Cada setmana, a "Les Bones Notícies", fem un rànquing amb les 10 millors bones notícies que hem recollit de tot el món. Aquí a sota teniu resumit el primer rànquing de la temporada. Si voleu conèixer les notícies més a fons, podeu escoltar sencer el programa de Catalunya Ràdio.

10. Per fi els americans reciclaran la roba... com nosaltres!

Els contenidors taronges de Roba Amiga seran imitats a Nova York

Nova York posa en marxa al setembre un projecte per recollir roba feta servir, i reutilitzar-la. De moment, l'Ajuntament posarà 50 contenidors al centre de la ciutat perquè els novaiorquesos hi dipositin les peces que ja no fan servir, en lloc de llençar-les al rebuig. L'agència de protecció del medi ambient dels Estats Units calcula que cada nord-americà llença cada any quatre quilos i mig de roba. I molta es podria reutilitzar.
A Catalunya, ja fa temps que funciona un sistema semblant al que es posarà en marxa a Nova York. Es diu Roba Amiga, és una col·laboració de cinc empreses d'inserció amb l'obra social de Caixa Catalunya, i hi treballen unes 100 persones amb dificultats específiques d'accés al mercat laboral.

9. El farmacèutic t'ajuda a deixar de fumar (per sempre)

Ara, ja no caldrà que vagin al metge. Els fumadors podran anar a la farmàcia, i el farmacèutic no es limitarà només a dispensar medicaments, sinó que farà un seguiment i un control continuat del pacient. La iniciativa, la impulsa la Fundació Althaia, de Manresa. Vol aprofitar que les farmàcies estan molt a prop del ciutadà per fer així més fàcil el camí als que volen convertir-se en exfumadors.
Els farmacèutics han rebut un curs sobre tabaquisme. Ara tenen els coneixements per ajudar els addictes a deixar el tabac no només uns dies, sinó per sempre.

8. El Pakistan combat la ràdio incendiària

El clergue Faslul·là és un personatge molt perillós. Viu a la vall de Swat, al Pakistan, i és més conegut com a Mul·là FM. Li diuen així perquè arenga a través de la ràdio: anima a combatre i a matar, i fins i tot aconsegueix captar diners i donatius dels que l'escolten per finançar la insurgència.
Al Pakistan, funcionen molt bé els discursos radiofònics. És un país amb una gran tradició oral, amb molta gent analfabeta a les àrees rurals, i la ràdio té un gran impacte en l'imaginari de la gent.
Per això, aquest mes de juliol, s'ha fet per primer cop al Pakistan un curs dirigit a locutors de ràdio. L'han organitzat una vintena d'emissores de ràdio de les àrees més conflictives del Pakistan, i té l'objectiu de promoure la pau. Periodistes de ràdios independents, governamentals i universitàries d'àrees tribals pròximes a l'Afganistan han dissenyat una estratègia per treure els extremistes de les ones i millorar la qualitat de la seva feina en zones de conflicte. Així, pretenen aconseguir que la ràdio, que pot ser un altaveu de la por, es converteixi en un altaveu de la pau.

7. El Pirineu amb xancletes

L'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà, convertit en una platja en plena muntanya. Foto: Marta Lluvich/ACN

Nova iniciativa al Pirineu. Han decidit convertir la muntanya en platja. Cada vegada és més freqüent utilitzar els estanys o els llacs del Pirineu com a platges. Moltes persones prenen el sol a la vora, i s'hi banyen. Però la novetat són les empreses turístiques, i algunes d'esports d'aventura ho estan començant a aprofitar per oferir allà els mateixos serveis que ens trobaríem a primera línia de mar.
Per exemple, al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà, s'hi lloguen embarcacions. Com que a les platges hi ha patins d'aigua, allà els banyistes disposen de canoes.
I, al Pallars Jussà, hi ha el pantà de Sant Antoni, la superfície d'aigua dolça més gran de Catalunya. S'hi ha habilitat una zona de bany, on la gent va fins i tot amb parasols, i s'hi ha obert un xiringuito.

6. L'omavele allarga la vida?

L'Àfrica obrirà el seu primer centre d'investigació alimentària, una espècie de laboratori sobre el que mengen els africans, i atenció, perquè tindrà segell català. És una col·laboració entre la Planta de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Autonòma de Barcelona i la Universitat de Huambo, la segona ciutat d'Angola. Allà es formaran especialistes, es transferiran coneixements i, en última instància, es vol rellançar la producció agrícola d'Angola, que és molt baixa. El 80% del que consumeixen els angolesos ho importen de l'estranger.
Primer de tot, els científics estudiaran quina és la taula nutricional dels angolesos, és a dir, què mengen els angolesos. Per exemple, analitzaran les propietats de l'omavele, una llet que fermenta dins d'una espècie de carabassa i que sembla que allarga la vida dels que la beuen.

