Obrim la desena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen el descens de l’àngel en la magrana del Misteri d’Elx i el salt de Plens de la Patum de Berga!

Per a que els conegueu una miqueta més...


El descens de l’àngel en la magrana del Misteri d’Elx
Descens de l'àngel

LA UBICACIÓ: Elx, Baix Vinalopó, 230590 habitants

EL DIA I L’HORA: Durant la vesprà del 14 d’agost

LA FESTA: És el Misteri d’Elx, conegut també com “La festa”. Una representació teatral que recrea la Mort, Assumpció i Coronació de la Mare de Déu que se celebra a Elx des de l'edat mitjana. Declarat patrimoni de la humanitat des del 2001

LA SENSACIÓ: Viure una de les poques representacions litúrgiques que encara avui es fa dins una Església. Observar com les portes del cel s'obren i, dins d'una esfera granada i daurada coneguda com la "magrana", un àngel descendeix per a entonar un cant en què saluda a la Mare de Déu.

LA GENT: La basílica de Santa Maria d’Elx es queda petita per donar cabuda a uns espectadors que viuen des den a prop la Festa, ja que l’escenari es distribueix per tot l’espai del temple amb la qual cosa no hi ha una separació clara entre el públic i l'escena.

L’APUNT: Investigacions recents situen l'origen d'aquesta obra al voltant de la segona meitat del segle XV


El salt de Plens de la Patum de Berga
Salt de plens


LA UBICACIÓ: Berga, Berguedà, 16850 habitants

EL DIA I L’HORA: Durant la Patum Completa de dijous i diumenge de Corpus

LA FESTA: És la Patum de Berga, una gran celebració al carrer que engloba bestiari, gegants, capgrossos i danses caracteritzada per la participació ciutadana i la presència de foc i pirotècnia. Delcarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l’any 2005

LA SENSACIÓ: Saltar i ballar als acords de la música i emmig del foc, prenent consciència que ha arribat el moment culminant de la Patum. Quan s’apaguen els llums de la plaça i s'encenen els mil fuets que duen els cent Plens un nota que està vivint l'apoteosi de la festa

LA GENT: La Plaça de Sant Pere es queda petita per viure cada any la Patum. A la nit, només els més valents, que en són molts, s’atreveixen a saltar i ballar amb els plens, procurant no endur-se’n una cremada. És convenient deixar-se guiar per algun patumaire expert.

L’APUNT: Les carotes o màscares dels Plens s'elaboren sobre un motlle de fusta col•locant-hi retalls de roba encolada, en una tècnica de finals del segle XV.


Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran