Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Jordi Díaz, actor
Ha estat durant anys el Fede d'El Cor de la Ciutat, ha publicat un manual per ensenyar-nos a lligar i aquesta setmana ha vingut a Catalunya Ràdio per comentar les bones notícies.
Ja pots escoltar el programa complet de "Les Bones Notícies" del 15 d'agost clicant aquí.

Convidat: Jordi Díaz, actor, que ara torna a la cartellera amb El mètode Grönholm.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Aquesta setmana, el rànquing de les bones notícies comença al fons del mar i acaba... amb petons!

10. Troben sota el mar un xampany de 230 anys

El finlandès Christian Ekstrom, cap de l'expedició de submarinistes, explica la troballa en una entrevista a la BBC.

Han trobat sota el mar el xampany més antic: són 30 ampolles de la marca Veuve Clicquot, de Reims, a França.
Es van fabricar entre el 1782 i el 1788, i encara es poden beure. De fet, ja se n'han begut unes quantes els que les han trobat, i diuen que el xampany és dolç, té un toc de roure i un aroma de tabac, i que les bombolles són molt petites. La troballa s'ha fet sota les aigües del mar Bàltic, entre Finlàndia i Suècia. El tresor té un valor estimat de 53.000 euros. Per cert, el suro del tap és fet a Andorra.

9. La iaia malaia, o la història de quan l'amor no té edat

Wook Kundor, de 108 anys, i el seu marit, de 38

Wook Kundor és una de les dones més velles de Malàisia. Té 108 anys, i per fi s'ha pogut retrobar amb el seu marit, que és... 70 anys més jove que ella.
Al 2006, la dona es va casar amb el seu actual marit, que ara té 38 anys. Però, fa un temps, la parella es va haver de separar perquè l'home va tenir problemes amb les drogues. Es va haver de sotmetre a un tractament de desintoxicació en una clínica. Ella l'anava a veure tot sovint, però no podien estar junts. "Ara, tornarem a la vida normal", ha dit la dona, i ell li ha demanat perdó: "Sé que em vaig equivocar i estic penedit". Una altra dada rellevant: la dona s'ha casat 23 vegades.

8. Un invent català que pot canviar la història: un detector d'aparcaments lliures

Un conductor a Barcelona malgasta 15 minuts i 7 segons cada dia a buscar aparcament al centre, un temps en què, a més, emet grans quantitats de CO2 a l'atmosfera. Amb l'objectiu de fer més senzilla la vida dels conductors i fer un favor al medi ambient, un projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un sistema de detecció de places lliures a partir de dispositius instal·lats a les zones blaves i verdes. Les màquines emeten un senyal i els conductors el poden rebre a través d'internet, amb una precisió absoluta.
El sistema podria ser una realitat a finals d'any. Barcelona, Sabadell, Mataró i Sant Cugat ja hi han mostrat interès.

7. Un centre especial de treball fabricarà perfums

El Taller Àuria, a Igualada (Anoia), dóna feina a 230 persones amb discapacitats psíquiques, físiques i trastorns mentals. Ara, es proposa fabricar perfums, pensats sobretot per marques d'altres sectors que vulguin tenir un aroma propi. S'ha posat al davant del projecte Ramon Monegal, un dels perfumistes més prestigiosos de Catalunya, amb experiència a Puig i a Adolfo Domínguez, entre d'altres.

6. Cafè contra els atacs de cor

Beure uns quants cafès al dia ajuda a combatre malalties cardiovasculars. Si bevem entre dos i quatre cafès, el risc de tenir un atac de cor disminueix d'un 20 %. I, si preferim el te, n'hem de beure més tasses: sis, com a mínim.
Ho certifica un estudi fet a Holanda, que ha seguit l'evolució de 40.000 persones durant 13 anys.
Els científics adverteixen, això sí, que si acompanyem el cafè amb una cigarreta, no haurà servit de res prendre'ns-el, i que, en general, ens hem de moure i fer una vida saludable.

