Seguim amb la 4a eliminatòria!

Aquesta setmana...


El Gambeto de Riudaura. El nom del gambeto prové dels tipus d'indumentària que porten els homes, un capot negre que arriba fins a mitja cama sense valones.
La valona és un coll gran girat sobre l'esquena, els muscles i el pit a manera de capa.
També llueixen barret de copa alta i un gran cigar, una fària. Mentre que les noies duen faldilla negre, mocador de coll i caputxa blanca.
La melodia és molt popular i es troba en altres balls similars, d'un ritme ternari en temps modern.
La gent del poble, abillats de la manera que hem comentat, inicien el ball , per parelles, voltant la plaça al ritme de la cobla, després de diverses voltes es fa la barreja en la qual els balladors conviden el públic a ballar fins a omplir tota la plaça, amb l'únic requisit del risto, és a dir fer donar la volta a la balladora.
El Ball de L'Eixida és una dansa tradicional pròpia de Tàrrega que inicia l'alcalde i que compta amb la participació de l'esbart local, el ball de bastons i molts ciutadans.

Per parelles l’un davant de l’altre i mans a la cintura, es comença puntejant dreta i esquerra fins a set vegades per acabar amb peus junts i saludant. Seguidament fan dos molinets agafats primer amb la dreta i després amb l’esquerra per retornar al punt inicial.

Al ball cada vegada s’hi va afegint més gent que s’intercanvia les parelles a mesura que progressa la melodia, musicada per la cobla i un grup de grallers. Per cert, l’Eixida, les l’àliga de Tàrrega l’única àliga catalana que té dos caps. I també té el seu propi ball. El ball de l’àliga.
La gala de Campdevànol.
La dansa explica la relació de vassallatge entre les 6 parelles de dansaires i el seu senyor, que té dret sobre les camperoles, abans de lliurar-les als nois. Dividida en 6 parts, en cadascuna es repeteix el mateix ritual: el capdanser, el senyor i el senyor de la dansa, balla amb una fadrina que després lliura al fadrí.

La part masculina es representada per dos balladors amb barretina i faixa morada i quatre més amb barretina i faixa vermelles. A la part femenina hi trobem l’alcaldessa, vestida de negre, la pagesa, i quatre pabordesses, membres de la confraria del roser, que duen unes característiques caputxes.

"La gala de Campdevànol", una de les més antigues de Catalunya, té un final amb missatge: Vol representar el triomf del poble sobre el mal ús i el feudalisme.
Ja podeu dir-hi la vostra! Recordeu que podeu votar des d'ara mateix i fins a l'anunci del tancament de linies del proper dissabte. Ens podeu fer arribar el vostre vot per les següents vies:


- Escrivint un correu a mans@catradio.cat.

- Escrivint al Facebook del programa.

- Al Twitter de @manscatradio amb l'etiqueta #dansaviva

- Deixant la vostra resposta al contestador del MANS al 934 144 166