El Blog de Jordi Cervera
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’editorial asturiana Trea ha publicat “Cerca”, l’últim llibre d’Esther Zarraluki, una poeta barcelonina que escriu en castellà i que és una de les veus més interessants de la seva generació, tot i no publicar amb la freqüència que demanaríem la gent que ens vam deixar captivar un dia per la seva manera d’escriure i que no hem fet altra cosa que refermar aquesta fascinació llibre a llibre.
Va començar amb “Ahora, quizás el juego" (1982), “Cobalto” (1996), “Donde" (2006), amb el quaderns “El extraño” (2006), “Visitas" (2004), i “El fruto oscuro” (2005), per acabar amb el magnífic diàleg que va establir amb l’obra de l’escultor Jordi Roura a l’impressionant “Peces que duermen” (2012).

Cerca  – Esther Zarraluki

A “Cerca” Esther Zarraluki ens ofereix uns poemes emocionants, vius, en ocasions càlids però també feridors, amb aquella capacitat de burxar el lloc precís i fer-ho durant l’instant exacte, ni abans ni després. Llegir-los també és permetre que aquesta guineu que corre per la portada ens mossegui una mica el cor, la carn i l’ànima i ens obligui a fer-nos preguntes, a analitzar detalls, a fer-nos més humans, més oberts, a descobrir la poesia de la vida.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’any 2000 Sabino Méndez, el guitarrista i compositor de Trogloditas, la banda de Loquillo, sorprenia tothom amb la publicació de “Corre, rocker”, la seva crònica personal dels anys 80 que Anagrama acaba de recuperar amb un pròleg de Carlos Zanón.
Els anys 80 van ser especials, únics i, sens dubte, irrepetibles. Una explosió de grups de tota mena, disposats a fer bons els postulats extrems de viure a tota velocitat i, si cal, morir jove. Bandes de tota mena i estil, punks, mods, heavys, rockabillys, pop i noms com Alaska i los Pegamoides, Radio Futura, Nikis, Siniestro Total, Nacha Pop, Burning, Los Ràpidos i, enmig de tota aquesta efervescència, Los Trogloditas amb Sabino Méndez com a cervell creador.


Corre, rocker – Sabino Méndez

Ell ho va viure en primera persona i, de fet, del seu geni pengen algunes de les cançons que es van convertir en himnes generacionals, en peces d’aquelles que perduren més enllà del temps i de les modes. D’entrada “Corre, rocker” té dos valors sòlids, d’una banda aquesta sinceritat que mostra Méndez a l’hora de recordar allò que va viure, sabent, és clar que la memòria és sempre voluble i compassiva amb qui la practica i també un estil literari ric i treballat que concedeix a la narració una doble intensitat, el contingut i la manera d’explicar-lo. Així doncs, realitat en primera línia i una mirada propera i literària que aporta una visió privilegiada d’una època són les virtuts d’aquesta història recuperada i, de fet esdevé una magnífica dissecció personal d’un temps convuls, mogut, trasbalsador que va capgirar la concepció de la música, del jovent i de la manera de concebre la vida del país.
No calia ser un virtuós per pujar a dalt d’un escenari, només tenir coses a dir i una manera mínimament especial de fer-ho. El jovent va deixar aflorar la part més canalla de la seva ànima mentre el rock i el pop, en totes les seves variants, es convertia en la banda sonora imprescindible d’una generació creativa i efervescent. Sabino Méndez ho explica a la perfecció. Val la pena recuperar aquesta crònica solvent i apassionada.

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Carys Davies ha saltat a la novel·la després de publicar dos reculls de contes i, de fet “Oest” té molt de la força i de la contundència de les narracions curtes. Nascuda a Gal·les, ara viu a Lancarter després de passar per Nova York i Chicago, l’autora ens explica la història de John Cyrus Bellman, un granger de Pensilvanya que, incapaç de superar el trauma de la mort de la seva dona, decideix deixar la seva filla Bess a cura de la seva germana i marxar a l’Oest amb un objectiu poc menys que impossible, localitzar el rastre dels animals mitològics, dels antics monstres. Les històries apòcrifes dels pioners deien que n’havien localitzat ossos i ell, amb un cavall, una brúixola, un barret nou, aliments i alguns objectes per intercanviar emprèn una ruta que pensa fer durar com a màxim dos anys. Abans però, li promet a la seva filla que li escriurà sovint.

