Un dels robots dissenyats per l'Institut de Robòtica i Informàtica i Industrial es passeja pel recinte de la Universitat Politècnica Catalunya
Barcelona ha tret al carrer tres robots: dos van a peu, i es diuen Tibi i Dabo, i el tercer és capaç de conduir un cotxe i qui sap si, en el futur, podrà ser taxista.

Els tres robots són prototips de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial i, en ple passeig de Sant Joan, han demostrat que es poden moure de manera autònoma.

La Tibi i el Dabo es passegen drets. Estan muntats sobre un segway, un patinet elèctric que es mou amb la inclinació del cos, i són capaços de detectar quan han de tombar a la dreta o a l'esquerra, segons un plànol que tenen instal·lat.

L'enginyer Andreu Corominas admet, però, que, als robots, encara els costa respondre als imprevistos, a diferència del que fem les persones. "Si hi ha un forat, si ha creuat una bici, si avui el carrer està tallat per obres, els humans ho veiem ràpidament i sabem replanificar, però als robots els costa molt", explica.

Malgrat tot, els robots urbans es comencen a moure bé, i es preparen per fer algunes petites feines. Per exemple, poden recollir les bosses de deixalles de les papereres.

Fins i tot, els investigadors catalans treballen en un robot que pugui fer de taxista. Per ara, és capaç de conduir un cotxe Smart, tot i que, com als seus germans bípedes, encara li és difícil detectar els obstacles no previstos.

Falta molt perquè els prototips es converteixin en realitat, però la ciència comença a pensar en el dia en què, mentre passegem pel carrer, ens trobarem un robot que ens donarà informació turística o que, potser, simplement ens saludarà i ens dirà "bon dia".

L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial és una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Investigacions Científiques, el CSIC, i la Universitat Politècnica de Catalunya. Els robots s'han fet en col·laboració amb una dotzena de centres d'investigació de tota Europa coordinats a través del projecte Urus.


"Els Matins de TV3" passegen amb la Tibi i el Dabo per Barcelona