5. L'exèrcit dels Estats Units fitxa el gurú del ioga

En poc més de deu anys, el percentatge de soldats obesos ha passat de l'1,6 % al 4,4 %.
Per això, l'exèrcit més poderós del món ha contractat el professor Tony Horton per dissenyar una macro-operació bikini. I no tindrà només efectes estètics, sinó també de salut. A més de ioga, el programa inclou exercicis cardio-vasculars, abdominals i flexions.
El professor ha estat entrenador personal d'estrelles de Hollywood i de la música, com Sean Connery i Bruce Springsteen, i ha popularitzat el ioga als Estats Units.

Prova el mètode Horton a casa teva4. Ha nascut un videojoc que transforma l'estrès en energia positiva

El joc, Innergy, funciona amb una espècie de didal electrònic que es connecta el dit i controla el ritme cardíac i la respiració. A la pantalla, veiem una bola que va per un camí que fa esses. En funció de la nostra respiració, la bola es mou més o menys, i si l'aconseguim dirigir sense que surti mai del camí, obtenim més punts.
Els promotors asseguren que l'Innergy permet arribar a la coherència cardíaca, un estat en què el cervell funciona a ple rendiment, sense deixar-se portar per les reaccions instintives de l'estrès.

Mira la presentació del joc3. Autoritzades les plantacions industrials de marihuana a Oakland

L'ús terapèutic del cànnabis està autoritzat a l'Estat des de fa catorze anys, però fins ara, només el podien cultivar patits agricultors o persones indivuals a nivell domèstic. Ara, la ciutat ha decidit posar ordre al sector, i permetre la producció industrial de marihuana. Això evitarà molts problemes, i donarà seguretat al sector, segons les empreses cultivadores.
Al novembre, l'estat de Califòrnia decidirà si autoritza l'ús recreatiu del cànnabis.

2. La veu de la mare, un medicament ben efectiu

L'experiment l'han fet científics de la Universitat de Wisconsin, als Estats Units. Van agafar nenes d'entre 7 i 12 anys i els van fer fer problemes matemàtics davant d'un jurat, bàsicament perquè es posessin nervioses.
Després, un grup d'aquestes nenes es va reunir amb les seves mares, que els van fer petons i abraçades. Un altre grup va parlar amb les mares per telèfon. I un tercer grup va anar a veure una pel·lícula de pingüins.
Les nenes que es van abraçar amb les seves mares tenien disparats els nivells d'oxitocina, l'hormona de l'amor, i molt baixos els de cortisol, l'hormona de l'estrès. A les que van veure la pel·lícula, els va passar just al contrari.
Però la sorpresa va ser el que va passar amb les que van parlar per telèfon amb les seves mares: també estaven relaxades i felices, amb l'oxitocina pels núvols...
Això vol dir que la mare funciona fins i tot per telèfon, perquè, com hem dit al principi, la veu d'una mare és un medicament excel·lent.

1. Els científics adverteixen que els petons són... bons per a la salut!

Una escena de la pel·lícula 'Match point', de Woody Allen, amb un petó apassionat sota la pluja.

Diversos estudis recents certifiquen les propietats dels petons apassionats.
Avantatge número 1: la saliva extra que entra a la nostra boca ens ajuda a eliminar bactèries de les dents, i ens protegeix la placa dental. Ara bé, els dentistes creuen que, si és per això, és millor que ens rentem les dents que no pas que ens fem un petó.
Avantatge número 2: un petó de cine ens ajuda a moure els músculs més adormits de la cara, i això ens pot ajudar a millorar l'aspecte: semblarem més joves i més feliços.
I avantatge número 3: perdre pes. En un petó molt, molt apassionat podem perdre dues calories per minut. Perquè ens en fem una idea, fent 'footing' en perdem 12, de manera que sis minuts de petons equivalen a un minut de córrer.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Francesc Mauri, meteoròleg de Catalunya Ràdio i TV3
El nostre home del temps de referència, Francesc Mauri, ens ajuda a buscar bones notícies. Si fas clic aquí, pots escoltar el programa complet de "Les Bones Notícies" d'aquest diumenge 8 d'agost.

