Plecs
Un col·laborador de L'hora del lector, passant la maroma de comentar un llibre? No! És Karl Stets, un funàmbul.

Demà, dijous 23, darrer programa de l'any, els col·laboradors i col·laboradores habituals -més alguns que no ho són tant, però que coneixeu bé- ens ajudaran a confeccionar la llista de Reis. No dic la del Pare Noel perquè no m'ha acabat mai de fer el pes. Tot aquell seguit de rens amb picarols, el trineu, la neu, aquell home gras, el vestit vermell i blanc... què voleu que us digui: allà on hi hagi camells, desert i una estrella, hi haurà, com a mínim, més estètica, o més ètica, potser, no ho sé. Ep, que tothom passi un Bon Nadal, eh? Ara no us enfileu, tampoc. Per enfilar-vos, aneu al TNC aquests dies de vacances, a veure els increïbles funàmbuls de Plecs, l'espectacle de circ que acaba de guanyar els primers Premis de Circ de Catalunya i un premi FAD Sebastià Gasch i que tenen algun número que talla l'alè. Molt i molt recomanable, de debò.

No, no oblido el concurs. Deixeu que us posi un poema, aquí sota, d'un llibre que m'acaba de caure a les mans i que se m'hi ha quedat enganxat com una paparra, de tant com m'agrada. És l'Orlando natural de la Mireia Vidal-Conte, i acaba d'aparèixer publicat per Labreu a la cromàtica col·lecció de poesia Alabatre. Aquest és el que clou el llibre, molt pavesià, al meu entendre, i ben bonic:

LA VIDA CANSA LA RASA
les pedres cansen l'aigua
les preses les basses
la mare la mort cansa
la vida les màquines cansen és difícil

Mireia Vidal-Conte


(Vinga, el concurs, mirarem de no fer-lo tan difícil: si ens dieu el cognom de tres poetes catalans amb guionet, com la Vidal-Conte, optareu als tres lots de llibres de Nadal! Escriviu-nos a l'”escriu-nos”, i feu-hi constar l'adreça postal, si us plau!)

Ah! I aquí teniu els cinc llibres que completen la llista que us vaig prometre. Ara sí, aquests són els deu llibres que m'han agradat més, aquest any. Els 10 del 2010:

Stanislav Basara, Guía de Mongolia (Minúscula, 2010)
David Vann, Sukkwan Island (Empúries, 2010)
François Villon, Les balades (Labreu, 2010)
Alice Munro, Massa felicitat (Club Editor, 2010)
Ramon Erra, Escolta, Volòdia! (La Magrana, 2010)
Joe Brainard, Me'n recordo (L'Avenç, 2010)
Manuel Baixauli, Espiral (Proa, 2010)
Jane Bowles, Petits plaers (Lleonard Muntaner, 2010)
Roberto Bolaño, El Tercer Reich (Anagrama, 2010)
Hans Keilson, La muerte del adversario (Minúscula, 2010)


I els meus millors desitjos per a aquest 2011 que s'acosta, especialment per a la ministra González-Sinde, que deu estar una mica aixafada. Deixi'ns remenar pel Tube, que és el que ens fa feliços!