Obrim l'onzena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen l'encesa de la La Fia-Faia de Bagà i l'encesa de la flama del Canigó!

Per a que els conegueu una miqueta més...


L'encesa de la La Fia-Faia de Bagà
encesa Fia Faia Bagà


LA UBICACIÓ: Bagà, Berguedà, 2395 habitants

EL DIA I L’HORA: El capvespre de la Nit de Nadal

LA FESTA: És la Festa de la Fia-Faia, una celebració d'arrels precristianes, relacionada amb el solstici d'hivern. De fet, vindria a ser una pregària col•lectiva per tal d'aturar l'escurçament dels dies.

LA SENSACIÓ: Contemplar l’encesa de les faies, aquestes torxes que s’encenen a partir del tradicional toc d’oració. Guiatar com el foc baixa des d’una foguera de dalt de la muntanya per ser repartit per la resta de fallaires, acompanyat del càntic ” Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia.

LA GENT: Les faies son rebudes davant l'església i noramlment, just abans de consumirse es llencen formant petites fogueres, mentre la mainada salta pel damunt fent el càntic anterior. Amb la brasa que resta es fan torrades untades amb all i oli de codony.

L’APUNT: L'inici de la tradició es desconegut, però sembla que se celebra a Bagà des de la constitució de la vila, a mitjans del segle XIV.L'encesa de la flama del Canigó
Flama Canigó


LA UBICACIÓ: Cim del Canigó, Vernet, Conflent, 1435 habitants

EL DIA I L’HORA: A trenc d’Alba del 23 de juny

LA FESTA: És la prèvia de la Festa de Sant Joan. La Flama encén el foc de moltíssimes de les fogueres que s’encendran arreu dels territoris de parla i cultura catalanes. No en va, la festa de Sant Joan és considerada per molts com la Festa Nacional dels Països Catalans.

LA SENSACIÓ: Celebrar el diumenge abans de Sant Joan l’aplec del Canigó, portant un feix de llenya d’algun punt del país. Vetllar la Flama la nit abans de Sant Joan i, a trenc d’alba, iniciar el descens perquè la el foc arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres durant la revetlla d’estiu.

LA GENT: Aquells que pugen al Canigó a recollir la flama, la transporten cada any fins a 350 municipis del país a través de 20 rutes diferents.

L’APUNT: L’any 1955 un veí del Vallespir, Francesc Pujades, inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, va tenir la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan per primer cop.Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran