Estrena dilluns 12 desembre del 2016 a les 22.50 al 33


El desequilibri climàtic creixent força a abandonar ràpidament els combustibles fòssils. Una transició difícil, en què treballen empreses exemplars i la comunitat científica. Cal estalvi, eficiència i energies renovables, però també un model social i econòmic amb molta menys potència energètica.

Moltes empreses ja treballen a Catalunya per reduir radicalment les emissions de CO2 i la despesa energètica. En són bons exemples Wattia Innova, LC Paper i Estabanell Energia.

A Olot, Wattia Innova demostra a EspaiZero com unes oficines poden ser 100% autosostenibles amb energies renovables, amb 0% d’emissions. A Besalú, LC Paper ha reduït el seu consum energètic en un 60% i el 2017 preveu arribar a una reducció d’emissions de CO2 als seus productes del 89%. Al Ripollès, Estabanell Energia fa la prova pilot d’un projecte europeu que lidera, per desenvolupar xarxes elèctriques intel•ligents que facilitin l’autoproducció amb renovables a les zones rurals.Però la comunitat científica alerta que un model energètic sense combustibles fòssils implica també una forta reducció de potència energètica.
Per això, a més de produir electricitat amb renovables, cal tancar les centrals elèctriques de carbó; fer pagar per emetre gasos d’escalfament; reduir dràsticament el consum energia i relocalitzar la manufactura i el comerç. Una transformació de gran abast i urgent, que necessita un pla de transformació tecnològic totalment acoblat a un pla de transformació social i econòmic.

Amb la participació de Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project; Mariano Marzo, catedràtic de Recursos Energètics de la UB, i Pep Salas, investigador de sistemes energètics avançats i de smartgrid.cat
Enllaços:

Global Carbon Project,

Directori relacionat amb Smarts Grid a Catalunya,

Wattia Innova,

Estabanell energia,

LC paper .

Xarxa per la sobirania energèticaAltres capítols de "Latituds" complementaris a “Transició (de potència) energètica – capítol 1"

Transició (de potència) energètica – capítol 2 (2016)

Alimentació i canvi climàtic (2015)

2015: En transició climàtica (2015)

Afrontant el canvi climàtic (2012)