Els petits tresors son aquests elements festius tradicionals de caràcter identitari o simbòlic que formen part d'un ritual, d'una festa o d'una expressió d'una comunitat i que s'han transmès entre diferents generacions.

Enguany cercarem aquests petits tresors dels Països Catalans. Cada setmana, un parell d'aquests petits tresors competiran per classificar-se per a la següent ronda classificatòria i convertir-se el proper mes d'abril en un dels finalistes d'aquest concurs que organitza el programa "Mans".

Avui.......els Bòbuls i les Margaridasses o els Figuetaires?

Cinc cèntims....


Bòbuls i Margaridasses

Els Bòbuls i les Margaridasses són quatre personatges que van sorgir per animar els actes festius i mantener l’ordre, especialmente quan arribaven els balls de gitanes. Amagaven els estris de treball i entraven a les cases de la gent a agafar els objectes de valor per simular-ne després una subasta emmig de la plaça de poble.

Les margaridasses porten un vestit de lli blanc, amb una mantellina i una màscara i un fuet per empaitar. Els Bòbuls vesteixen igual i duien una forca i una pistola. Antigament mataven un pollastre per tallar-li el cap , i així amb la sang escampaven a tot aquell que envestien.

Els Bòbuls i les maragaridasses sempre anaven acompanyats de flabiolaires i timbals en una cercavila molt i molt concurreguda.


Figuetaires

Els figuetaires són un conjunt d’éssers emmascarats que cada dijous gras executen un antic joc per a la mainada, anomenat “La figa te fai”.

Aquesta màscara-joc, que antigament es podia trobar en altres punts d’Europa consistia en moure una canya duns dos metres de llargada amb una figa seca penjada d’un fil que no deixava de ballar, i a qui tota la mainada no deixava d’intentar pescar amb la boca oberta.

Segons la veu popular, però, els inicis del joc no eren tant infantils, i tenien uns simbolismes carregats de connotacions sexuals i de fertilitat.
Vosaltres decidiu.......els Bòbuls i les Margaridasses o els Figuetaires?


Recordeu que podeu votar des d'ara mateix i fins a l'anunci del tancament de linies del proper dissabte. Ens podeu fer arribar el vostre vot per les següents vies:


- Escrivint un correu a mans@catradio.cat.

- Escrivint al Facebook del programa.

- Deixant la vostra resposta al contestador del MANS al 934 144 166