Estrena dijous 12 febrer del 2015 a les 23.00 al 33 i a internet.


reemissió dijous 3 de desembre del 2015, a les 22.30 (aprox) al 33


La comunitat científica alerta que el canvi climàtic ja impacta en cada racó del planeta; que els fenomens extrems dels últims anys són conseqüència d’aquest canvi; i que els impactes seran creixents, sobretot a les ciutats, als ecosistemes i en el proveïment d’aigua. El planeta està en transició cap a un nou clima, i segons el que els humans fem en aquests anys immediats, el nou clima serà dolent, o potencialment catastròfic.2015 és un any clau: al desembre es farà a París una nova Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic. La comunitat científica internacional s’ha mobilitzat per aconseguir un bon acord a París 2015, i les grans potències s’han començat a moure en la bona direcció, però encara molt lentament.

L’objectiu és mantenir-nos en el llindar de seguretat de 2 graus d’escalfament. Aquest seria un punt de no retorn per les dinàmiques que es generarien, i desestabilitzaria greument el clima del planeta durant segles. Per mantenir-nos sota els 2 graus d’escalfament cal que les emissions de gasos d’efecte hivernacle arribin al seu pic no més tard del 2020, per després començar a baixar ràpidament i reduir-se a la meitat abans del 2050. Les tendències globals indiquen que París 2015 és l’última oportunitat per aconseguir-ho.

null

El risc d’un canvi de clima causat per les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’ha documentat durant dècades, però les emissions han seguit creixent, de forma accelerada, fins i tot en plena crisi. Ara els científics alerten que ens hem d’acomiadar ja del sistema econòmic actual, per evolucionar cap a un altre que no es basi en el petroli i que doni possibilitats de futur a les pròximes generacions.latituds@tv3.cat


Enllaços

IPCC - Grups d'Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides
Màxima autoritat científica mundial en canvi climàtic.

NASA Global Climate Change
Senyals Vitals del Planeta

Centre for Climate Change (C3) - URV
Investigació i transferència de coneixements en reconstrucció i anàlisi del clima.

Institut Català de Ciències del Clima - IC3

Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Oficina Catalana del Canvi Climàtic

350.org
Moviment internacional per afrontar la crisis climàtica.

Usted no se lo cree - Blog de Ferran Puig Vilar
Divulgació científica i comunicació sobre canvi climàtic i escassetat energètica.
Altres capítols de "Latituds" complementaris a “2015: en Transició Climàtica"

Alimentació i canvi climàtic (2015)

Afrontant el canvi climàtic (2012)
2015: en Transition Climatique Versió original subtitulada en francès