Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Quan el Francesc Soler, editor del l'informatiu "Catalunya Matí", de Catalunya Ràdio, em comentar que li havia passat pel cap fer una secció de bones notícies, vaig trobar que era una pensada no tan sols excel·lent, sinó sobretot convenient. Feia falta, està clar. I era una bona manera d'acabar el programa, cada dissabte, cinc minuts abans de les 9 del matí.

Després d'uns mesos a la ràdio, les bones notícies van arribar a Internet de la mà de la Iolanda Garcia, el Manel Laborda i els companys del 3cat24.cat. I aquest estiu han tingut un programa específic a la ràdio d'una hora de durada.

Ha estat un enorme plaer, durant tota una temporada, acostar-vos cada setmana algunes perles del món: avenços esperançadors, històries emocionants, senyals que la humanitat va pel bon camí. Com a mínim, de vegades.

El repte ha estat ser positiu sense ser naïf, pensar sempre en els més febles, mirar al món sense oblidar Catalunya, i buscar una visió global de la positivitat sense renunciar a un imprescindible biaix personal.

Ara, tanco aquest bloc i començo una nova etapa professional a "El suplement". Però les bones notícies continuen. Al Catalunya Matí, de Catalunya Ràdio, i al teu voltant. Si t'hi fixes, veuràs que n'hi ha més de les que et pensaves: només cal posar a la vida una mica d'optimisme per adonar-se que el món és ple de bones notícies.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Raquel Sans, periodista, presentadora del Telenotícies de TV3

Ja pots escoltar el programa sencer de Les Bones Notícies, de Catalunya Ràdio, emès aquest diumenge, 29 d'agost. Clica aquí.

Convidada: Raquel Sans, periodista, presentadora del Telenotícies vespre de TV3.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Les bones notícies d'aquesta setmana són ben internacionals. El rànquing passa per França, el Brasil, l'Argentina i l'Àfrica. També hi ha històries més pròximes:

10. Un portàtil per prendre apunts

L'ordinador portàtil que comercialitza Patatabrava.com costa 249 euros

Primer, van ajudar els universitaris a intercanviar-se els apunts a través d'Internet. I, ara, els donaran un cop de mà per prendre aquests apunts a classe. Són els nois de Patatabrava.com, una xarxa social d'Internet, que va néixer l'any 2002 a la Universitat Autònoma de Barcelona, i que ara té centenars de milers d'usuaris a tot l'Estat.
L'última novetat de Patatabrava.com és un ordinador portàtil pensat especialment per prendre apunts.
El preu és apte per a les butxaques dels universitaris: 249 euros. És petit --té una pantalla de deu polzades--, ideal per tenir al pupitre. I té un sistema de bateries pensat per aguantar, com a mínim, un dia sencer de classes.

9. Colònies per a nens i nenes amb problemes respiratoris

Aquest estiu, nens i nenes de tot Catalunya han fet colònies a la Casa de l'Aire. La masia El Polell, a Sant Pere de Vilamajor, al Vallès Oriental, s'ha convertit en un paradís per a canalla amb problemes respiratoris. Nens i nenes amb asma, problemes de bronquis i també obesitat i al·lèrgies han fet com tots els nens (és a dir, han jugat, han fet tallers, gimcanes, han conviscut, han estat en contacte amb la natura), però també han fet exercicis per respirar millor.
La idea és de la Fundació Roger Torné que, durant l'any, ja fa tallers per a nens i nenes amb problemes respiratoris. L

8. Compte enrere per un nou diari a Catalunya

El 6 de setembre, es posarà en marxa a Internet un web per explicar dia a dia el naixement d'un nou diari a Catalunya. Es dirà Ara, es trobarà als quioscos a partir de la tardor, i des del dilluns de la setmana que ve tots els que hi estiguin interessats podran seguir com es posa a treballar la redacció a través del web Arafaremundiari.cat, i de la xarxa social Facebook, on, per cert, ja té gairebé 4.000 amics.
Feia 34 anys que no es publicava un nou diari d'àmbit nacional a Catalunya, des de l'Avui.
Al darrere, hi ha el grup Cultura 03, editor, entre d'altres, de les revistes Descobrir, Cuina i Sàpiens, i d'Ara Llibres. També comunicadors reconeguts com Toni Soler i Albert Om, i el periodista Carles Capdevila en serà el director.