Oest  de Carys Davies

No té un motiu clar, només sap que ho ha de fer i amb aquesta motivació com a únic motor, Davies construeix una petita epopeia quasi domèstica però carregada d’una èpica grandiosa i rotunda i, a la vegada delicada i subtil, una aventura càlida i plena de sentiments, narrada en dos escenaris i amb dos grans protagonistes, d’una banda Cyrus, explorant terres desconegudes, amb un guia indi i enfrontant-se a paisatges i a emocions inèdites i de l’altra la Bess, la filla que va creixent i que aprofita els mapes que troba a la biblioteca, per anar resseguint a la seva manera el viatge quasi màgic del seu pare.
Davies aconsegueix arribar a l’ànima amb un relat ple de sentiments, d’emocions, d’absències i de presències, una presentació de factura clàssica però d’una modernitat feridora i fer que aquesta doble mirada sigui l’eix central d’aquesta sòlida manera de narrar que enganxa sense fer concessions amb totes les seves virtuts humanes i literàries. La publica Edicions 62 en traducció d'Anna Llisterri.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Això de la literatura no té fronteres. Escriure i la possibilitat d’aconseguit l’èxit fent-ho és una temptació que ataca tothom, fins i tot als que fan una feina que, en teoria, demana absoluta discreció i quasi anonimat, els analistes de la CIA.
Karen Cleveland va treballar com a analista durant 8 anys, va treballar en temes relacionats amb el terrorisme i va col·laborar amb l’FBI. Viu a l’estat de Virginia amb el seu marit i dos fills i quan les agències (les literàries) i les editorial van saber que una analista de la CIA havia escrit una novel·la es van abocar a aconseguir-la. Això ha fet que, d’entrada es publiqui en més de 30 països i que aviat salti al cinema de la mà d’Universal Pictures amb l’actriu Charlize Theron com a protagonista.

"Tota la veritat" de Karen Cleveland

La novel·la la publica Columna en català i en traducció de Jordi Boixadós, arrenca quan la Vivian, analista de la CIA que segueix una estructura d’espies russos. Després da molta feina és a punt d’entrar a l’ordinador d’un dels responsables. Hi entra, obre un document que en teoria conté una cèl·lula de 5 espies. Veu les fotografies i la seva sorpresa és que una de les imatges és el seu marit, Matt.
A partir d’aquí, la novel·la va desgranant en una doble línia que afecta a la feina i a la família, els dilemes, els dubtes, les obligacions i les consideracions ètiques i morals de la Vivian. D’una banda l’estructura familiar feliç, amb el seu marit i els quatre fills, de l’altra la seva carrera professional i per fi, la sensació d’engany que no pot evitar. Tot i així, Cleveland manté una intriga que va creixent i patint girs constants i que combina amb el dia a dia de la família i amb les mirades enrere, carregades de reflexions, de records i de pensaments per anar construint un tot sòlid.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
David Nel·lo (Barcelona 1959) és flautista, és un dels escriptors més sòlids del nostre panorama actual i també és el guanyador de la darrera edició del premi Gran Angular de novel·la juvenil que convoca l’editorial Cruïlla.
Tot i que una part de la seva obra es dirigeix habitualment al públic infantil i juvenil, el seu currículum adult no es pot considerar gens trivial: Premi Andròmina amb “La geografia de les veus”, premi Roc Boronat amb “Setembre a Perugia” o premi Prudenci Bertrana amb “Melissa & Nicole”. En l’àmbit juvenil també es pot dir que ho té tot: el Vaixell de Vapor, el Folch i Torres, el Columna Jove, el Ciutat d’Olot, el Ramon Muntaner, l’Edebé i ara el Gran Angular, dotat amb 11.000 euros.

"La segona vida del Marc", de David Nel·lo

La segona vida del Marc” és, d’entrada, una història molt original, tant per la temàtica com pel tractament que en fa l’autor. El protagonista, el Marc és un nen petit, de 4 o 5 anys, que és fill de l’Aurora, una mare sola amb un marit que viu la seva vida i que no s’ocupa gens de la família. La seva feina l’obliga a contractar un cangur, l’Abel, un noi de 18 anys que molt aviat desenvolupa una gran complicitat amb el petit. Fruit d’aquest contacte, el Marc li explica alguns records esbiaixats però sòlids d’una altra vida que el nen afirma haver viscut abans.
Aquest pensament inversemblant, el fet que un nen hagi viscut una altra vida i n’aporti records força sòlids però molt fragmentats es converteix en una obsessió i l’Abel, contra l’opinió de l’Aurora, comença a esbrinar la manera d’arribar a descobrir la veritat.
La història permet a David Nel·lo realitzar un acurat treball amb les personalitats dels protagonistes i aquest és precisament un dels grans mèrits del llibre, la definició psicològica dels personatges, demostrant, una vegada més que és un autor que es belluga en contra d’aquesta moda que persegueix simplificar les històries i donar-ho tot mastegat. Ell, per sort, és dels que pensa que els lectors joves són intel·ligents i que tenen capacitat i ganes per llegir trames que no són lineals, que demanen traça i complicitat.

David Nel·lo (Foto: Víctor P. de Óbanos)

D’una banda el Marc, que pot passar de comportar-se com un nen de la seva edat a entrar en un univers més complex, fosc i, en certa manera, pertorbador. De l’altra, l’Aurora, en aquest paper de mare sola, de professional reconeguda i amb una relació amb l’Abel que passa de la tendresa a la possibilitat intuïda i rebutjada d’anar una mica més lluny. I és clar, l’Abel, que necessita reflexionar amb calma sobre el seu futur i que, de cop i volta, es veu abduït per aquesta idea esbojarrada que s’acaba convertint en motor del seu dia a dia.
La novel·la, sòlida i ben treballada, acaba jugant a cavall de dues realitats, la vida quotidiana i aquesta vida interior, quasi sobrenatural i de la manera de lligar-les, de fer-les compatibles, de buscar explicacions que aportin calma, seguretat i coneixement. Nel·lo s’escapa dels camins obvis, de la via fàcil i exposa una manera de fer que enganxa, que apel·la directament a la intel·ligència i a les ganes dels lectors de descobrir camins inèdits i gratificants.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Explica la llegenda que els primers passos de l’editorial Dirty Works es van fer en un bar d’estació. No tenim clar si sonava un blues estripat o una peça de country fosc i sense esperança, però segur que les rodes dels trens arrencant metall de les vies van ser un bon catalitzador a l’hora de lligar els destins de Javier Lucini, un escriptor i traductor i Nacho Reig, realitzador de documentals i escriptor.
Amb aquella complicitat que dona compartir referents i gustos que bateguen per paràmetres semblants, planifiquen cada llibre amb dedicació, precisió i efectivitat i, de mica a mica basteixen un catàleg sòlid i peculiar, ple de noms i d’històries que fan honor al segell i que es belluguen sempre en territoris més aviat bruts, durs, esquerps i sempre preparats pel conflicte.

"El amante de las cicatrices", de Harry Crews

I en aquest catàleg amb ganes de baralla, amb olor de magatzem i empremtes de greix negre destaca un nom que ja ha repetit tres vegades, Harry Crews (1935-2012). Ho ha fet amb “Coche”, “La maldición gitana” i “El amante de las cicatrices”. Nascut l’any 1935 a Georgia, va ser marine a Corea, es va comprar una Triumph, va fregar plats, va recollir tomàquets, va anar a parar a la presó, va conèixer una dona molt guapa que sabia escriure a màquina, va tenir dos fills, un va morir i ell es va abocar a la droga i a l’alcohol i va construir una obra formada per vint llibres que s’ensorraven fins els genolls en aquestes aigües pantanoses de la seva existència mancada d’esperança i d’horitzons.
Podríem dir que “El amante de las cicatrices”, traduït per Javier Lucini, és una història d’amor, però segurament val la pena una advertència prèvia potser innecessària, una història d’amor sorgida del cervell de Crews no té res a veure amb la concepció de l’amor que pot tenir, posem per cas, Danielle Steel. La novel·la retrata el Sud rural amb cruesa i sense cap tendresa. L’amor, en aquest cas, és una col·lecció de cicatrius, de records d’antigues ferides que no s’han tancat mai del tot. I el catàleg no és precisament petit. Hi ha tota mena de deutes que enterboleixen la realitat de cada dia.
Els protagonistes, Pete i Sarah viuen un amor que també podria ser una mena de malson, depenent des de quin punt de vista es miri i s’analitzi, que es mou en un ambient de desencantament, en un entorn que sota una aparença de quotidianitat acaba sent hostil i provocant que la història és radicalitzi, vagi directament als marges, amb fractures.

