Aquest el rànquing de les millors notícies de "Les Bones Notícies" del programa de diumenge 1 d'agost del 2010.

10. Apareixen unes meduses (gairebé) immortals

L'animal, que acaben de descobrir els científics, és un ésser viu, i neix, creix i mor, però té una característica molt sorprenent: que es regenera. És com la salamandra que, quan li talles la cua, li'n creix una de nova. Però la capacitat de regenerar-se que té la salamandra és limitada. La novetat d'aquesta varietat de medusa és que, de moment, els científics no han descobert els límits de la seva regeneració. Quan es fa gran, destrueix les cèl·lules velles, i en crea de noves una vegada, dues, tres, quatre, i no se sap fins a quantes més.
Em direu: "això és una bona notícia?". Bé, en tinc els meus dubtes, i per això l'hem posat al capdavall del rànquing. Però pensem-hi bé: qui ens diu que d'aquestes meduses no en podem extreure l'elixir de l'eterna joventut?.

9. "Jo sé quan deixaràs de tenir la regla"

La ciència està més a prop que mai de poder predir l'edat a la qual les dones tindran la menopausa. Un estudi que s'està fent a l'Iran ha determinat que és possible saber quan les dones deixaran de menstruar. I això no és una cosa que les dones vulguin saber només per curiositat, sinó que les pot ajudar a planificar la seva família, i a decidir quan volen tenir fills.
Els científics iranians diuen que les dones que vulguin saber quan tindran la menopausa s'hauran de mesurar el nivell d'una hormona denominada antimul·leriana, o AMH.

8. Un jubilat de Gavà inventa el pelafaves perfecte7. La xocolata és millor que un petó apassionat

Com a mínim, per la vitalitat del cor. Ho certifica un estudi de la universitat d'Arizona. La investigació s'ha fet amb parelles joves que, primer, es deixaven desfer un tros de xocolata a la boca i després es feien petons. Segons l'estudi, la xocolata va duplicar els batecs del cor i va causar més excitació entre els participants que no pas el petó. Els resultats van ser iguals en homes i dones. Per als que vulguin la fórmula màgica, hem de dir que es va fer servir una xocolata amb un 60 % de cacau.

6. Interiors d'illa per als barcelonins

L’Eixample de Barcelona s’assembla cada vegada més al que va dissenyar Ildefons Cerdà. El districte, que ara és tan espès, tenia en el disseny original de Cerdà molts espais verds. A poc a poc, l’Ajuntament hi ha anat treballant i, en els últims 15 anys, ha recuperat 40 interiors d’illa, que seran sis més abans que s'acabi l’any. Els interiors d’illa són espais entre edificis que s’estan obrint amb parcs, jardins o jocs per als infants, i la intenció és que, a final d’any, cada ciutadà de l’Eixample en tingui un a menys de 200 metres.

5. Vaques bomberes

Les vaques pasturen als boscos d'Olvan. Foto: Consorci Forestal de Catalunya

Ara fa 16 anys, a la Catalunya central, hi va haver el pitjor incendi de la història d'aquest país: s'hi van cremar 45.000 hectàrees, la majoria de bosc. Un dels municipis més afectats va ser Olvan, al Berguedà. I d'allà, precisament, ha sortit una idea completament ecològica per evitar els incendis forestals. Les vaques pasturen pel bosc, això fa que es redueixi el sotabosc i, per tant, també el combustible dels incendis. Se n'ha fet una prova, amb èxit, a la finca Ferreres. S'ha demostrat que la fórmula és rendible i s'estendrà a altres municipis.

4. "Sóc discapacitat i em banyo sol a la piscina""

Una persona discapacitada observa el nou ascensor en una piscina de Lleida, durant la presentació dels nous dispositius. Foto: Hermínia Sirvent/Paeria

Aquest estiu, els discapacitats de Lleida podran banyar-se sense l'ajuda de ningú, gràcies a un nou ascensor aquàtic, que permet als usuaris baixar fins al nivell de l'aigua accionant una palanca. I aquesta és la principal novetat respecte a les rampes que hi havia abans: que qualsevol persona que vagi amb cadira de rodes es pot banyar sense l'ajuda de ningú. Els ascensors s'han instal·lat a les tres piscines municipals de Lleida: Balàfia, Cappont i Pardinyes. A l'hivern, es desmuntaran i potser s'instal·laran en piscines cobertes.

3. Fer la migdiada... al mig de la ciutat!

Una cabina del nou 'siestario' de Buenos Aires. Foto: Selfishness

Moltes vegades, ens passa que estem al centre de la ciutat, lluny de casa, i que ens trobem cansats, que necessitem una mica de repòs. Doncs bé, al centre de Buenos Aires acaben d'obrir un Siestario, un lloc on fer una migdiada ràpida, abans de continuar amb la vida atrafegada. En ple districte financer, on domina el caos de trànsit i les corredisses, ha obert un espai on poder fer una pausa per descansar i dormir, ni que només siguin uns minuts. Una cabina amb llums i musica relaxant permetrà als qui ho desitgin descansar plàcidament. Això sí, pagant uns 20 euros per 45 minuts de servei.

2. Que el vi et conservi la vista...

El resveratrol és un component del raïm, que trobem al vi -sobretot al vi negre-, i també en alguns fruits del bosc, com els nabius, i en fruits secs, com els cacauets. Ara, un estudi de la Unversitat de Washington posa al descobert que ajuda a combatre algunes de les malalties que condueixen a la ceguera. Es considera que combat l'envelliment, perquè actua sobretot en malalties que es donen en la gent gran, com la retinopatia diabètica o la degeneració macular. En resum, beure vi (o menjar nabius, si ho preferiu), ens prevé de perdre la vista.

1. Ring! Ring! Condons! Condons!Índia és el país on es va escriure el kamasutra, però ara, gairebé dos mil anys després, els indis tenen molta vergonya de parlar del sexe. Aquesta vergonya cultural afecta l'ús de preservatius. Als indis, els costa molt reconèixer que fan servir condons, els fa vergonya anar-ne a comprar a la farmàcia i no en parlen mai amb els amics.
Això s'havia de canviar, i la BBC, d'adord amb el Govern, va decidir fer una campanya. Es va preguntar com s'ho podia fer perquè els preservatius entressin a les converses de la gent.
"I què és el que interromp converses constantment al segle XXI?", es van preguntar els publicistes. El telèfon mòbil, evidentment! Mentre estem parlant, ens sona tot sovint el telèfon mòbil. Així que van decidir convertir els condons en un politò de telèfon mòbil que no para de repetir "Condons! Condons!".
A l'Índia, totes les xifres són espectaculars. 700.000 persones es van descarregar el politò a través d'SMS o del web de la campanya.
I els resultats? Les vendes de preservatius van créixer un 5 %.
Dos anys després, ha disminuït un 21 % el nombre d'indis que diuen que els fa vergonya posar-se preservatius o comprar-ne, i 8 de cada 10 troben que protegir-se és intel·ligent i responsable.