El llibre de la selva”, conegut també com “El llibre de les terres verges”, és una de les peces més clàssiques i populars de Rudyard Kipling (Bombai 1865 – Londres 1936), el primer autor britànic que va rebre el Premi Nobel l’any 1907. Publicat l’any 1894, recollia les històries que l’autor havia publicat abans en diferents revistes i algunes d’elles amb il·lustracions del seu pare.

L'edició de Baula i Edelvives

És en realitat una col·lecció de relats d’animals amb alliçonament final, tot i que els primers 8 formen part d’una mateixa línia i la resta són totalment independents. L’adaptació que en va fer la factoria Disney li va donar projecció arreu però va desvirtuar el llibre original i la idea que en tenia l’autor.

La primera edició de "The Jungle Book"


Baula i Edelvives han publicat ara, en català i castellà, respectivament, una edició de luxe, molt cuidada i d’una gran bellesa que reuneix “El llibre de la selva” i “El segon llibre de la selva” en un únic volum, amb les il·lustracions d’Stuart Tresilian, les originals de John Lock Kipling i les imatges en color basades en les imatges de Tresilian. L'obra s’arrodoneix amb “El gat que anava sol”, un dels contes del llibre “Precisament així”, el pròleg de Katherine Rundell i “Sí”, el poema més famós de Kipling.


Una de les il·lustracions d'Stuart Tresilian

Mowgli, Baloo, Bagheera i Shere Khan reviuen de nou, en traducció de Jordi Vidal i Abel Carretero, aquestes meravelloses faules que, disfressades d’històries infantils van servir a Kipling per contraposar la bondat natural de l’home amb la idea contraria, que l’home és el principal depredador de l’home, per apuntar les referències colonials de l’època i també per a fer crítica social de temes com els nens salvatges que es van trobar a l’estat d’Uttar Pradesh, amb característiques feréstegues, menjant carn crua i amb actituds agressives i, en definitiva per exposar el xoc inevitable de dos mons contraris, de dues civilitzacions contradictòries i difícils de casar que ell mateix no acabava d’entendre en tota la seva magnitud.

Rudyard Kipling