Obrim la vuitena eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen els mocadors voleiant amb La bella Lola durant la cantada d'havaneres de Calella i els esquelets ballant la dansa de la mort de Verges.

Per a que els conegueu una miqueta més...


Els mocadors voleiant amb La bella Lola durant la cantada d'havaneres de Calella

mocadors voleiant

L’INSTANT: Els mocadors voleiant al compàs de la Bella Lola

LA UBICACIÓ: Calella de Palafrugell, Baix Empordà, 780 habitants

EL DIA I L’HORA: Cada primer dissabte de juliol, cap a la mitjanit

LA FESTA: És la tradicional cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Sens dubte, la trobada de referència del gènere als Països Catalans. Un esdeveniment únic que ha convertit a Calella en la capital de l’havanera i que des de la platja del Port-Bo es retransmet a d’altres cales de la població.

LA SENSACIÓ: Deixar-se emportar pel vaibé d’una de les havaneres més populars, i fer voleiar el mocador al seu ritme, creant tot un llençol blanc com les veles d’un bergantí. Tot plegat mentre s’agafen forces amb el cremat per entonar ben fort el Visca el català del Meu Avi, la imprescindible peça amb la que finalitza l’esdeveniment.

LA GENT: Després que en les primeres edicions reunís poc més de 10.000 persones, en els últims anys la Cantada ha aplegat més de 40.000 apassionats per les havaneres

L’APUNT: La Cantada de Calella de Palafrugell es va iniciar l’any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle. Des de l’any 1969 la cantada es realitza a la platja del Port-Bo.Els esquelets ballant la dansa de la mort de Verges
esquelets Verges

L’INSTANT: Els esquelets ballant la dansa de la Mort

LA UBICACIÓ: Verges, Baix Empordà, 1195 habitants

EL DIA I L’HORA: Cada dijous Sant a la mitjanit

LA FESTA: És la processó de Verges, que conserva les característiques més tradicionals d’aquesta mena de representacions de Setmana Santa. A més de la dansa de la mort, Inclou una desfilada de Manages, una escenificació de la vida de Jesús i el recorregut de Crist fins el Calvari

LA SENSACIÓ: Sentir la sobrietat i la contundència de la mort a partir d’una dansa única. Quedar-te garratibat veient els cinc esquelets saltant al so d’un tabal, col•locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il•luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit.

LA GENT: El nombrós públic omple els carrers de Verges i observa en rigurós silenci com la Mort ens avisa que no perdona ningú, ens sega la vida i ens recorda que a qualsevol hora acabarem convertint-nos en cendra, mitjançant els elements que duen els esquelets.

L’APUNT: A Catalunya hi ha notícia d'altres danses de la mort també , avui desaparegudes. Entre aquestes cal mencionar les de Ripoll, Beget, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Cadaqués, Perpinyà i també a Rupià.

Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran