Arxius

Estas veient: abril 2008
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Anem a pel viatge que us regalem el MANS, Catalunya Ràdio i Viatges Fabra. Recordeu que us portem a l’aplec internacional i Mostra de grups folklòrics.Un viatge per a dues persones, amb tot pagat fins a Tallin i Sant Petersburg, sortint el dia 30 de juliol a Barcelona i tornant el 7 d’agost. Un viatge valorat en més de 3000 euros.

Ja sabeu que formulem, setmanalment, tres preguntes que valen 1, 2 i 3 punts, respectivament. Aquestes són les respostes de la setmana passada: us demanàvem quants quilòmetres hi ha de tallinn a la vostra població seguint carretera. La resposta depenia des del municipi que ho conteu, però, per posar-hi un exemple, des de salses a tallinn hi ha 3177 quilòmetres, des de guardamar 3972. per tant, la xifra queda entre aquest quilometratge. La segona pregunta, en quina formació toca oficialment i de manera estable en Pep Moliner i quin instrument toca: el fiscorn, a la cobla Sant Jordi-ciutat de Barcelona. I aquesta és la resposta. I, finalment, en quin municipi català situa la llegenda de sant jordi Joan Amades. Montblanc, és clar.

I així està el rànquing:

18 punts Pere Artigas
18 punts M. Assumpció Cabot
18 punts Teresa Capdevila
18 punts Sílvia Gaspar
18 punts Pere Lladó
18 punts Eusebi Matiñó
18 punts Isaac Pérez
18 punts Jesús Soro
12 punts Vicenç Marin
10 punts Antoni Aguadé
6 punts Júlia Arza
6 punts Neus Pinart
6 punts Sergio Rivas

Tot seguit, aquestes són les tres preguntes d’aquesta setmana:

Per un punt. Quin va ser el motiu del primer aplec internacional de la sardana? Hi va haver-hi una causa concreta... i, per ajudar-vos una mica, era anar a visitar un grup concret. Quin?

Segona pregunta, per 2 punts. És la pregunta que podreu saber escoltant el programa de demà. L’agrupació sardanista de palamós presentarà demà un nou disc de sardanes amb la cobla els montgrins. Al matí, però, hi haurà una ballada i una fira de plaques de cava on s’hi presentaran dues plaques noves. Sabeu a qui estan dedicades les dues plaques de cava que es presenten?

I la darrera, per 3 punts. On es fa la trobada de campaners d’aquesta cap de setmana? Tan fàcil com això. Així que si heu sentit el programa des de primera hora, ho podeu saber.

Recordeu que no cal que responeu les tres preguntes, en podeu respondre només les que sapigueu. L’important és anar guanyant punts al llarg de dos mesos. I quants més punts tingueu, millor.

Podeu enviar les respostes a: mans@catradio.cat, i per correu tradicional, a “programa mans” Catalunya Ràdio. Avinguda diagonal 614, 08021 de Barcelona.

Ja sabeu que hi ha en joc un viatge a Tallinn, estònia, per a dues persones, a través de Viatges fabra
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Estimada Ester Plana,

Vols ser la meva pubilla de la sardana?
Jo vull ser el teu hereu.
Vols que et digui que d’això en tinc gran gana?
De debó, no vaig de fariseu.

I és que ja ha tornat la diada,
i és que ja ha tornat amb delit,
com si fos una mena de fada
la pubilla de la sardana... quin neguit.

Són 49 anys fent gatzara,
de la cobla i la tenora
que per rimar, com es declama
és un so que ens enamora.

I com m’agrada, que xamós
el tible i el flabiol
i com m’agrada, quins amors
balles tu, ballo jo i ballo molt.

Segur que ara et preguntes
amb sorpresa i molt xula
“Què li agafa amb la rima
...aquest tiu no furula”

És que torna aquest tema:
la pubilla, la sardana i l’arboç
que igual que aquest poema
de carrincló en té un bon troç.
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Tercera entrega de preguntes!!!

Recordeu que el MANS, Catalunya Ràdio i Viatges Fabra, us oferim un viatge a visitar l’aplec internacional de la sardana i Mostra de grups folklòrics. Un viatge per a dues persones, amb tot pagat fins a Tallinn i Sant Petersburg, sortint el dia 30 de juliol a Barcelona i tornant el 7 d’agost. Un viatge valorat en més de 3000 euros.

Per tercera setmana continuem el concurs. Tots els dissabtes donem per antena les preguntes que podeu anar responent per guanyar punts. Unes preguntes que podreu seguir a través del d’aquest Bloc.

Les preguntes que us fem cada setmana valen 1 punt, la primera, 2 la segona i 3 la tercera. Anem sumant punts i, les dues persones que més punts tinguin a finals de maig, passaran a una gran final, en directe, a l’estudi. És a dir, si voleu optar al premi, caldrà que participeu cada setmana responent, via postal o electrònica, les tres preguntes.

I aquestes són les respostes a la setmana passada: us demanàvem cinc ciutats que hagin acollit l’aplec internacional. Doncs ja en són vint i per dir-ne algunes podríem dir: haarlem, graz, parís, ceret... etcètera.

La segona pregunta, el nom del llibre i l’autor del darrer volum de la col•lecció MOS: 'Bibliografia sardanista, 1850-2007'. I l’autor era Jordi Mestres.

I, finalment, quin número de Tradicionàrius és el d’enguany. Doncs és la 21a edició! És a dir, fa vint anys que va començar.

I aquests és el resultat del concurs, el rànquing d’aquesta setmana:

Pere Artigas 12 punts
Teresa Capdevila 12 punts
M. Assumpció Cabot 12 punts
Sílvia Gaspar 12 punts
Pere Lladó 12 punts
Eusebi Matiñó 12 punts
Isaac Pérez 12 punts
Jesús Soro 12 punts
Antoni Aguadé 6 punts
Júlia Arza 6 punts
Vicenç Marin 6 punts
Neus Pinart 6 punts


I, dit tot això, anem a per les tres preguntes d’aquesta setmana:

Per un punt, pregunta relacionada amb l’aplec internacional i mostra de grups folklòrics. Sempre us diem que Tallinn és a Estònia i, avui hi afegim, que és el lloc més llunyà on s’ha fet aquesta esdeveniment. Volem que ens digueu quants quilòmetres hi ha des de la vostra població fins a tallinn. No amb línia recta, si no seguint les principals carreteres. Ens heu de dir d’on sou i quants kilòmetres us separa de Tallinn.

Segona pregunta, per 2 punts. Una pregunta que podeu saber escoltant el programa de demà. El reportatge de l’Elena Callén parla sobre l’escola superior de música de catalunya. Allí hi entrevista un músic que hi té un càrrec. Però, el que volem és: en quina formació de cobla toca també aquest músic? I quin instrument toca?

I la darrera, per 3 punts. Ràpida, però rebuscada. Joan Amades situa la llegenda de sant jordi a un municipi català. quin és?

Recordeu les tres preguntes: quants quilòmetres hi ha de tallinn a la vostra població seguint carretera. En quina formació toca un músic que demà entrevista l’elena callén. I, finalment, en quin municipi català situa la llegenda de sant jordi Joan Amades.

No cal que responeu les tres preguntes, en podeu respondre només les que sapigueu. L’important és anar guanyant punts al llarg de dos mesos. I quants més punts tingueu, millor.

Envineu-nos les respostes a: mans@catradio.cat, i per correu tradicional, a “programa mans” Catalunya Ràdio. Avinguda diagonal 614, 08021 de Barcelona.

El rànquing, les preguntes i les respostes, al bloc del programa, a través de Catradio.cat.

Ja sabeu que hi ha en joc un viatge a Tallin, estònia, per a dues persones, a través de Viatges fabra.
Categoria: General
Escrit per: Ester Plana
Estimat Quim Rutllant,

Avui et vull parlar d’un tema que fa dies que em preocupa… se’n diu: temps. I entenguem temps com allò que passa mentre nosaltres anem atrafegats amunt i avall amb les nostres múltiples feines respectives, les nostres responsabilitats diverses i les nostres neures particulars…

Doncs això, el temps passa i com més va, més m’adono que no en tinc prou… els meus amics em comencen a dir que quedar amb mi és més difícil que concertar una cita per prendre el te amb la reina d’Anglaterra… i, és clar, el tema em comença a preocupar…

I és que, company, val la pena que reflexionem sobre aquest tema… i tu em diràs: escolta, això és problema teu… si no t’organitzes bé per tu faràs…

Doncs no… deixa’m dir que això és un fenòmen que afecta a tots els que viuen i treballen en l’univers Mans… no estic dient que sigui culpa teva, això que quedi clar… només dic que m’he adonat que tots estem igual…. Per començar, cal que recordem que l’any passat vam fer el sopar de Nadal per setmana santa… i enguany, més et diré, no hem arribat a fer sopar de Nadal… ni per Nadal, ni per setmana santa, ni per sant jordi… o sigui que a aquest pas… els del Mans celebrarem el sopar de nadal d’enguany per sant joan de l’any que vé…

En fi, més coses que demostren que els del Mans som un desastre total a l’hora d’administrar-nos el temps… fa un any i mig, o potser més, que estem intentant organitzar una colla sardanista Mans… no per competir ni res d’això… sinó per passar-nos-ho bé… doncs, bé, tu saps tant bé com jo que tot intent per quedar i assajar és un intent fallit…. Un altre diria, mira no assagem… però és que company, el temps aquí també ens juga una mala passada i ja tenim tots una edat… si no assagem, més que una rotllana sardanista ens sortirà una mena de barqueta amb forma d’ou ferrat… i per anar a fer el “mindundi” pel món, doncs mira, millor que no…

En fi… veus el que et deia, el temps és un traidor, en tots els sentits… volia fer una reflexió una mica profunda sobre per què no tinc temps, analitzar-ne les causes, les conseqüències i trobar-hi solucions… i ara em trobo que no puc i el motiu és, altre cop, que ja he exhaurit tot el temps que tenia per escriure’t aquesta carta.


Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Ja sabeu que el MANS, Catalunya Ràdio i Viatges Fabra, us oferim un viatge al voltant de l’aplec internacional de la sardana i Mostra de grups folklòrics. Un viatge per a dues persones, amb tot pagat fins a Tallin i Sant Petersburg, sortint el dia 30 de juliol a Barcelona i tornant el 7 d’agost. Un viatge valorat en més e 3000 euros.

Doncs avui continuem el concurs que podreu seguir a través del Bloc del programa. On, per cert, ja hi podeu trobar un primer rànquing que s’anirà actualitzant cada dissabte. Cada setmana, us farem tres preguntes que quedaran penjades al bloc. Unes preguntes que, només es poden respondre via correu electrònic o correu convencional a través d’una postal.

Les tres preguntes que us fem cada setmana valen 1 punt la primera, 2 la segona i 3 la tercera. Anirem sumant punts, així que si, cada setmana, participeu al concurs, a finals de maig, les dues persones que més punts tinguin passaran a una gran final, en directe, a l’estudi.

I aquestes són les respostes a la setmana passada: Us preguntàvem quina entitat organitza l’aplec internacional. És ADIFOLK, l’associació per la difusió del folklore; La segona pregunta, per dos punts, quin compositor estrenarà demà al concert de la Unió de colles. En Josep Clavé i Bullich; i, finalment, per tres punts, el nom del compositor que va viure a estats units i que enviava les sardanes a Catalunya per estrenar o per a concursos musicals. Parlàvem, és clar, d’Agustí Borgunyó.

I aquest és el primer rànquing del concurs:

Pere Artigas 6 punts
Júlia Arza 6 punts
Teresa Capdevila 6 punts
Maria Cabot 6 punts
Sílvia Gaspar 6 punts
Pere Lladó 6 punts
Vicenç Marin 6 punts
Eusebi Matiñó 6 punts
Isaac Pérez 6 punts
Jesús Soro 6 punts

Com podeu veure hi ha un empat general. Senyal que ho vam massa fàcil. Així que intentarem complicar-ho una mica cada setmana més. Així que... aquí van les tres preguntes d’aquesta setmana:

La primera pregunta, que val un punt. Us demanem un llistat de cinc poblacions que hagin acollit l’aplec internacional de la sardana al llarg dels 20 anys que s’ha celebrat. Per tant, podrieu dir-nos cinc ciutats europees on s’hagi celebrat l’aplec i mostra de grups folklòrics?

Segona pregunta, per 2 punts. Una pregunta que només podreu respondre si escolteu el programa de demà diumenge: i és que en el programa de demà us presentem un llibre que acaba de publicar la col•lecció Mos, del grup d’informadors sardanistes de Catalunya. Volem saber si esteu atents i ens podeu dir el nom del llibre i l’autor.

I la darrera, per 3 punts. Aquesta és més fàcil: el darrer cap de setmana es va obrir una nova edició del Tradicionàrius, al Centre artesà de gràcia. la pregunta és: quina edició és la d’enguany? És a dir, quantes temporades fa que es celebra el tradicionàrius?

No cal que responeu les tres preguntes, en podeu respondre només les que sapigueu. L’important és anar guanyant punts al llarg de dos mesos. I quants més punts tingueu, millor.

Envineu-nos les respostes a: mans@catradio.cat, i per correu tradicional, a “programa mans” Catalunya Ràdio. Avinguda diagonal 614, 08021 de Barcelona. Teniu temps per respondre fins el proper dimarts!

Ja sabeu que hi ha en joc un viatge a Tallin, estònia, per a dues persones, a través de Viatges fabra.
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Estimada Ester Plana,

No podia començar el programa d´una altra manera... amb la sensació que m´ha quedat davant la màquina de cafè i altres potingues i tu dient: vull una pantera rosa. Així, amb aquestes paraules: vull una pantera rosa. L´esclafir de riure ha sigut magestuós. Mira, no m´ho esperava... potser ha sigut anecdòtic i no hauria de passar d´això, però és que m´ha fet gràcia... és que en el fons sóc de fàcil contentar...

Aquest matí, però, no és l´única cosa que m`ha passat... una mica més i em quedo sense benzina, no tenia res per esmorzar a casa, la llet estava passada (coses que ens passen als que vivim sols i no arribem a endrapar allò que tenim quan ens agafa un afany d´omplir el rebost), i a més, el que és dormir... s`ha dormit poc. Sí, confessem-ho.

I és que estava patint. Perquè la setmana passada et vas enriure de la foto que vaig penjar al blog del programa, un blog que tothom pot visitar per cert. Jo sortia vestit a lo palestino i parlàvem de les vacances de setmana santa. I ara resulta que a la donzelleta del programa li ha agradat això de les fotos i vinga a penjar fotos tota la setmana. Au, fotos, i vinga més fotos! Total, ara, si voleu, ja estem tots retratats i ja podeu saber la cara que fem. Només hi falta la jordina, que amb el teu permís, i quan pengi aquesta carta al blog, aprofitaré per deixar-la, també, ben retratada.

La Jordina i el poli-wiski


I plego. I ho deixo, perquè el teclat està mal configurat i enlloc d´accents m´escriu senyals de dividir o c´s trencades.

I perquè, si seguim així, ni nosaltres ni en toni, aixecarem aquest programa. Ni pel davant, ni pel darrera.

10/04/2008: Especial Sergi Vives

Categoria: General
Escrit per: Ester Plana
Com que en Sergi s'ha queixat que ell no sortia a les fotos (bàsicament perquè el dia en qüestió va ser un insolidari i no es va quedar fins al final del programa)... aquí va un especial Sergi Vives...
Què... esteu contents ara?
Categoria: General
Escrit per: Ester Plana
Bé, en resposta al comentari del Pere he decidit penjar unes quantes fotos més i deixar de banda aquesta famosa "màgia misteriosa de la ràdio".Crec, de fet, que la ràdio sempre tindrà el seu punt de màgia i més el Mans! (què carai! fem programa!que n'estem molt orgullosos!)

A més a més, crec que és de justícia perquè el Mans no el fem sols... som tot un equip... des d'aquí una abraçada a tots!!!!
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Comcencem el concurs per guanyar el viatge a Tallin, Estònia, amb l'aplec internacional de la sardana.

Ja sabeu, perquè us ho hem anat anunciant al llarg de tot el mes de març, que el MANS, Catalunya Ràdio i Viatges Fabra, us oferim un viatge al voltant de l’aplec internacional de la sardana. Un viatge per a dues persones, amb tot pagat.

Doncs, comencem el concurs! Tots els dissabtes d’abril i maig farem el concurs, que podreu seguir a través d'aquest Blog. Cada setmana, us farem tres preguntes que quedaran penjades al bloc . Unes preguntes que, només es poden respondre via correu electrònic o correu convencional a través d’una postal.

Les tres preguntes que us farem cada setmana valdran 1 punt la primera, 2 la segona i 3 la tercera, en escala de dificultat. Anirem sumant punts, així que si, cada setmana, participeu al concurs, a finals de maig, les dues persones que més punts tinguin passaran a una gran final, en directe, a l’estudi. Així, si voleu optar al premi, caldrà que participeu cada setmana responent, via postal o electrònica, les tres preguntes.

I aquestes són les tres primeres:

La primera pregunta, que val un punt. Aquesta és fàcil i no haureu de pensar-hi massa. Posem per cas, la ciutat pubilla la muntava l’obra del ballet popular, la sardana de l’any la federació sardanista. Però... quina entitat munta l’aplec internacional? Aquesta és la primera pregunta. I ja que hi som, l’entitat és un acrònim, si ens dieu el nom sencer, doncs millor!

Segona pregunta, per 2 punts. Una pregunta que només podreu respondre si escolteu el programa d'aquest diumenge dia 6: la setmana que ve la Unió de Colles celebra un concert relacionat amb l’aigua i la música de cobla. En aquest concert s’hi estrenarà una composió d’un jove ex-ballador de colla. Volem que ens digueu el nom del compositor que estrenarà. Podreu sentir-ne la resposta demà mateix, al programa.

I la darrera, per 3 punts. Volem el nom d’un compositor de sardanes que va escriure des d’estats units, on residia, i que d’allà enviava les composicions per a què fóssin estrenades a Catalunya. Va escriure més de 150 sardanes, moltes d’elles premiades. I no en direm res més. Per tres punts... de quin compositor parlem?

No cal que responeu les tres preguntes, en podeu respondre només les que sapigueu. L’important és anar guanyant punts al llarg de dos mesos. I quants més punts tinguis, millor. Envineu-nos les respostes a: mans@catradio.cat i per correu tradicional, a “programa mans”,Catalunya Ràdio. Avinguda diagonal 614, 08021 de Barcelona.

Anirem fent un rànquing, que podreu seguir al blog del programa, així com les preguntes. Som-hi! Ja sabeu que hi ha en joc un viatge a Tallin, Estònia, per a dues persones, a través de Viatges fabra.
Categoria: General
Escrit per: Ester Plana
Estimat Quim Rutllant,


T’escric aquesta carta pensant primer de tot que quan l’hagi de llegir en veu alta se t’escaparà el riure… i riuràs perquè probablement enlloc de la meva veu habitualment aguda em sortirà una veu diguem que bastant menys femenina. En fi, sí estic refredada… tinc la veu estrafeta, m’ofego fàcilment…per tant avui això ho faré curt…

què hi farem? Ha arribat la primavera i amb ella els refredats, les alèrgies i les sangs alterades…

I ja que parlo de sang alterada i de primavera, apreciat company, vull dir-te que tu ara mateix em fas més por que una pedregada… perquè si ja ets de mena així alterat, doncs imagina’t quan les circumstàncies externes ho potenciïn…

Pots dir-me que sóc una exagerada… que no n’hi ha per tant… però és que, noi, no has tardat gaire a donar-me mostres que les meves pors estan ben fundades.

Vols dir que calia penjar una foto teva vestit de passió.. vull dir vestit de poble a la representació de la Passió… (ara que ningú es pensi qui sap què tampoc eh)… per innaugurar el blog del programa?
Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Com que anem fent el blog, mica en mica, us posem, en un post, la darrera carta que va obrir el programa de dissabte passat... És aquesta!

Estimada Ester Plana,

La ressaca de les festes de setmana santa tenen efectes nocius. De fet, jo diria que les festes, en general, tenen efectes nocius.

Primer: són menys dies que treballes i, depenent de la feina que fas, quan tot està molt cronometrat i la rutina és la teva salvació. Un trencament en aquesta rutina, senzillament, es desmunta el teu planning previst per la setmana.

null


Segon: l’operació sortida. Pels que surten i pels que reben. Fatal. Au, cotxes i cotxes que no cal ni que respectin allò d’anar a 80 perquè és impossible passar dels 20. Vinga, tots, com cabretes! Un rere l’altre, gastant benzina i pagant peatge tots al mateix moment. O bé veient com el teu poble, que sol ser més tranquil entre setmana, s’omple i s’omple de gent que volta molt i gasta poc!

Tercer: als del mans ens toca fer més programes... – ah, no, calla, que aquesta és bona! -.

Quart: i què fas, amb tanta festa? Vas al cine? Vas a sopar a fora? Surts de festa? T’escapes a la muntanya? Però si tot està caríssim! I al preu que està la benzina més val que l’aprofitis o et passis a la bicicleta! O bé, si per no gastar, et quedes a casa... massa hores de tele és dolent per la vista!

Només et queda la solució d’anar a alguna festa de cultura popular, que segur que en tens alguna a la vora de casa i, a més, solen ser molt barates o regalades.

Per això et dic, Ester Plana, que les vacances tenen efectes nocius. Siguin les de setmana santa, siguin les de nadal o les d’agost. Només hi ha un bri d’esperança... que és quan tota la cultura popular i tradicional, surt al carrer i posa un toc de color i d’identitat al més rutinari.

04/04/2008: Comencem?

Categoria: General
Escrit per: Elena Callén
Salut, companys!
Bé, avui inaugurem una nova eina de comunicació entre l'audiència i la gent del programa. En aquest Blog intentarem anar-hi posant tot allò que ens passa pel cap a mida que avança la setmana, hi penjarem, també, els resultats i les preguntes del concurs per guayar un viatge a Tallin, a l'aplec internacional de la Sardana, les cartes que cada setmana obren el programa a les sis del matí. I que són, vulguis que no, moltes vegades, una declaració d'intencions.
Esperem que us interessi el que hi posem i que pugueu dir-hi, també, la vostra.
Fins ara mateix, fins demà a les 6!

Quim

ps: ja que hi som, us avancem els continguts dels programes d'aquest cap de setmana:

dissabte
Mans repassa l'actualitat de la cultura popular destacant els actes del Centenari de l'Esbart Català de Dansaires, la presentació del llibre "Bèsties de Festa!" de Ramon Saumell i el començament del 21nè Festival Folk Internacional Tradicionàrius. A més a més, la opinió de Xavier Grasset sobre la cultura popular i la secció "Fem història" de Sergi Vives. Pel que fa a l'apartat de sardanes i música per a cobla, el programa es fa ressò de l'agenda d'aplecs i concerts. I, sobretot, del concert de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona sota la direcció de Josep Pons i amb l'estrena de Joan Guinjoan "arrels", la seva primera obra per a cobla.

diumenge
Mans emet una nova semi-final del concurs de la Sardana de l'Any, parla del nou espectacle de la Cobla Contemporània i del Concert que ha organitzat la Unió de Colles sardanistes en motiu del seu 50è aniversari. Parlarem de les estrenes i del lligam entre l'aigua i la música per a cobla.

Enllaços patrocinats 
Catalunya Ràdio

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
Atenció a l'Audiència