciris encesos i després per realitzar les pujades al so de la música. La torre està rematada per un xiquet amb els braços oberts i una cama alçada.

L’APUNT: Les festes de la Mare de Déu de la salit són meravella valenciana des del 2008 i patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO des de 2011.


Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran