Com que encara no sé a qui votar diumenge, he decidit mirar-me una per una les candidatures que es presenten a les eleccions europees. Són 35 les llistes que el Ministeri de l’Interior ha autoritzat pel 7-J. Donant un cop d’ull me n’he adonat que la paraula que més es repeteix al nom de les llistes és curiosament “Unitat” o bé derivades lèxiques del terme.

En concret hi ha 8 candidatures que s’autoproclamen “unides” en alguna cosa: Partido Por la Unidad Andalucista en Europa, Extremadura Unida, Unió Valenciana, Unión Centrista Liberal, Unión Progreso y Democracia, Unidad Nacionalista Asturiana, Unificación Comunista de España i la candidatura amb el nomenclàtor més llarg de diumenge: Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa-Bloque por Asturies- la Izquierda, que per tant invoquen fins a dues vegades la paraula Unitat al nom d’aquesta coalició de fins a 4 sigles (IU-ICV-EUiA-BA). A aquest llistat de formacions unitàries podriem afegir-hi la Coalición por Europa, que hi porta integrada Convergència… i , com no, Unió.

És curiosa aquesta exaltació a la paraula unitat i més si es té en compte que les formacions “unitàries”, 9, són tantes com les que porten la paraula “Partit” (una arrel electoralment molt més tradicional). Són el ja citat Partido Por la Unidad Andalucista en Europa, el Partido Popular, el Partido Familia y Vida, el Partit Republicà Català, el Partido Comunista de los Pueblos de España, el Partido Antitaurino contra el Maltrato Animal, el Partido Socalista Obrero Español, el Partdo Obrero Socialista Internacionalista i el Partido Humanista.

(Per cert, malgrat tractar-se d’una circumscripció… única, sis candidatures ens recorden que diumenge el partit (sí va amb segones) es juga a Espanya: Falange Española de las JONS, Alternativa Española, Libertas-Ciudadanos de España, i els ja esmentats Partido Comunista de los Pueblos de España, Unificación Comunista de España i Partido Socialista Obrero Español.

Espero que cap d’aquestes formacions obtinguin un mal resultat, no fos cas que hi haguessin escisions internes i que desenboquessin en nous partits unitaris.