Bunpei Yorifuji és un dibuixant i dissenyador japonès, nascut a Nagano l’any 1973. L’any 2000 va crear l’estudi de disseny gràfic i il·lustració Bunpei Ginza, que, entre d’altres, va fer les campanyes de Muji i del metro de Tokio, molt populars arreu del món. Blackie Books ens presenta ara “Rakugaki”, el seu mètode de dibuix que ha aconseguit que molta gent s’oblidi dels complexos i comenci a dibuixar de manera lliure i sense preocupar-se pels resultats. La traducció és de Regina López Muñoz i el disseny de la col·lecció de Sergi Puyol.

"Rakugaki" - Bunpei Yorifuji

Yorifuji vol desterrar els estereotips i les manies i convèncer tothom que es pot dibuixar sense necessitat de ser un geni dels pinzells, sense que calgui ser un mag de la perspectiva o tenir un domini absolut de la forma i del color. De fet, ell apunta que tenir mala lletra no t’invalida per escriure i que tenir una veu poc agraciada no té res a veure amb la possibilitat de parlar, es pot dibuixar sense cap tècnica prèvia.
El llibre és gràfic i fàcil de seguir, només falta el punt de convenciment necessària que permeti fer-ho. La part del creador no té rebuig i, de fet, presenta explicacions i exercicis destinats dibuixar idees, a plasmar pensaments, a traduir imatges. En el sentit estricte del terme “Rakugaki” no seria un manual de dibuix clàssic i convencional per acabar pintant un bodegó, una natura morta o un paisatge. Amb una estètica lligada al còmic i al manga, ensenya sobretot a mirar, a descobrir les petites coses de la vida i a buscar sortides a aquestes imatges. Un punt és pot convertir en un cuc i un paraigua es pot transformar en un arbre i aquest donar forma a un gran bosc.

Interior del llibre

Detalls, coses petites i, per damunt de tot, originalitat i imaginació a l’hora de posar-los al paper, seguint una de les cites del dibuixant “dibuixa malament i encertaràs”, cita que utilitza amb una certa ironia però que avan sent una mena de declaració de principis que es posa de manifest al llarg de tot el llibre