7. Sota l'asfalt, hi ha la platja

La carretera s'ha desplaçat de la primera línia de mar, on era abans, fins a una zona interior

L'eslògan del Maig del 68 s'ha fet realitat. A la ciutat de Seta, al sud de França, han decidit moure una carretera uns metres per poder regenerar l'entorn natural de la platja. Una obra així no s'havia fet mai a Europa.
Entre el mar Mediterrani i un llac, el Tau, hi ha una llengua de sorra blanca. Allà, hi havia una carretera que el govern local ha decidit i desplaçar uns metres per allunyar-la de la primera línia del mar.

Aquí podeu veure el dossier explicatiu del projecte.

6. Vi de Sabadell? Sí, sí, vi de Sabadell!

El Parc Agrari de Sabadell ja ha recuperat la mongeta del ganxet i, ara, han començat la producció del primer vi de la ciutat. De moment, s'ha començat a veremar el chardonnay, i d'aquí a unes setmanes, arribarà el torn del xarel·lo, amb què es farà el vi blanc.
El raïm surt de 3.700 ceps, plantats en una superfície de dues hectàrees, que també seran pedagògics. El parc prepara visites, per exemple, per a nens i nenes perquè aprenguin com es fa el vi.

5. Còrnies sintètiques per regenerar la vista

Un grup de científics suecs i canadencs ha fabricat unes còrnies biosintètiques que poden regenerar el teixit ocular i recuperar la vista.
La descoberta consisteix a crear còrnies fetes amb col·lagen humà que, un cop implantades a l'ull, inciten els nervis i teixits malalts a regenerar-se.
L'avantatge d'aquest sistema és que NO hi ha rebuig NI cal seguir un tractament immunològic.

4. Un videojoc que vol despertar la vocació a futurs pintors3. Escola de models a Villa Miseria

Les models de l'escola posen per a la càmera en plena Villa Miseria

Les Villas Miseria són els barris de faveles de l'Argentina. A diferència del Brasil, allà les zones de barraques no són a la perifèria de les grans ciutats, sinó al centre mateix de Buenos Aires, en ple cor de la capital. Són àrees en què regna la pobresa, el crim organitzat, la delinqüència i la droga.
Allà, ara, un exdissenyador bolivià, Guido Fuentes, hi ha muntat per primer cop una escola de models. Ofereix formació gratuïta a noies d'entre 8 i 20 anys, que es reuneixen diversos cops per setmana per aprendre a moure's per la passarel·la.

2. Cau la pobresa al Brasil

Les faveles de Rio de Janeiro, que agrupen bona part de la població pobra de la ciutat brasilera

Tres mesos abans de deixar el càrrec, el president del Brasil, Lula da Silva, pot presumir d'haver reduït la pobresa d'un 33 %, gràcies al creixement econòmic i als programes socials. 55 milions de persones encara viuen per sota del llindar de la pobresa al Brasil, la majoria en faveles, però això és 13 milions de persones menys que fa tot just una dècada.
En un país de grans desigualtats socials, les diferències, a poc a poc, es van reduint. Segons un estudi de la Fundació Getulio Vargas, en els últims cinc anys els ingressos de la minoria més pobra han pujat, de mitjana, un 50 %, mentre que els de la minoria més rica s'han incrementat molt menys, d'un 7 %.

1. Àfrica comença a mirar el futur amb optimisme

Actes de celebració dels 50 anys de la independència de Costa d'Ivori

Aquest 2010, fa 50 anys que bona part dels països africans van aconseguir la independència de les seves metròpolis europees. En concret, 17 països del continent africà van començar a sembrar el seu propi futur. I han estat, no cal dir-ho, dècades molt convulses.
Però ara, mig segle més tard, hi ha motius per a l'esperança. El creixement econòmic de la majoria de països africans supera la mitjana global. Els inversos comencen a apostar per l'Àfrica, i en alguns països es consolida la democràcia.
Queda molta feina per fer, però els joves africans aprofiten aquest 50è aniversari per fer sentir la seva veu i mostrar esperança en el futur.
Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Tortell Poltrona, pallasso
Aquest diumenge, a Les Bones Notícies, de Catalunya Ràdio, hem fet una mica el pallasso. Si vols escoltar el programa complet del diumenge, 22 d'agost, pots clicar aquí.