Convidat: Francesc Mauri, meteoròleg de Catalunya Ràdio i TV3.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
A continuació, les millors bones notícies de la setmana!

10. Estàs a l'atur? Per què no proves d'obrir una parada en un mercat?

Les persones aturades tindran assessorament per obrir una parada als mercats de la demarcació de Barcelona

Quinze aturats provinents del sector del comerç obriran parades als mercats municipals de la demarcació de Barcelona. La Diputació, a través del programa Opera, ha seleccionat els candidats, i els ajuda a fer el pla d'empresa i a desenvolupar la idea de negoci. També els donarà assistència tècnica i jurídica i, fins i tot, els posa un coach, és a dir, un professor personal que durant dos anys els visitarà sovint per veure si el negoci va bé, i quines millores s'hi poden fer perquè acabi de rutllar.

9. Què va ser abans: l'ou o la gallina? La gallina!

La ciència ha aconseguit resoldre un dels grans enigmes de la història de la humanitat. Els científics de la Universitat de Sheffield, a Anglaterra, han analitzat amb una supercomputadora la closca de l'ou. Hi han una trobat una proteïna que és imprescindible perquè la closca es formi, i resulta que aquesta proteïna només la poden produir les gallines. Aquí podeu llegir l'estudi sencer.

8. Ara sabràs si la fruita que compres és dolça o àcida

La gent que vagi a comprar fruita podrà decidir la varietat de fruita segons si és dolça o àcida mitjançant una classificació per colors. El color rosa s'identifica amb la fruita dolça, i el verd, amb la fruita àcida. Aquest estiu, s'ha fet una prova en uns supermercats de Lleida en una iniciativa que s'anomena la Paleta de sabors, i que s'estendrà a altres botigues si funciona.
Segons el director de Catalonia Qualitat, Manel Simon, l'objectiu és "que els compradors no s'enduguin una decepció quan tastin la fruita a casa". De moment, s'aplica a totes les varietats de pomes, nectarines i kiwis.

7. La desforestació es frena

Un estudi planetari fet per una ONG amb seu a Londres, Chatham House, diu que la tala il·legal d'arbres ha caigut entre un un 50 i un 75 % l'última dècada. Això ha estat gràcies a les accions que han emprès els governs, la societat civil i el sector privat, tant als països importadors de fusta com als grans productors.

Presentació de l'informe6. Un poble 100% ecològic

Unes cases ecològiques al poble de Findhorn, al nord d'Escòcia

Al nord d'Escòcia, hi hem trobat una comunitat ecològica gairebé totalment. Va començar als anys 60, com una idea d'uns hippies que vivien en una caravana. I, des de llavors, no ha parat de créixer. Ara és un poble sencer, de 200 habitants, que viuen amb el que produeixen. Els cotxes hi estan permesos, però han de circular a una velocitat molt baixa. A les botigues, no es paga amb lliures, sinó amb una moneda pròpia, l'eco. I han inventat un sistema per depurar tota l'aigua que embruten. És un circuit de plantes i bactèries que netegen l'aigua i la fan potable. L'han batejat com la màquina de la vida. El poble es diu Findhorn, es troba al municipi de Moray, a Escòcia, i segons un estudi recent, és la comunitat que menys impacta al medi ambient en tot el món industrialitzat.

5. El cub de Rubik ja té una versió per a persones cegues

Un dels dos models que s'han fabricat del cub de Rubik per a persones cegues té les cares de diferents materials i textures

El joc que, tants maldecaps ens ha donat als que hi veiem, ara podrà entretenir també les persones invidents, i posar a provar la seva destresa. N'hi ha dues versions per a invidents: una porta escrit el color de cada peça en braille, i l'altra té peces de diferents textures: metall, fusta, tela, goma, plàtic i pedra.

