Estrena divendres 9 de desembre de 2011 a internet


reemissió dissabte 5 de juliol del 2014, a les 22.50 al 33


La dependència del petroli és insostenible des d’aquesta mateixa dècada, per raons climàtiques, econòmiques i de seguretat en el subministrament. Aquest és el diagnòstic de Mariano Marzo, Catedràtic d’Estratigrafia a la Universitat de Barcelona, que està considerat principal expert a l’estat espanyol, en reserves de petroli i de gas.
El progressiu esgotament de les reserves i la creixent demanda mundial fan preveure que el petroli es seguirà encarint de forma continuada. Un encariment que al 2010 va suposar que el 80% del dèficit comercial de l’Estat Espanyol anés destinat a importat petroli i gas.
D’altra banda, el nivell actual d’acumulació de gasos d’efecte hivernacle, juntament amb les tendències mundials de consum, fan preveure a l’Agència Internacional de l’Energia que l’increment de temperatura podria arribar, a finals de segle, a 6 graus; molt per sobre dels 2 graus que els científics situen com a increment màxim de seguretat. Paral•lelament, l’encariment i els creixents problemes de subministrament de petroli, fan preveure que aquesta mateixa dècada comenci a ser substituït pel carbó, un combustible barat i abundant per tot el planeta, que genera un 40% més CO2 que el petroli.
Segons l’Agència Internacional de l’Energia, màxima autoritat mundial en la matèria, “les decisions que es prenguin en els pròxims cinc anys, fins al 2017, seran les que faran que s’amorteixin els efectes del canvi climàtic, o que el clima es descontroli amb conseqüències potencialment catastròfiques (...) és urgent un canvi de direcció absolut en el panorama energètic mundial.”

Per afrontar aquesta situació cal un projecte de transició col•lectiu, que garanteixi l’estalvi i l’eficiència energètics, i la recerca i el desenvolupament de noves fonts d’energia sostenible.


ENLLAÇOS

Pàgina de MARIANO MARZO a la Universitat de Barcelona

INSTITUT CATALÀ DE L’ENERGIA

AGÈNCIA INTERNACIONAL DE L’ENERGIA


latituds@tv3.cat