Convidat: Tortell Poltrona, pallasso, i director del Circ Cric, que ja prepara una nova gira per Catalunya a partir d'aquest mes de setembre.

Categoria: General
Escrit per: Xavi Rosiñol
Aquesta setmana, al nostre rànquing, hi ha algunes bones notícies sobre nens i nenes. Ens hem posat una mica infantils, amb somriure i amb nas vermell per rebre el nostre convidat, el pallasso Tortell Poltrona.

10. Els nens i nenes ingressats a la Vall d'Hebron es comuniquen via Skype

Uns pares ensenyen el seu nadó, nascut a la Vall d'Hebron, a familiars que viuen fora del país a través d'Skype

L'Skpye ha arribat a la Vall d'Hebron. De moment, s'està fent una prova pilot en dues sales: una a Materno-infantil i l'altra a Pediatria, perquè els nens i nenes que passen llargues temporades ingressats es puguin comunicar amb els seus pares i mares mentre aquests són a la feina, o amb els seus germans o amb qui sigui.
També està pensant per als pares i mares que vulguin ensenyar els seus nadons a la família que viu fora de Catalunya. El servei és gratuït i serà accessible les 24 hores del dia, ja que es té en compte la diferència horària amb altres països.
Cada any a la Vall d'Hebron hi ha 4.000 naixements, i el 31% són de famílies de fora d'Espanya.

Mira aquí el vídeo del Telenotícies de TV3.

9. El Pirineu ha recuperat població els últims deu anys

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, ha crescut un 20 per cent. La majoria dels que hi han anat a viure són persones immigrants i autòctons que deixen la ciutat per buscar una vida més tranquil·la en pobles de muntanya.

8. Gralles i djembés a Salt

Les gralles i els djembés van tocar junts per un dia a Salt, coincidint amb l'exhibició castellera de la Festa Major, el passat mes juliol

Últimament, hem tingut notícies sobre els problemes de convivència a Salt, un municipi del Gironès amb un 40 per cent d'immigració. Amb motiu de la Festa Major de Salt, al Gironès els grallers de la Colla Castellera dels Marrecs de Salt van tocar el toc de castells acompanyant les gralles amb djembés, timbals típics del Senegal. I, plegats, van fer castells.
Fa mesos que els marrecs també fan tallers de castells per a persones nouvingudes, amb un èxit de participació remarcable.

7. Un mosquit immune a la malària

Científics de la Universitat d'Arizona han creat un mosquit alterat genèticament que és completament immune al paràsit de la malària. Mitjançant tècniques de biologia mol·lecular, els investigadors han aconseguit inserir informació genètica als ous dels mosquits, de manera que les noves generacions ja no poden ser portadores de la malària. Ara, el repte és fer que aquests mosquits, els modificats genèticament, siguin més forts, i per selecció natural s'imposin a la resta.

Aquí podeu llegir més detalls de la investigació.

6. Mags solidaris

20 mags de tot l'Estat ensenyen els seus trucs a persones amb discapacitats psíquiques. Especialment, nois i noies amb síndrome de Down han començat a participar en uns tallers que organitza la Fundació Abracadabra, de mags solidaris, amb la col·laboració de la Fundació Mapfre. La vintena de mags que participen en la iniciativa visiten també centres d'acollida d'infants, residències de gent gran i persones sense sostre.

5. Els palestins de Gaza activen la imaginació

Desenes d'inventors palestins han participat en una fira que el govern de Hamàs i diverses ONG locals han organitzat en un centre cultural de la ciutat de Gaza, informa Geni Lozano.
La majoria hi han presentat invents relacionats amb la situació dificilíssima que viu la franja de Gaza: un comandament a distància per a persones que han perdut les extremitats o bé un aparell electrònic per detectar mines antipersona enterrades a menys de 15 centímetres de profunditat.
La majoria d'inventors ha superat el bloqueig amb imaginació, fent servir materials reciclats per fabricar els seus invents.

