Seguim amb la 3a eliminatòria!

Aquesta setmana...

La muixeranga d’Algemesí són un conjunt de danses i castells humans. Bàsicament, quadres plàstics amb la intencionalitat representativa d’explicar moments de la vida de la Mare de Déu.

Es tracta de quatre melodies que acompanyen l'execució de les "figures" plàstiques i torres humanes o "pujades": El Florete o ball (per "El Ball"), l'Enterro (per a la figura de "L'Enterro"), la Dansa plàstica (pujades i figures) més coneguda com "La Muixeranga", per antonomàsia, i una última recuperada al 2005 anomenada L'Aranya.

La indumentària dels balladors consisteix en una brusa cenyida i recta, botonada per davant, pantalons llargs, bonet orellut i espardenyes de sola prima. La tela és a tires verticals vermelles i blaves sobre fons de ratlles blanques amb disposició arlequinada.

El Ball dels locos és un ball, una tradició, un espectacle que conjuga la dansa i la construcció de torres humanes. Una representació que comença amb una dansa desorganitzada, del tipus de bastonets, i acaba amb la formació d'un quadre, quedóna pas a la construcció de diverses torres humanes.
Cadascuna d'elles és d'una plasticitat i altura diferents i se sol coronar amb la realització de la figuereta; (és a dir posant al ballador cap per avall) a dalt del tot.

Aquest ball que va desaparèixer l’any 1917 i es va recuperar de nou en 1996, tradicionalment permetia beure al ballador d'una bóta dalt del castell.

Els locos anaven vestits amb camisa i pantaló fets amb tela forta (de matalàs) a ratlles, i solien posar-se pedaços a la camisa per a donar una imatge més estrafolària.
El ball de valencians. Considerats com els orígens dels castells actuals, la dansa la ballaven antigament els membres del gremi dels Fraders Menestrals de Tarragona.

El ball de valencians és una dansa saltada on els balladors juguen amb mocadors alhora que construeixen una petita torre humana al ritme d’una cobla entera: és a dir un conjunt format per sac de gemecs, flabiol, tamborí, tarota i violí.

Els components del ball duen camisa blanca, armilla verda, pantaló de mitja cama i faldellí negre; picarols a les cames, barretina i faixa morades i executen la dansa amb l’acompanyament d’unes castanyoles.Ja podeu dir-hi la vostra! Recordeu que podeu votar des d'ara mateix i fins a l'anunci del tancament de linies del proper dissabte. Ens podeu fer arribar el vostre vot per les següents vies:


- Escrivint un correu a mans@catradio.cat.

- Escrivint al Facebook del programa.

- Al Twitter de @manscatradio amb l'etiqueta #dansaviva

- Deixant la vostra resposta al contestador del MANS al 934 144 166