Seguim amb la 6a eliminatòria!

Aquesta setmana...El Ball del Tortell és una dansa tradicional que té com a element característic aquest pastís i que sempre s’executa dissabte acabades les sardanes de després de dinar, a les 4. Es tracta d'una dansa molt senzilla que obre l'agutzil seguit per les sis parelles que representen el poble d'Esponellà.

Les tres primeres parelles representen a la Pabordesses sortints, mentre que les tres de darrera a les Pabordesses entrants. Tots junts donen sis voltes a la plaça. Cada pabordessa desfila acompanyada i duu un tortell rodó enroscat al braç i una almorratxa plena de flors i plena de cintes de colors.

A mitja dansa les Pabordesses sortints efectuen el Relleu de Pabordesses: ofereixen el tortell i l'almorratxa amb flors i cintes a les entrants, passant aquestes a davant.

Un cop acabat el Ball del Tortell es balla la dansa tal i com es feia en els seus orígens, però aquesta vegada amb els vestits propis de l'època.

Antigament, al Ball del Ciri, només hi podrien prendre part quatre parelles; les noies vestides amb robes de seda negre i mantellina blanca portaven a la mà un ciri i un ram de boix. Els nois duien vestit negre, gambeto i barret rodó. En l'intermedi del ball, cada ballador pronunciava la molt coneguda frase : Habitants de la Vila de Manlleu el que avui no celebri la Festa de Sant Antoni pagarà un bot de vi d'Alella, dic a la una, dic a les dues, dic a les tres.

Avui, el Ball del Ciri el ballen només els banderers i cordonistes petits amb un grup de parelles, més o menys nombrós que normalment estan emparentats amb algun Toni, i compta sovint amb la participació d’algun esbart dansaire.

Abans s'acostumava a ballar a la tarda del mateix dia de Sant Antoni, però per la durada del passant dels Tres Tombs, aquesta hora resulta poc adient, i és per això que ara es balla quan el passant arriba a la Plaça.

El Ball de Pabordes, d'origen religiós però d'arrelament profundament popular, s'ha mantingut al llarg dels anys amb una característica ben pròpia: ser un ball que té com a essència el seu caràcter senyorial.

El ball dels Pabordes és interpretat a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses durant la Festa Major del Santíssim Misteri i és executat per quatre parelles que vesteixen la indumentària senyorial pròpia.

La dansa consta de quatre parts: salutació, ventalls, alfàbrega i morratxes. Cada part està precedida d'un preludi que consisteix en un passeig al voltant de la plaça en el qual els homes marquen el compàs i les dones els tres temps de cada compàs. A la segona part, els pabordes obsequien a les pabordesses amb un ventall i a la tercera part, les pabordesses corresponen a l’obsequi dels pabordes amb rams d’alfàbrega.


Ja podeu dir-hi la vostra! Recordeu que podeu votar des d'ara mateix i fins a l'anunci del tancament de linies del proper dissabte. Ens podeu fer arribar el vostre vot per les següents vies:


- Escrivint un correu a mans@catradio.cat.

- Escrivint al Facebook del programa.

- Al Twitter de @manscatradio amb l'etiqueta #dansaviva

- Deixant la vostra resposta al contestador del MANS al 934 144 166