Harry Crews (Foto: Jillian Edelstein, Camer Press, Redux)

I un altre dels aspectes que cal tenir en compte és el llenguatge. Crews juga amb la llengua, amb els accents peculiars de cada zona, amb les varietats locals i el resultat és un catàleg morfològic i ortogràfica que ja és complicat de llegir en la llengua original i que a l’hora de traduir es converteix en una tortura i en matèria de treball detallat i exhaustiu.
Una novel·la descarnada, ferotge i necessària.


Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Angle ha publicat “Pensa i actua com un gat”, un dels últims treballs d’Stéphane Garnier, un autor nascut a Lió l’any 1974. es enginyer de so, creador de pàgines web, redactor publicitari, cantant, blogger, i, és clar autor d’obres amb sentit de l’humor, un cert esperit juganer i la idea de transmetre certs valors de manera distesa.
En aquest cas concret els protagonistes son els gats i Garnier els presenta com un model de vida a seguir. Tranquils, lliures, observadors, prudents, orgullosos, amb personalitat i caràcter. Independència absoluta i manca d’estrès serien les normes bàsiques de la conducta felina i això ja marca força.

"Pensa i actua com un gat", d'Stéphane Garnier

La idea de fons és mirar d’entendre la vida i el comportament dels gats i aplicar-lo a la pròpia vida, personal i professional, per aconseguir millorar-la. Un gat pensa només en ell mateix, té curiositat, és discret, sincer, carismàtic, independent i es diverteix en tot allò que fa, convertint la seva capacitat d’adaptació en un signe de gran intel·ligència. Garnier treballa i exposa prop de quaranta facultats felines com la llibertat, la tranquil·litat, l’egoisme ben entès, l’orgull, la indiferència, la curiositat o el silenci, que podem aplicar a les nostres vides si tenim prou paciència com per identificar-les, analitzar-les i reproduir-les.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Anna Bou Jorba (Barcelona, 1973) és dissenyadora d’interiors i va ser coordinadora de poesia de la revista Atenea. Escriu poesia i compta els seus llibres amb premis. El primer, “L’última mohicana”, premi Vila de Martorell 2012, el segon, “Acadèmia d’idiomes invisibles”, premi Joan Perucho Vila d’Ascó 2014 i el tercer, “El cirurgià de màscares”, Premi Vila de Catarroja 2016.

Anna Bou Jorba

L’Anna té una poesia fresca, viva, en ocasions lúdica, sense que això vulgui dir en cap moment que renuncia a la profunditat, al missatge, a les imatges directes i potents. “El cirurgià de màscares” té dues parts, “Madeixes” i “Ganyotes”, formades per poemes sòlids, capaços d’explicar històries i sentiments però també d’aportar un escenari, una mena de fotografia de fons que ajuda força a construir l’ambientació, allò que potser sense ser-hi en presència absoluta, resulta fonamental a l’hora d’aixecar la narració poètica.
És més que probable que la seva formació com a creadora d’interiors la porti a organitzar aquest discurs de continent i contingut, d’edifici i de la gent que hi viu i per això els seus poemes són visuals, directes, fàcils de convertir en imatges, però no són fotografies innocents i s’acaben transformant en discrets misteris desvetllats, en pistes que ajuden a comprendre el tot des d’una aproximació estètica subtil i viva.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Cécile Jugla és escriptora, editora i traductora. L’any 2004 va abandonar París i es va traslladar a Nantes. Considera la vida i la literatura com un joc i això l’ha portat a fer sèries com Dokéo que publica Narthan i que es dedica a explorar l’univers d’una manera didàctica i entretinguda.

