Arxius

Estas veient: gener 2013
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Obrim la segona eliminatòria!

Aquesta setmana competeixen la Tronada de Reus i els Focs Artificials de Blanes! Per a que els conegueu una miqueta més...

La Tronada de Reus:
Tronada de Reus

L’INSTANT: La tronada de Reus

LA UBICACIÓ: Reus, Baix Camp, 106700 habitants

EL DIA I L’HORA: Se’n fan quatre. La més potent és la del 28 de juny al vespre

LA FESTA: La Festa Major de Sant Pere de reus segueix el model de les festes del Camp i del Penedès, on els actes giren al voltant de la processó amb la imatge del patró i la sortida al carrer dels grups festius, els gegants, nanos, mulassa, drac, danses, castells, l’àliga i, és clar, la tronada

LA SENSACIÓ: Durant uns segons, la flama recorre el rec de pólvora i fa esclatar els trons i els mascles que va trobant. Boques obertes dels assistents, ulls mig tancats que permeten veure la claror vermellosa i una gegantina fumerada marca el final de tot un ritual

LA GENT: Des de fa dècades, sentir la Tronada al Mercadal és un acte de contingut identitari i emotiu per a aquells que es consideren vinculats a la ciutat de Reus. present a la Tronada constitueix un moment de participació en la comunitat.

L’APUNT: La primera tronada documentada és del 1677 però segurament ja es feia bastant abans. És una antiga forma de preparar artesanalment la pirotècnia que ha fet retronar la plaça del Mercadal des de fa més de tres-cents anys.Els Focs Artificials de Blanes
Focs Blanes

LA UBICACIÓ: Blanes, La Selva, 39840 habitants

EL DIA I L’HORA: Les nits properes al 26 de juliol, dia de Sta Anna, a dos quarts d’onze de la nit

LA FESTA: És la Festa Major de Santa Anna que, amb els focs com a plat fort, agrupen cercaviles, actuacions musicals, danses populars, gegants, correfocs i una munió de gent al centre de la vila i al passeig de mar de la població.

LA SENSACIÓ: Estirar-se a la sorra, arran de les tímides onades de la nit amb els amics, la família o la parella i mirar com s’alcen els focs més espectaculars del país damunt la roca singular de Sa Palomera.

LA GENT: Ja cal que aneu a cercar lloc ben aviat si voleu veure els focs de Blanes des d’una bona posició, perque la vila multiplica els seus visitants durant aquesta jornada. Portar-hi els nens és un èxit assegurat. Els ooohh i als ahhhh són els comentaris més recorrents

L’APUNT: A Blanes les primeres referències sobre el disparament de focs d'artifici es remunten a fa més de cent anys enrera. L'any 1891, l'escriptor blanenc Josep Alemany ja en deixava constància al seu diari personal.


Ja podeu votar! Aquestes són les vies de comunicació per adreçar el vot: (únicament es comptabiltzarà un vot per persona)

•Es pot trucar, les 24 hores del dia, al contestador automàtic del programa "Mans", 934 144 166
•Es pot enviar un correu a mans@catradio.cat
•Es pot enviar un SMS al 27033 amb la paraula CATMANS seguida del nom de la dansa viva escollida (preu SMS: 1,42 euros, IVA inclòs)
•O escriure al Facebook o al twitter del programa. En aquest darrer cas, afegint l’etiqueta #InstantGran

Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics, seguidors, i participants de "L'instant més gran dels Països Catalans",

Hem obert el concurs amb una eliminatòria força emocionant! els dos instants han estat el Desvetllament Bellugós de Les Santes de Mataró i el Pullassu de Torelló!

Desvetllament Bellugós de les Santes de Mataró
Desvetllament Bellugós Mataró

El Pullassu de Torelló
Pullassu de Torelló


I el guanyador d'aquesta primera eliminatòria, amb més del 40% dels vots, ha estat el Pullassu de Torelló!


Enhorabona!


Atents a la segona eliminatòria!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Dels mateixos creadors dels concursos "La festa Favorita”, “Petits tresors”, i “La dansa més viva”, enguany arriba una nova recerca per trobar “l’instant més gran dels Països Catalans”

El programa Mans, de Catalunya Ràdio organitza novament un concurs de llarga durada on serà vital la participació de l’audiència. Cada setmana, el programa enfrontarà dos instants, un parell de moments essencials de les nostres festes i tradicions populars.

Si hem pogut constatar un fet en aquests anys de competició festiva, és que la nostra tradició es viu amb l’emoció dels instants, amb la sensació que et permet assegurar que podries plasmar i capturar cada moment com si es tractés d’una fotografia. Des del Mans volem agrupar i fer competir entre sí aquests instants, aquests moments de la nostra festa i la nostra cultura popular.

Al concurs hi participaran moments inoblidables com la nit boja de Mataró, L’entrada del braç de Santa Tecla a Tarragona o El descens de l’àngel durant el Misteri d’Elx. Fins a 24 grans instants participaran en aquest nou repte que s’ha plantejat l’equip més festiu de Catalunya Ràdio. Cada setmana s’analitzaran els pros i contres, parlarem amb alguns dels seus protagonistes, escoltarem les seves músiques i els seus sons característics i intentarem portar a l’emissora, tota l’emoció de la nostra tradició.

L'audiència decidirà per mitjà de successives eliminatòries quin és el moment festiu més estimat per l’audiència, és a dir, quin és linstant més gran dels Països Catalans.

Enllaços patrocinats 
Catalunya Ràdio

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
Atenció a l'Audiència