23/07/2009: Fins aviat!

Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Aquest s l'ltim post que escric en aquest portal, almenys per un temps. D'aqu a uns dies tamb veureu desaparixer el blog "L'Agulla del Paller" que ha estat en aquest portal des de fa gaireb un any. Els motius pels quals abandono (espero que temporalment) aquest engrescador hbit de publicar sn personals i professionals.

No vull entrar en detalls (perqu tampoc crec que us interessin) per acabo de ser pare i m'acaben d'encarregar una interessant proposta de feina per al curs vinent: coordinar "El mat de Catalunya Rdio". Totes dues coses em fan impossible mantenir la freqncia i la qualitat de publicaci que es mereix un portal com el 3cat24.cat, el millor i ms complet portal informatiu de l'espai comunicacional catal.

Vull agrair-vos a tots els lectors que en un moment o altre heu tingut la curiositat de clicar el blog i encara ms a aquells que heu tingut la pacincia de llegir-ne algun article (b, a tots els lectors no, a l'estudiant anti-Bolonya que em va amenaar de trencar-me les mans perqu no torns a escriure, no). A qui s que vull donar les grcies s al Jordi Lucea, al Manel Laborda, a l'Eva Varas i al Joan Ravents per l'oportunitat que m'han donat aquest temps per poder escriure, amb total llibertat, els textos que peridicament anava publicant.

Espero retrobar-me amb vosaltres en un moment o altre. Una abraada ben forta.
Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Tothom sap qu vol dir 11-S o 11-M. Per no fa pas tant hi va haver un 11-J igualment dramtic per menys meditic. L'Onze de Juliol de 1995, s a dir, dissabte far 14 anys, va caure Srebrenica a mans de l'exrcit dels serbis de Bsnia. En el que es considera el primer genocidi premeditat ocorregut a Europa desprs de la II Guerra Mundial, els militars serbis -encapalats per Ratko Mladic- van executar ms de 8.000 bosnians, la majoria d'ells musulmans. Van ser nou dies d'infmia que ara difcilment recordem. Tots sabem perfectament on rem quan van caure les Torres Bessones o fins i tot qu feiem quan va morir Lady Di. Ara, quan Srebrenica sembla ser noms una ancdota histrica de la recent histria europea, ha sortit un impressionant (en tots els sentits) llibre de fotografies que ens recorda en blanc i negre la foscor d'aquells dies. "Srebrenica" s obra del fotoperiodista Tarik Samarah, que fa ms de quinze anys que treballa a Bsnia. Ledici catalana i anglesa del llibre ha estat una iniciativa d'IGMAN-Acci Solidria, una ONG catalana que treballa en la reconstrucci dels Balcans i la restituci de la pau. Aquesta obra magnfica de gran format recull les imatges i els textos de la tragdia, a lhora que dibuixa un futur de justcia i reconeixement de les vctimes, tot apuntant els culpables directes i indirectes de la tragdia. Ratko Mladic, per cert, el podria anar a comprar en persona a qualsevol llibreria i enriure-se'n de la comunitat internacional tot fullejant-lo. I s que 14 anys desprs, Mladic continua en llibertat.

null


08/06/2009: Ni una dona

Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
null

En la portada del dia de les eleccions del 7-J, El Periodico de Catalunya va posar en portada l'opini de 12 destacats intellectuals que van imaginar una Espanya sense ser membre de la Uni Europea. Va ser un molt bon exercici per destacar la importncia de les institucions continentals. Per... no van trobar ni una sola dona que pogus aportar la seva opini. Europa, que t nom de dona, s tamb d'elles. I em va sobtar que un diari com El Peridico s'oblids de la paritat.

02/06/2009: La Uni fa la fora?

Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Com que encara no s a qui votar diumenge, he decidit mirar-me una per una les candidatures que es presenten a les eleccions europees. Sn 35 les llistes que el Ministeri de lInterior ha autoritzat pel 7-J. Donant un cop dull me nhe adonat que la paraula que ms es repeteix al nom de les llistes s curiosament Unitat o b derivades lxiques del terme.

En concret hi ha 8 candidatures que sautoproclamen unides en alguna cosa: Partido Por la Unidad Andalucista en Europa, Extremadura Unida, Uni Valenciana, Unin Centrista Liberal, Unin Progreso y Democracia, Unidad Nacionalista Asturiana, Unificacin Comunista de Espaa i la candidatura amb el nomencltor ms llarg de diumenge: Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa-Bloque por Asturies- la Izquierda, que per tant invoquen fins a dues vegades la paraula Unitat al nom daquesta coalici de fins a 4 sigles (IU-ICV-EUiA-BA). A aquest llistat de formacions unitries podriem afegir-hi la Coalicin por Europa, que hi porta integrada Convergncia i , com no, Uni.

s curiosa aquesta exaltaci a la paraula unitat i ms si es t en compte que les formacions unitries, 9, sn tantes com les que porten la paraula Partit (una arrel electoralment molt ms tradicional). Sn el ja citat Partido Por la Unidad Andalucista en Europa, el Partido Popular, el Partido Familia y Vida, el Partit Republic Catal, el Partido Comunista de los Pueblos de Espaa, el Partido Antitaurino contra el Maltrato Animal, el Partido Socalista Obrero Espaol, el Partdo Obrero Socialista Internacionalista i el Partido Humanista.

(Per cert, malgrat tractar-se duna circumscripci nica, sis candidatures ens recorden que diumenge el partit (s va amb segones) es juga a Espanya: Falange Espaola de las JONS, Alternativa Espaola, Libertas-Ciudadanos de Espaa, i els ja esmentats Partido Comunista de los Pueblos de Espaa, Unificacin Comunista de Espaa i Partido Socialista Obrero Espaol.

Espero que cap daquestes formacions obtinguin un mal resultat, no fos cas que hi haguessin escisions internes i que desenboquessin en nous partits unitaris.
Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
El Bara ha confirmat aquesta nit que s el millor equip del mn. Pep Guardiola ha donat una lli de futbol contra el fins fa unes hores campi d'Europa. Per a ms d'ensenyar al planeta com es juga una final onze contra onze, en Guardiola tamb ha demostrat que un altre futbol s possible. s mrit dels jugadors, del cos tcnic i d'una junta i un president que van apostar per aquest projecte en un moment molt difcil. Per tant, felicitats Pep, felicitats Joan Laporta, felicitats Bara. Ens heu fet molt felios.
Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
De la xiulada de dimecres a Mestalla contra lhimne espanyol se nhan dit ja moltes coses. Se nhan fet lectures poltiques (des de Mayor Oreja fins a Ernest Benach, passant per De la Vega i tot larc parlamentari catal) i meditiques. Daquest segon mbit, el paper de TVE ha centrat tots els comentaris. Per se nha parlat poc del que van fer les rdios. I en aquest sentit, crec que la transmissi d'en Puyal (la transmi) va optar per la millor de les opcions: no dir res. No trepitjar el so. Deixar que els esdeveniments parlessin per si sols.

Quan van sonar les primeres notes de lhimne, i amb elles els primers xiulets, el locutor
dOnda Cero, amb el discurs ja preparat, va dir: Es curioso porque estos dos equipos quieren ganar la Copa del Rey. Si les va a molestar tanto, que no se presenten. Des de la Cadena Ser van preferir destacar que es la versin del himno espaol ms pitada de la historia. I afegia tota una declaraci dintencions: Para los que, sin nimo de ser muy patriota, nos identificamos con algunos smbolos, pues nos jode bastante, la verdad.

Aquestes frases van ser dites mentre sonaven himne i xiulada, de manera que loient no va poder escoltar netament qu passava perqu el locutor trepitjava el so. Qu va passar a Catalunya Rdio?. La Sandra Sarmiento, que estava explicant lalineaci del Bara, es va limitar a dir: Sona lhimne espanyol. I punt. Lemissora va deixar que se sents tot, himne i xiulets. Exactament el mateix que se sentia a Mestalla. Tal com va passar, sense intromissions. Sense censures. Sense discursos. Ms objectiu impossible. La rdio en estat pur.

Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Iniesta ens va deixar sense veu. Entre moltes altres coses, la classificaci per la final de la Champions es recordar pel nombre dafonies que ha provocat. Un esclat dalegria va recrrer en forma de bram tot Catalunya quan Don Andrs va obrar el miracle. Si l1 a 1 shagus marcat al minut 23 de la primera part, la reacci no hauria estat la mateixa. La tensi (acumulada en 92 minuts) es va deixar anar de cop. Ladrenalina es va descarregar abruptament. Les hormones (majoritariament testosterona) van fer una opa hostil sobre les neurones. I les cordes vocals van patir els danys colaterals. Encara avui molts estan (estem) afnics. I s que el crit no va sortir dels pulmons sin de lnima. I pel cam es va emportar la gola. Veniem dun silenci antic i molt llarg i el vam trencar amb un crit histric. Iniesta ens va deixar sense veu. I el Bara, sense paraules.

29/04/2009: La grip no s porcina

Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Lepidmia de grip que infecta aquests dies milers de persones i de titulars als mitjans de comunicaci no s porcina si per porc sentn que el vehicle de transmissi s el porc. El bitxo t una tercera part de grip porcina, una tercera part daviria i una tercera de component hum. La combinaci daquestes tres terceres parts ha donat lloc a aquesta indita modalitat de grip i s cert que els experts asseguren que el cctel grips es va fer en porcs.

Per ara que ja sha demostrat que pot passar dhum a hum i que no cal cap porc pel contagi, no crec que porcina sigui el millor cognom que se li pot posar a la malaltia. No noms perqu s inexacte sin pel mal que pot fer al ja malms sector porc. I si no que els hi ho preguntin als de la Llotja de Bellpuig.

Per ms que les autoritats han repetit que la ingesta de carn de porc no transmet la malaltia, els dubtes han tornat a planar sobre els consumidors menys informats i en els sospitosos habituals. Per posar-li nom a una malaltia habitualment sha escollit la manera de transmetre-la (per exemple la mononucleosi es coneix com la malaltia del pet), pel seu descobridor (Alzheimer o Parkinson) o b el seu origen geogrfic (la grip espanyola que va assotar Europa el 1918 o l'asitica).

Per tant, no passaria res si la grip es digus mexicana. Per ja han aparegut dos impediments per batejar-la aix. Si la OMS certifica que hi va haver un focus inicial tamb als Estats Units, llavors Mxic quedaria tamb inexactament estigmatitzada. Es podria dir llavors la grip nord-americana. I heus ac que interv el segon impediment, el diplomtic. La Comissi Europea proposa que es digui la nova grip per aix no assenyalar amb el dit cap pas. El problema de dir-li nova a una grip s que per desgrcia (com ens ho va demostrar lencara present grip aviria) aquest nom podria quedar antic abans del que desitgem.
Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Els deu minuts de glria televisiva als que, segons Andy Warhol, tenim dret tots els mortals shan quedat curts. Al ms pur estil de Robert Redford a Una proposici indecent, una productora de cinema porno nord-americana -Kick Ass Films (que, per cert, tradut vol dir Patada al Cul Films)- li ha ofert un mili de dlars a la triomfadora de la darrera edici de Britains Got Talent (lOperacin Triunfo britnica) per protagonitzar una pelcula X.

Resulta que la protagonista de la histria, Susan Boyle, va admetre durant el programa que mai havia fet lamor. s ms, deia que en els seus 47 anys de vida, ning li havia fet mai cap pet a aquesta dona, escocesa, i actualment a latur. Aquesta confessi la va fer durant el csting ems en directe del passat 11 dabril. Des daleshores, Boyle (voluntria de lesglsia del seu poble, Blackburn) sha fet tant popular que ha superat Obama a Youtube. Al Facebook ja t ms de 600.000 fans. Ha concedit 60 entrevistes (entre elles a la CBS i la CNN) i el Washington Post ha recollit el fenmen en portada. La seva interpretaci de Cry Me a River va ser vista per 11,3 milions despectadors a la Gran Bretanya.

Loferiment de la productora no es limita doncs a protagonitzar una pelcula porno, sin que aquest mili de dlars s perqu deixi de ser verge davant de les cmeres. Si Boyle diu que s (t una setmana de marge per contestar), a ms del mili de dlars, la productora li paga un vol a Nova York i tamb li deixen escollir quina porno-star masculina seria lencarregada de protagonitzar el desvirgament ms meditic de la histria. De totes maneres, sembla que la dona est ms a prop del contracte discogrfic que del pornogrfic.

Accepti o no la proposta, la productora ja ha obert una web www.susanboylexxx.com, perqu els fans votin el ttol de la pelcula porno, proposin actors masculins i siguin els primers a visionar la cinta. s a dir, sense que ni tan sols shagi contestat a la oferta, la productora ja ha obtingut ress meditic fent-se publicitat pel simple fet dhaver plantejat la proposta. s la retro-alimentaci del mn freaky ara portada a lextrem. Aix s, si fa tan sols uns mesos, semblava que tenia ms popularitat els personatges que ms presumien dactivitat sexual, ara, el ms cobdiciat pels voltors televisius s alg que reivindica la seva virginitat.
Categoria: General
Escrit per: Jofre Llombart
Aquesta setmana, la xarxa social Facebook ha arribat als 200 milions dusuaris. El Facebook va ser fundat fa tan sols cinc anys per un noi, Mark Zuckerberg, que aleshores en tenia 19. Si Facebook fos un pas real i no virtual, seria el cinqu pas amb ms habitants del mn, noms superat per la Xina, lndia, els Estats Units i Indonsia. Ja supera el Brasil.

Hi ha molts factors que expliquen lxit daquesta xarxa, per els mateixos responsables recorden que un 70 per cent dels usuaris sn de fora dels Estats Units i que lautntic boom ha arribat amb la traducci de les planes a diversos idiomes. En lactualitat ja est disponible en 22 llenges diferents entre les quals hi ha el catal, leuskera i el gallec. No conec el cas basc i gallec, per s s que a casa nostra el Facebook t una notable repercussi, que a ms s intergeneracional.

Els seus responsables han ents que la globalitat no est renyida amb all local. Com digu el poeta, pensa globalment i actua localment. Una de les grcies del Facebook s que (si vols; ning thi obliga) pots fer pblic lestat en qu et trobes, com encares el dia, qu fars el cap de setmana o reivindicar que ets del Bara. I els usuaris de 22 idiomes diferents han vist com Facebook els permetia expressar aquests estats dnims en la seva llengua materna. A la vida real, en alguns llocs de Catalunya, aix encara no passa.
Anterior