5. Cacau: de Vic a Nicaragua

Treballadors d'una plantació de cacau a Rancho Grande i Waslala, a Nicaragua, on l'ONG de Vic ha fet projectes de cooperació. Foto: Kab K'uh

Catalunya no és precisament una terra de cultiu de cacau, però, tot i això, a Vic, una ONG està recuperant llavors de varietats antigues. Un cop recuperades, intenta incentivar-ne el conreu als països productors, com Nicaragua. L'ONG es diu Kab K'uh.

4. Es busquen voluntaris per cuidar pandes

Un ós al centre de pandes de Chengdu, a la Xina, que ara busca voluntaris

L'ós panda gegant és una espècie animal coneguda arreu del món, molt estimada, i es troba en perill greu. Només en queden 1.600 exemplars en llibertat i se n'estan criant uns 300 més en captivitat. Un cop criats, es deixen en llibertat perquè ajudin a fer reviure l'espècie.
D'això, se n'encarreguen uns cuidadors especialistes que ara demanen ajudants. Des d'aquest mes d'agost, sis voluntaris procedents de qualsevol punt del planeta podran tenir l'experiència única de conviure amb els pandes, i ajudar-los a créixer.
El centre de pandes de Chengdu, a la província de Sichuan, busca persones brillants, amb capacitat d'iniciativa i dedicació, i a canvi ofereix aprendre com són d'especials els pandes i ajudar els científics en la recerca.
Els voluntaris tindran la missió de conscienciar sobre la situació dels pandes explicant la seva experiència en un blog d'Internet.

3. Gavines a vista d'ocell

Aeromodels radiocontroalts vigilen les gavines rialleres de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell. Foto: ACN

Els biòlegs de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, han tingut una bona idea. Volien fer fotos als ocells, especialment una colònia de gavines rialleres, que hi ha instal·lada al mig de l'estany, en una illa. I els costava tenir la seva perspectiva, arribar a fer fotos sense molestar-les.
Fins que van pensar que la millor perspectiva de les gavines, la tenen elles mateixes. I van decidir de fer volar la càmera de fotos com si fos un ocell. Per això, han construït un avió amb control remot que porta una càmera fotogràfica, i aconsegueix captar les millors imatges de les gavines. L'aparell està connectat amb un ordinador portàtil on s'observen les imatges que capta, i així es controla l'evolució de la colònia.

2. Unes sabates per a tu, unes altres per al tercer món

Si em compres un parell de sabates, n'envio un parell exactament igual a un país pobre. Així funciona l'ONG Tom Shoes, que ja ha aconseguit distribuir 600.000 parells de sabates a tot el món subdesenvolupat.
En molts països, els nens i nenes són víctimes de grans infeccions als peus, perquè trepitgen aigües insalubres o terrenys contaminats. Això es pot solucionar simplement posant-se unes sabates.
I poden ser tan estètiques com aquestes per a dones o aquestes altres per a homes.

1. Salvem la platja més bruta del món!

Un hotel construït amb les deixalles trobades en platges brutes, com la de Capocotta, a Itàlia

L'any passat, es va posar en marxa una campanya d'abast mundial per salvar una platja, la que es trobés més degradada. I el concurs ja té guanyadora: és la platja de Capocotta, a Itàlia.
L'han votada més de 40.000 internautes a través del web "Save the beach", "Salva la platja", que ha posat en marxa la cervesa mexicana Coronita. En segon lloc, ha quedat una platja de Tenerife.
La italiana és una platja massiva, perquè és molt a prop de Roma, i allà van cada cap de setmana milers i milers de romans. Els accessos i les dunes de l'entorn estaven plens de brossa i, en general, la platja estava molt degradada. Com a guanyadora del concurs, Capocotta va obtenir un premi: una intervenció de neteja molt a fons.
I ara ve el més sorprenent. Amb tot el que van recollir els voluntaris en aquella acció de neteja, fa uns mesos, un artista alemany ha construït un hotel ambulant. Té cinc habitacions dobles, un generador i diversos dipòsits d'aigua. És sostenible al 100 %. Es pot moure d'un lloc a l'altre, i les parets estan recobertes de tots els objectes que es van trobar sota la sorra de la platja. Són ampolles, sabates, joguines, i coses estranyíssimes, com una cama d'un maniquí.