Aquesta setmana, el rànquing de les bones notícies comença al fons del mar i acaba... amb petons!

10. Troben sota el mar un xampany de 230 anys

El finlandès Christian Ekstrom, cap de l'expedició de submarinistes, explica la troballa en una entrevista a la BBC.

Han trobat sota el mar el xampany més antic: són 30 ampolles de la marca Veuve Clicquot, de Reims, a França.
Es van fabricar entre el 1782 i el 1788, i encara es poden beure. De fet, ja se n'han begut unes quantes els que les han trobat, i diuen que el xampany és dolç, té un toc de roure i un aroma de tabac, i que les bombolles són molt petites. La troballa s'ha fet sota les aigües del mar Bàltic, entre Finlàndia i Suècia. El tresor té un valor estimat de 53.000 euros. Per cert, el suro del tap és fet a Andorra.

9. La iaia malaia, o la història de quan l'amor no té edat

Wook Kundor, de 108 anys, i el seu marit, de 38

Wook Kundor és una de les dones més velles de Malàisia. Té 108 anys, i per fi s'ha pogut retrobar amb el seu marit, que és... 70 anys més jove que ella.
Al 2006, la dona es va casar amb el seu actual marit, que ara té 38 anys. Però, fa un temps, la parella es va haver de separar perquè l'home va tenir problemes amb les drogues. Es va haver de sotmetre a un tractament de desintoxicació en una clínica. Ella l'anava a veure tot sovint, però no podien estar junts. "Ara, tornarem a la vida normal", ha dit la dona, i ell li ha demanat perdó: "Sé que em vaig equivocar i estic penedit". Una altra dada rellevant: la dona s'ha casat 23 vegades.

8. Un invent català que pot canviar la història: un detector d'aparcaments lliures

Un conductor a Barcelona malgasta 15 minuts i 7 segons cada dia a buscar aparcament al centre, un temps en què, a més, emet grans quantitats de CO2 a l'atmosfera. Amb l'objectiu de fer més senzilla la vida dels conductors i fer un favor al medi ambient, un projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un sistema de detecció de places lliures a partir de dispositius instal·lats a les zones blaves i verdes. Les màquines emeten un senyal i els conductors el poden rebre a través d'internet, amb una precisió absoluta.
El sistema podria ser una realitat a finals d'any. Barcelona, Sabadell, Mataró i Sant Cugat ja hi han mostrat interès.

7. Un centre especial de treball fabricarà perfums

El Taller Àuria, a Igualada (Anoia), dóna feina a 230 persones amb discapacitats psíquiques, físiques i trastorns mentals. Ara, es proposa fabricar perfums, pensats sobretot per marques d'altres sectors que vulguin tenir un aroma propi. S'ha posat al davant del projecte Ramon Monegal, un dels perfumistes més prestigiosos de Catalunya, amb experiència a Puig i a Adolfo Domínguez, entre d'altres.

6. Cafè contra els atacs de cor

Beure uns quants cafès al dia ajuda a combatre malalties cardiovasculars. Si bevem entre dos i quatre cafès, el risc de tenir un atac de cor disminueix d'un 20 %. I, si preferim el te, n'hem de beure més tasses: sis, com a mínim.
Ho certifica un estudi fet a Holanda, que ha seguit l'evolució de 40.000 persones durant 13 anys.
Els científics adverteixen, això sí, que si acompanyem el cafè amb una cigarreta, no haurà servit de res prendre'ns-el, i que, en general, ens hem de moure i fer una vida saludable.

5. L'exèrcit dels Estats Units fitxa el gurú del ioga

En poc més de deu anys, el percentatge de soldats obesos ha passat de l'1,6 % al 4,4 %.
Per això, l'exèrcit més poderós del món ha contractat el professor Tony Horton per dissenyar una macro-operació bikini. I no tindrà només efectes estètics, sinó també de salut. A més de ioga, el programa inclou exercicis cardio-vasculars, abdominals i flexions.
El professor ha estat entrenador personal d'estrelles de Hollywood i de la música, com Sean Connery i Bruce Springsteen, i ha popularitzat el ioga als Estats Units.

Prova el mètode Horton a casa teva4. Ha nascut un videojoc que transforma l'estrès en energia positiva

El joc, Innergy, funciona amb una espècie de didal electrònic que es connecta el dit i controla el ritme cardíac i la respiració. A la pantalla, veiem una bola que va per un camí que fa esses. En funció de la nostra respiració, la bola es mou més o menys, i si l'aconseguim dirigir sense que surti mai del camí, obtenim més punts.
Els promotors asseguren que l'Innergy permet arribar a la coherència cardíaca, un estat en què el cervell funciona a ple rendiment, sense deixar-se portar per les reaccions instintives de l'estrès.

Mira la presentació del joc3. Autoritzades les plantacions industrials de marihuana a Oakland

L'ús terapèutic del cànnabis està autoritzat a l'Estat des de fa catorze anys, però fins ara, només el podien cultivar patits agricultors o persones indivuals a nivell domèstic. Ara, la ciutat ha decidit posar ordre al sector, i permetre la producció industrial de marihuana. Això evitarà molts problemes, i donarà seguretat al sector, segons les empreses cultivadores.
Al novembre, l'estat de Califòrnia decidirà si autoritza l'ús recreatiu del cànnabis.

2. La veu de la mare, un medicament ben efectiu

L'experiment l'han fet científics de la Universitat de Wisconsin, als Estats Units. Van agafar nenes d'entre 7 i 12 anys i els van fer fer problemes matemàtics davant d'un jurat, bàsicament perquè es posessin nervioses.
Després, un grup d'aquestes nenes es va reunir amb les seves mares, que els van fer petons i abraçades. Un altre grup va parlar amb les mares per telèfon. I un tercer grup va anar a veure una pel·lícula de pingüins.
Les nenes que es van abraçar amb les seves mares tenien disparats els nivells d'oxitocina, l'hormona de l'amor, i molt baixos els de cortisol, l'hormona de l'estrès. A les que van veure la pel·lícula, els va passar just al contrari.
Però la sorpresa va ser el que va passar amb les que van parlar per telèfon amb les seves mares: també estaven relaxades i felices, amb l'oxitocina pels núvols...
Això vol dir que la mare funciona fins i tot per telèfon, perquè, com hem dit al principi, la veu d'una mare és un medicament excel·lent.

1. Els científics adverteixen que els petons són... bons per a la salut!

Una escena de la pel·lícula 'Match point', de Woody Allen, amb un petó apassionat sota la pluja.

Diversos estudis recents certifiquen les propietats dels petons apassionats.
Avantatge número 1: la saliva extra que entra a la nostra boca ens ajuda a eliminar bactèries de les dents, i ens protegeix la placa dental. Ara bé, els dentistes creuen que, si és per això, és millor que ens rentem les dents que no pas que ens fem un petó.
Avantatge número 2: un petó de cine ens ajuda a moure els músculs més adormits de la cara, i això ens pot ajudar a millorar l'aspecte: semblarem més joves i més feliços.
I avantatge número 3: perdre pes. En un petó molt, molt apassionat podem perdre dues calories per minut. Perquè ens en fem una idea, fent 'footing' en perdem 12, de manera que sis minuts de petons equivalen a un minut de córrer.