4. Muntant escoles a la Cambodja rural

Alumnes cambodjanes de la Ponheary Ly

A Cambodja, hem trobat la Ponheary Ly, un d'aquells superherois que de vegades descobrim en aquestes bones notícies.
És una noia que es guanya més o menys bé la vida com a guia turística. El seu pare era mestre i va morir assassinat durant el règim dels Khmers Rojos. Ara, per retre-li homenatge, i perquè realment fa molta falta, ha muntat una fundació per ajudar els nens a anar a escola.
Ella recapta diners per aconseguir donar a aquests nens l'uniforme i els llibres, que agafen d'una llibreria. Així, als pares, l'educació dels fills els surt completament gratuïta, i els nens i nenes guanyen coneixements.
Va començar fa uns anys amb tot just 40 alumnes, i ara la Ponheary Ly ja n'atén més de 2.000.

3. La llengua bretona surt de l'UCI

Mapa del domini lingüístic bretó

La llengua bretona, que es parla a la Bretanya francesa, està recuperant terreny.
Fa tot just tres dècades, estava pràcticament desapareguda, ofegada per l'Estat francès, i només se'n mantenia l'ús domèstic en alguns milers de famílies. Ara, hi ha unes 200.000 persones que parlen el bretó, un 13 % de la població.
Però hi ha alguns senyals que apunten a una recuperació. Fa trenta anys un grup de pares va crear una xarxa d'escoles en llengua bretona, i alguns nens i nenes que hi van estudiar ara en són professors o activistes. Les escoles tenen 13.000 alumnes.
A la ràdio pública, es fa una hora diària de programació en bretó. A la Wikipedia bretona, ja hi ha 34.000 articles. I ha nascut un correllengua, que corre pel territori reivindicant la supervivència del bretó.

2. Tenir amics allarga la vida

Un estudi demostra que la soledat pot ser tan perjudicial per a la salut com l'alcohol o el tabac. O, dit en positiu, que els amics en allarguen (i ens milloren) la vida.
Ho conclou un estudi científic nord-americà que publica la revista PLoS Medicine. Els epidemiòlegs han agafat 150 estudis previs, i han analitzat la vida de més de 300.000 individus durant més de 7 anys.
La conclusió és clara: les persones amb més relacions socials tenen un 50 % més de probabilitats de supervivència que les que es relacionen menys amb els altres.
Segons els experts, la importància de tenir una bona xarxa d'amics i bones relacions familiars és comparable a deixar de fumar i supera molts factors de risc de la mortalitat com l'obesitat o la inactivitat física.

L'autora de l'estudi n'explica les conclusions1. Circ de Cisjordània al món

Alumnes de l'escola de circ de Cisjordània en plena actuació

Els alumnes de l'escola de circ de Ramal·la han començat una gira per Cisjordània, i tenen previst trepitjar també diversos països europeus.
Aquest estiu, els nois i les noies que aprenen tècniques de circ a Ramal·la des del 2006, passegen un nou espectacle. És una metàfora del Mur de Cisjordània, que acaba tombat per les arts del circ.
Quatre anys després d'obrir, l'escola de circ té 110 alumnes i cinc espais fixos on mostra els seus espectacles.
El director, Shadi Zmorrod, diu que l'escola "és una bona sortida per als nens i nenes palestins".
Hi van nens i nenes, i gent jove, amb moltes ganes de fer art i, sobretot, de tenir un projecte en comú.
Anterior       
Publicitat

3cat24 al TwitterGeneralitat de Catalunya: Corporació Catalana de Mitjans AudiovisualsTELEVISIÓ DE CATALUNYACATALUNYA RÀDIO
Televisió de Catalunya, S.A. - Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.
Mapa web | Arxiu notícies | Avís legal | Segell de qualitat | Qui som | Participa | Contacta