4. Una empresa elèctrica del Brasil ofereix llum a canvi de brossa

L'oferta es dirigeix a tots els abonats de la regió de Ceará, al nord del país, i funciona així:
Els clients separen la brossa per reciclar-la: paper, cartró, envasos, vidre i, fins i tot, oli. Cada tipus de brossa té un valor en punts. I els punts s'acumulen en una targeta amb un xip. A final de mes, la companyia de l'electricitat converteix els punts en reals, la moneda del brasil, i els descompta de la factura de la llum. Fins al punt que molts clients no paguen res.
La campanya es diu Ecoelce i la desenvolupa una filial d'Endesa al Brasil. L'empresa NO hi perd res, perquè els diners que descompta als seus clients són els que li paguen les empreses de reciclatge.

3. "Som suecs i hem obert una fàbrica de texans 'fashion'... a Corea del Nord!"

Fa un parell d'anys, en una nit de borratxera, tres dissenyadors de moda suecs van pensar que seria fantàstic produir una línia de texans a Corea del Nord. Era una broma. No pensaven que es pogués fer realitat. Però, per si de cas, es van decidir a enviar un correu electrònic al govern.
El règim va trigar a contestar, però, finalment, es van posar d'acord, van muntar la infraestrucura necessària per produir 1.100 parells de texans amb la marca Noko, de North Korea, i tot de símbols comunistes. Això sí, els dos models que s'han fet són tots dos negres, perquè, a Corea del Nord, els texans blaus recorden massa els Estats Units.
A Suècia, s'han convertit en un producte de culte, i valen més de 200 euros.

Vídeo promocional dels texans Noko2. Vénen de tot el món per recuperar pastures a l'Alt Pirineu

Disset voluntaris de tot el món han arribat a Catalunya per recuperar tres hectàrees i mitja de zona forestal, i convertir-les en pastures. Els pastors es troben que cada vegada hi ha menys zones per fer-hi pasturar els ramats, i el taller pretén posar-hi solució. Els ramaders de la zona s'han compromès a fer servir la zona per pasturar-hi els seus ramats en els pròxims cinc anys. Els treballs han consistit a desbrossar la zona i adequar els camins per tal de facilitar l'accés dels ramats a les finques.

1. Cau un mite: J. R. Ewing, el rei del petroli, es passa a l'energia solar

El magnat del petroli més famós de la història ha decidit canviar de bàndol. Als anys 80, Dallas ens va descobrir la passió dels americans pel petroli. En aquella època, explotar el negoci del cru a Texas era símbol de poder i de riquesa. Però els temps estan canviant, i els germans Ewing s'han adonat que han d'evolucionar i ser una mica més ecològics.
L'actor que interpetava el paper de J. R., Larry Hagman, ara fa un anunci de plaques solars. Fa veure que respon una trucada de la seva dona, la Sue Ellen, que segurament li pregunta si té alguna cosa a veure amb el vessament del Golf de Mèxic, i ell diu que no, que ja no es dedica al petroli, sinó a l'energia solar. El més bo del cas és que no és només un anunci. Larry Hagman predica amb l'exemple, i ja fa anys que té plaques solars al seu ranxo.

Mira l'anunci de la reconversió d'en J. R.

Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Ada Parellada, cuinera del restaurant Semproniana de Barcelona

Clicant aquí, ja pots escoltar el programa complet de "Les Bones Notícies" d'aquest diumenge 1 d'agost.

Convidada: Ada Parellada, cuinera del restaurant Semproniana de Barcelona.


Anterior       Següent
Publicitat

3cat24 al TwitterGeneralitat de Catalunya: Corporació Catalana de Mitjans AudiovisualsTELEVISIÓ DE CATALUNYACATALUNYA RÀDIO
Televisió de Catalunya, S.A. - Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.
Mapa web | Arxiu notícies | Avís legal | Segell de qualitat | Qui som | Participa | Contacta