Saps com funciona?, de Cécile Jugla

Joventut acaba de publicar en traducció de Susana Tornero, “Saps com funciona?”, un llibre amb moltes preguntes, moltes respostes i una autèntica vacuna contra la curiositat nen diversos camps. 50 interrogants que incideixen en àmbits com el menjar, la roba, l’entreteniment, la llar, la ciutat i els transports. Les investigacions de l’autora donen els seus fruits i es concreten en aquesta idea d’oferir als lectors tots els detalls sobre qüestions com d’on ve el cotó, com es condueix un cotxe, com es produeix la mel, com és un caixer automàtic per dins.
Preguntes, respostes, jocs i una meravellosa manera de descobrir el mon que ens envolta.


Categoria: Música
Escrit per: Jordi Cervera
Una recomanació: si veieu qualsevol anunci d’un concert del duet format per Ana Rossi i Marta Roma, no us ho penseu dues vegades. Aneu-hi! Personalment vaig tenir ocasió de veure-les i de descobrir-les protagonitzant el segon concert del cicle “Per fi és dilluns” de l’Escola de Música Moderna de Badalona on també van comptar amb les col·laboracions del saxofonista i professor de l’EMMB, Martí Serra, un dels gran músics del país.
Són un tot, però primer anem per parts. Ana Rossi va començar la seva formació a l’Argentina on també va estudiar Antropologia i Belles Arts. L’any 2000 es va traslladar a Barcelona, va seguir estudiant tècnica vocal, piano i guitarra, bevent de molts gèneres però sense perdre mai les referències de la música popular del seu continent i embrancant-se en mil projectes musicals, tots plens d’emoció, de rigor, de passió i de solidesa.

Ana Rossi & Marta Roma

Marta Roma, nascuda a la comarca d'Osona, es va formar a l’Esmuc però després va marxar a Berklee College of Music de Boston on va treballar en la recerca de totes les possibilitats que ofereix el violoncel, més enllà de les interpretacions clàssiques. Ha format part de la Berklee World Strings Orchestra, sota la direcció dEugene Friesen i també actua sovint amb el seu germà, el sempre sorprenent Guillem Roma.
I, entrant en matèria, el catalitzador del duet va ser un curs on l’Ana i la Marta van coincidir en el mateix bungalow. Diuen que van començar a tocar juntes quasi abans de començar a parlar i veient el resultat tampoc no m’estranyaria gens. Es pot ser bon músic, fins i tot ser un virtuós però no transmetre res més (que no és poc) que virtuosisme i perfecció. En el cas de Rossi-Roma la primera sensació que t’arriba, a banda d’aquesta perfecció musical, és la d’una gran complicitat d’aquelles que no es forcen, que no es treballen, que són espontànies, pures, de les que desborden els límits físics de l’escenari i s’escampen entre el públic com un vent que arriba arreu.
El marc, diguem-ne filosòfic, del projecte es basa en un objectiu primordial, agafar les cançons i convertir-les en l’eix de la seva tasca creativa i comunicadora. Això, d’entrada, podria semblar una obvietat però no ho és gens. L’Ana i la Marta treballen cada cançó com una unitat independent que, a la vegada forma part d’un tot, d’un conjunt global que, pas a pas es va impregnant de les seves essències, de la manera de veure cada estructura, totes les seves potencialitats i, sobretot, tot allò que amb la seva visió i tractament personal, poden arribar a arrencar de la composició inicial.
Es belluguen en un univers format per cançons amb capacitat per anar creant climes propis, peces que formen part dels repertoris del folklore clàssic d’Amèrica del Sud, de Nàpols, de Portugal, de Brasil i fins i tot algun clàssic de jazz. Veiem desfilar fado, zamba, huyano, samba, bossa formant un apassionant i apassionat repertori de cançons, d’aquestes cançons enteses i agafades com un tot i a la vegada com a part indissoluble d’una globalitat superior, com una mena d’arquitectura sonora que es construeix de manera viva i vital.

