Les bones notícies d'aquesta setmana són ben internacionals. El rànquing passa per França, el Brasil, l'Argentina i l'Àfrica. També hi ha històries més pròximes:

10. Un portàtil per prendre apunts

L'ordinador portàtil que comercialitza Patatabrava.com costa 249 euros

Primer, van ajudar els universitaris a intercanviar-se els apunts a través d'Internet. I, ara, els donaran un cop de mà per prendre aquests apunts a classe. Són els nois de Patatabrava.com, una xarxa social d'Internet, que va néixer l'any 2002 a la Universitat Autònoma de Barcelona, i que ara té centenars de milers d'usuaris a tot l'Estat.
L'última novetat de Patatabrava.com és un ordinador portàtil pensat especialment per prendre apunts.
El preu és apte per a les butxaques dels universitaris: 249 euros. És petit --té una pantalla de deu polzades--, ideal per tenir al pupitre. I té un sistema de bateries pensat per aguantar, com a mínim, un dia sencer de classes.

9. Colònies per a nens i nenes amb problemes respiratoris

Aquest estiu, nens i nenes de tot Catalunya han fet colònies a la Casa de l'Aire. La masia El Polell, a Sant Pere de Vilamajor, al Vallès Oriental, s'ha convertit en un paradís per a canalla amb problemes respiratoris. Nens i nenes amb asma, problemes de bronquis i també obesitat i al·lèrgies han fet com tots els nens (és a dir, han jugat, han fet tallers, gimcanes, han conviscut, han estat en contacte amb la natura), però també han fet exercicis per respirar millor.
La idea és de la Fundació Roger Torné que, durant l'any, ja fa tallers per a nens i nenes amb problemes respiratoris. L

8. Compte enrere per un nou diari a Catalunya

El 6 de setembre, es posarà en marxa a Internet un web per explicar dia a dia el naixement d'un nou diari a Catalunya. Es dirà Ara, es trobarà als quioscos a partir de la tardor, i des del dilluns de la setmana que ve tots els que hi estiguin interessats podran seguir com es posa a treballar la redacció a través del web Arafaremundiari.cat, i de la xarxa social Facebook, on, per cert, ja té gairebé 4.000 amics.
Feia 34 anys que no es publicava un nou diari d'àmbit nacional a Catalunya, des de l'Avui.
Al darrere, hi ha el grup Cultura 03, editor, entre d'altres, de les revistes Descobrir, Cuina i Sàpiens, i d'Ara Llibres. També comunicadors reconeguts com Toni Soler i Albert Om, i el periodista Carles Capdevila en serà el director.

7. Sota l'asfalt, hi ha la platja

La carretera s'ha desplaçat de la primera línia de mar, on era abans, fins a una zona interior

L'eslògan del Maig del 68 s'ha fet realitat. A la ciutat de Seta, al sud de França, han decidit moure una carretera uns metres per poder regenerar l'entorn natural de la platja. Una obra així no s'havia fet mai a Europa.
Entre el mar Mediterrani i un llac, el Tau, hi ha una llengua de sorra blanca. Allà, hi havia una carretera que el govern local ha decidit i desplaçar uns metres per allunyar-la de la primera línia del mar.

Aquí podeu veure el dossier explicatiu del projecte.

6. Vi de Sabadell? Sí, sí, vi de Sabadell!

El Parc Agrari de Sabadell ja ha recuperat la mongeta del ganxet i, ara, han començat la producció del primer vi de la ciutat. De moment, s'ha començat a veremar el chardonnay, i d'aquí a unes setmanes, arribarà el torn del xarel·lo, amb què es farà el vi blanc.
El raïm surt de 3.700 ceps, plantats en una superfície de dues hectàrees, que també seran pedagògics. El parc prepara visites, per exemple, per a nens i nenes perquè aprenguin com es fa el vi.

5. Còrnies sintètiques per regenerar la vista

Un grup de científics suecs i canadencs ha fabricat unes còrnies biosintètiques que poden regenerar el teixit ocular i recuperar la vista.
La descoberta consisteix a crear còrnies fetes amb col·lagen humà que, un cop implantades a l'ull, inciten els nervis i teixits malalts a regenerar-se.
L'avantatge d'aquest sistema és que NO hi ha rebuig NI cal seguir un tractament immunològic.

4. Un videojoc que vol despertar la vocació a futurs pintors3. Escola de models a Villa Miseria

Les models de l'escola posen per a la càmera en plena Villa Miseria

Les Villas Miseria són els barris de faveles de l'Argentina. A diferència del Brasil, allà les zones de barraques no són a la perifèria de les grans ciutats, sinó al centre mateix de Buenos Aires, en ple cor de la capital. Són àrees en què regna la pobresa, el crim organitzat, la delinqüència i la droga.
Allà, ara, un exdissenyador bolivià, Guido Fuentes, hi ha muntat per primer cop una escola de models. Ofereix formació gratuïta a noies d'entre 8 i 20 anys, que es reuneixen diversos cops per setmana per aprendre a moure's per la passarel·la.

2. Cau la pobresa al Brasil

Les faveles de Rio de Janeiro, que agrupen bona part de la població pobra de la ciutat brasilera

Tres mesos abans de deixar el càrrec, el president del Brasil, Lula da Silva, pot presumir d'haver reduït la pobresa d'un 33 %, gràcies al creixement econòmic i als programes socials. 55 milions de persones encara viuen per sota del llindar de la pobresa al Brasil, la majoria en faveles, però això és 13 milions de persones menys que fa tot just una dècada.
En un país de grans desigualtats socials, les diferències, a poc a poc, es van reduint. Segons un estudi de la Fundació Getulio Vargas, en els últims cinc anys els ingressos de la minoria més pobra han pujat, de mitjana, un 50 %, mentre que els de la minoria més rica s'han incrementat molt menys, d'un 7 %.

1. Àfrica comença a mirar el futur amb optimisme

Actes de celebració dels 50 anys de la independència de Costa d'Ivori

Aquest 2010, fa 50 anys que bona part dels països africans van aconseguir la independència de les seves metròpolis europees. En concret, 17 països del continent africà van començar a sembrar el seu propi futur. I han estat, no cal dir-ho, dècades molt convulses.
Però ara, mig segle més tard, hi ha motius per a l'esperança. El creixement econòmic de la majoria de països africans supera la mitjana global. Els inversos comencen a apostar per l'Àfrica, i en alguns països es consolida la democràcia.
Queda molta feina per fer, però els joves africans aprofiten aquest 50è aniversari per fer sentir la seva veu i mostrar esperança en el futur.