Arxius

Estas veient: setembre 2011
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Seguim amb el concurs La Dansa més Viva dels Països Catalans!

La setmana passada, en la 1a eliminatòria, es va classificar el Ball Cerdà de La Seu d'Urgell! En aquesta 2a eliminatòria, heu d'escollir entre aquestes tres danses:

La Sardana d'en Toca-sons, el Toquen a còrrer de Tossa de Mar, o la Sardana de l'Alcalde d'Amer!


Aquesta setmana...

La Sardana d'en Tocasons es balla dins la Festa que rememora les entramaliadures d’aquest bandoler a la vila osonenca. De fet, amb aquesta sardana es recrea l’entrada de’n Perot Rocaguinarda i 42 bandolers més a Taradell emmig d’un ball a plaça quan se celebrava la fira de Sant Vicenç

És per això que cada 25 d’agost, quan els bandolers entren a plaça, la música s’atura i es deixa de ballar igual que va passar el 25 de gener de 1610. En Toca-sons, amb la força dels trabucs, obliga a ballar la seva sardana, però poc a poc, les rotllanes concèntriques de la sardana s’aniran tancant fins a fer-lo presoner.
Toquen a còrrer a Tossa de Mar. Diu una llegenda tossenca que la Verge dels socors va córrer darrera d’un nen del poble que es deia Xixanet, per tal de treure el dimoni que portava al damunt.

Per commemorar aquest fet, es balla el Toquen a Córrer. Una espècie de galop que s’alterna amb nou sardanes curtes. En aquest galop, tradicionalment, dues noies treuen a ballar un noi i agafant-se de la cintura recorren de punta a punta el carrer dels Socors, tot saltant sense aturar-se.

El ball es completa amb un vals final.
La Sardana de l'Alcalde d'Amer. Aquesta dansa antigament es ballava a la plaça del poble en senyal de germanor, encapçalada per una persona cabdal, ja fos un terratinent, un menestral o un lletrat.
Posteriorment, va ser el batlle o l’alcalde qui va presidir aquest ball en els dies solemnes. Una sardana que es balla oberta i que també es dansava a molts altres indrets del país tot i que només s’ha conservat a la vila selvatana, quan es va recuperar l’any 1949.
Cada any s’interpreta la sardana Festa Mil•lenària, que es balla a l’estil selvatà, o sigui, començant amb el peu esquerre i acabant a la dreta sempre amb un tres.Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Avui hem obert el concurs de la temporada! La Dansa més Viva dels Països Catalans!

Dels creadors de la Festa Favorita dels Països Catalans i del concurs dels Petits Tresors dels Països Catalans, aquest any arriba un concurs que té com a objectiu trobar la dansa més viva del nostre país.

Les cerques d’aquests dos darrers anys ens han demostrat una cosa: Que la música i el ball són presents al darrera de quasi totes les manifestacions festives del país. I encara, més: els nostres pobles i ciutats tornen a recuperar avui dia més que mai aquelles danses i balls tradicionals que eren propis i que s’havien perdut en el temps. Estem segurament en un dels millors moments dels balls locals.

És per això que cerquem la dansa viva, la que encara es balla o la que es torna a ballar al seu lloc d’origen. I cerquem danses locals. És a dir, tothom sap que la sardana, la jota, el ball pla, els boleros, son balls nostrats però genèrics. Nosaltres serem més concrets. Farem treball d’investigació.

Aquest any, tindrem en competició 60 balls d’arreu dels països catalans. En voleu exemples? La dansa de Castellterçol, el Gambeto de Riudaura, la Jota d’Ascó, el Parado de Valldemossa, el Contrapàs de Sant Genís de Palafolls...

Tot plegat en una competició que anirà de dissabte a dissabte i que cada setmana exposarà tres balls. El més votat, passarà eliminatòria.


Aquesta setmana...El Ball del Bo-bo té com a funció principal solemnitzar el traspàs dels càrrecs dels Administradors de la festivitat de Sant Sebastià. És dansat per fills de la vila, concretament per set persones: el porrer, els tres administradors i les seves parelles. A mitja dansa, el credencer anuncia els administradors nous i posa llur aprovació a referèndum del poble demanant per cadascun d'ells: "És bo?" I ja que "bo" acostuma a respondre el poble, aquesta pregunta i resposta dóna nom a la dansa del Bo-bo.

El ball consta de quatre figures. Primer es balla un contrapàs, seguit d'un passeig galant caminat amb certa parsimònia. Després les parelles es col•loquen de cara i avancen fent un gest característic amb les mans i finalment es balla una sardana saltada
La dansa de Castellterçol recrea les classes benestants de la pagesia catalana al segle XVIII. Les balladores porten vestits de seda de colors clars i mantellina blanca llarga, i els fadrins van vestits de llana de tons foscos, amb capa i barret de copa alta.

Amb un to ben cerimoniós i un ritme més aviat pausat, el ball es desenvolupa amb les parelles disposades en rotllana, ballant entre elles en tot moment menys a la part final del ball quan es fan un parell de corrandes a banda i banda i quatre cadenes.

Un cop finalitzada la Dansa, els balladors treuen a ballar les autoritats.
El Ball Cerdà, parlem d’un ball de festeig, que té quatre temps. Al primer, el noi treu la noia a ballar i l’ensenya en societat, al segon temps, la noia s’enamora del noi i segueix al ballador, i al tercer temps és el noi qui busca la noia perque n’està perdudament enamorat. El darrer pas del Ball Cerdà és una volta on el Ballador és queda pràcticament plantat girant sobre sí mateix amb la noia fent voltes al seu voltant mostrant tota la seva bellesa.

Les noies duen la vestimenta tradicional catalana i els nois de negre amb faixa i barretina vermella, els solters, i lila, els casats.


Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Amics! Desprès d'un estiu on no ha faltat el MANS els caps de setmana...

Estrenem temporada d'hivern aquest cap de setmana! Però, alerta! no estrenem una temporada qualsevol...aquesta ve carregada de novetats! Noves seccions, noves sintonies, i sobretot molta cultura popular i tradicional! A més de venir carregadets de música de cobla i folk! I no us penseu que oblidem el concurs...aquest any, entre tots cercarem la Dansa més viva dels Països Catalans!

Aquest cap de setmana estrenarem el "Què bèstia"", on anirem descobrint les bèsties més festives del nostre país. També hi haurà el "Sabies què" on descobrirem un munt de coses que potser no coneixiem de la nostra cultura popular. Una altra nova secció, per als més amants de la música, "Melòmans" on cada setmana tractarem un disc significatiu dins la música de cobla o folk. I el "Què gran!" on, poc a poc, anirem coneixent les parelles de gegants que tenim a casa nostra!

Això, són nomès algunes de les novetats que us esperen aquest cap de setmana! No us les perdeu!

I per estar informat en tot moment, no deixeu de seguir-nos al Facebook del Mans o al twitter @manscatradio!

Enllaços patrocinats 
Catalunya Ràdio

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
Atenció a l'Audiència