Ana Rossi (Foto: Dani Álvarez)

Amb aquesta concepció de l’espectacle, configurant-lo a base de presentar peces amb una identitat i un ambient particular i propi, probablement ja aconseguirien una posada en escena correcta i amb resultats positius, però el que converteix el duet Rossi&Roma en una proposta imperdible, singular, captivadora i fascinant és el segell personal que les dues creadores imposen a les cançons escollides.
Podem trobar cançons molt conegudes, sobretot lligades al folklore autòcton, però l’Ana i la Marta hi posen tota la seva saviesa, tota la seva sensibilitat i tot el seu virtuosisme i les transformen de dalt a baix, aconseguint el millor que pot aconseguir un músic, convertir un clàssic conegut en una cançó diferent, lligada per sempre més a la pròpia personalitat. Elles dues ho fan i, en aparença ho fan amb una facilitat extrema, amb una eficàcia ferotge i demolidora. Les cançons escollides no perden en cap moment la seva essència bàsica però muten, viren i s’adapten a la perfecció a l’ànima de l’Ana i de la Marta.
I aquesta ànima és una qüestió que cal tractar a banda. L’Ana porta a l’ADN tota la poètica d’un continent i això no és precisament un llegat insignificant. La calidesa de la seva veu s’adapta de manera sinuosa al cor dels càntics que provenen del poble, dels cors traïts. Penes d’amor, pobresa, llàgrimes, cançons tristes que, malgrat tot mantenen sempre una mena de peculiar punt d’esperança que aporta vida i, en certa manera, futur. També són paisatges, territoris llunyans o propers, identitats úniques, colors, rius que flueixen, petits planetes únics.

Marta Roma (Foto: Ferran Prieto)

De la seva banda, la Marta fa que el seu violoncel sigui una veritable màquina de fascinació massiva. El sap tractar com un clàssic instrument de concerts, però també el pot transformar en una guitarra elèctrica que afronta el solo d’una cançó com ho farien Jimmy Hendrix o Eric Clapton. És capaç de fregar-lo com una segona guitarra però també l’utilitza com un baix, com una bateria, com una petita, personal, divertida i al·lucinant orquestra màgica.
I els arranjaments de les cançons són tot un univers. N’hi ha que tenen l’aparença puntual d’una muntanya russa, t’eleven al punt més àlgid, et mantenen uns segons a dalt de tot, amb l’ai al cor i la respiració continguda i després t’aboquen al buit, en una caiguda plena d’emocions, de vertigen, de neguit. D’altres són un petit mar, fred, gelat, càlid i ardent a la vegada. Sensacions pures, de la pell a la pell, del cor a la pell, de la pell al cor, del cor al cor, sense intermediaris, sense artificis, sense falsedats. Només puresa, imaginació i veritat, res més. I totes tenen punts en comú que les converteixen en epònimes: són poesia i sentiment, poesia nítida, que transmet vida i sentiment que dona emoció, batec i sorpresa. Ana Rossi i Marta Roma aconsegueixen, a més, una cosa que no és gens fàcil d’aconseguir, clímax i complicitat. La seva manera d’interpretar, de relacionar-se, d’afrontar cada instant del concert fan que s’estableixi una complicitat màxima, una complicitat que, a més és lúdica, divertida, feta amb petits detalls i grans somriures, de petits somriures i grans detalls. I aquesta complicitat, és clar, es transmet, s’escampa, es converteix en un gas invisible però màgic, subtil però infal·lible que transforma el concert en una gran reacció física i química capaç d’aportar felicitat, plaer, benestar i ganes de no arribar mai al final.
Deixar-te acaronar per les seves veus, pels seus instruments, perfectament lligats i emotius, per la seva màgia és una manera magnífica de refermar que no s’equivocaven quan van decidir deixar parlar les seves respectives fetilleries es podien convertir en encís, en encant, en fascinació, en seducció, en contrastos, en espontaneïtat, en bellesa absoluta i rotunda.

Ana Rossi & Marta Roma (Il·lustració de Jaume Geli per Aphonica)

Fent sòlida realitat una de les estrofes de “Maria bonita”, de Natalia Lafourcade, la que diu “júrame que no mientes / porque te sientes idolatrada”, l’Ana Rossi i la Marta Roma ja podran mentir sempre que vulguin, com vulguin i quan vulguin perquè s’acaben de guanyar una nova idolatria absoluta i sense condicions.
Entrades següents | Entrades anteriors