Seguim amb la 12a eliminatòria!

Aquesta setmana...


Ball del Contrapàs d'Andorra. El ball del contrapàs és la dansa d’Andorra la Vella per excel•lència. El diumenge de la Festa Major, en sortir de missa, la plaça del Poble es llança al lideratge del capdanser per dur a terme la ballada.

Una filera, amb els braços units i després enlaire segueix el compàs de la música, el ritme del contrapàs, fins a formar una rotllana força peculiar.

Una dansa que sempre s’inicia amb el peu esquerre i ara cap aquí i ara cap allà. I tal com fa el ball, tal com fa la música i tal com fan els balladors, tot el que es fa es desfà.

La ciutat d’Andorra sempre acompanya el contrapàs del ball dels capgrossos i gegants aplegant una gran multitut de públic i les principals autoritats del país.
El divino de Sant Vicenç de Torelló té un origen religiós. Els dansaires antigament s’agafaven les mans i la ballaven en semicercle al so d’una cobla reduïda formada per cornamusa, gralla, flabiol i tamborí. Mentre es dansava, es cantava o es recitava un text que narrava els esdeveniments de la passió de Crist.

Avui, els passos de la coreografia són els típics del contrapàs: seguits curts, seguits llargs, girats, trencats i 7 rodes o rodades.

El Divino, de fet és l’únic contrapàs sil•làbic, això vol dir que la melodia s’ajusta per complet a les paraules del seu text, així com la dansa, que en depèn totalment.

En realitat, el contrapàs de Sant Vicenç es podria ballar tant sols recitat.

El contrapàs de Sant Genís de Palafolls.
El contrapàs és una dansa popular de carácter solemne amb un nom que indica un pas fet en direcció contrària al pas precedent.

El contrapàs de sant Genís, és una variant del contrapàs curt, en la qual els dansaires feien diferents cargolaments, i passaven i repassaven per sota dels ponts formant pels braços dels propis balladors, fins acabar amb una sardana curta.

De fet el contrapas és a l'origen de les danses tradicionals catalanes, fins i tot de la sardana. Tradicionalment era ballat únicament pels homes, ja que les dones van ser integrades molt tard en els balls.

El contrapàs de Sant Genís no deixa de ser una dansa del carrer en oposicio als balls de la cort i es balla dins la festa major juntament amb altres balls tradicionals.Ja podeu dir-hi la vostra! Recordeu que podeu votar des d'ara mateix i fins a l'anunci del tancament de linies del proper dissabte. Ens podeu fer arribar el vostre vot per les següents vies:


- Escrivint un correu a mans@catradio.cat.

- Escrivint al Facebook del programa.

- Al Twitter de @manscatradio amb l'etiqueta #dansaviva

- Deixant la vostra resposta al contestador del MANS al 934 144 166