Pol·len Edicions publica “Recoja sus cosas”, un reportatge novel·lat del periodista Ander Zurimendi al voltant de la sortida de la presó de cinc etarres després de 30 anys d’estar tancats. L’obra, que va ser finalista del premi Mecop de Periodisme literari, va més enllà d’analitzar com es viu el procés adaptació d’aquests presos que veuen com s’acaben les seves condemnes gràcies a la Doctrina Parot. El llibre té un pròleg d’Arnaldo Otegi, un epíleg d’Alfon desde la presó de Navalcarnero i un annex de les advocades Laia Serra i Carla Vall sobre la Doctrina Parot.

"Recoja sus cosas", d'Ander Zurimendi

Zurimendi dibuixa un relat íntim i veraç on es barregen els records d’abans de ser condemnats amb les il·lusions que s’han anat formant mentre estaven tancats i amb l’esperança de sortir algun dia i l’impacte que representa veure’s al carrer, on tot ha canviat però on encara hi ha gent que els recorda i que esperava que recuperessin la llibertat algun dia. Entrevistes a activistes de la lluita del poble basc i situacions que expliquen fets lligats a la realitat i que son una bona manera de trencar barreres, d’aconseguir que el lector se senti una mica més proper al protagonistes, sortint dels relats mediatitzats i de les idees preconcebudes.
Els protagonistes del llibre són gent amb ganes d’explicar la seva història, d’empatitzar i, sobretot, de posar de manifest els seus sentiments, les seves contradiccions, les ganes d’assaborir la llibertat i també la port d’enfrontar-se a un món desconegut, que és quasi tres dècades més modern que ells, ple de coses desconegudes i de situacions inèdites que cal entendre i assimilar.

Ander Zurimendi (Foto: Diario Crítico)

L’autor és ofereix una aproximació diferent al conflicte basc, un conflicte que, tot i no ocupar la primera línia dels informatius d’actualitat encara és lluny d’estar tancat i encara més lluny d’aconseguir cicatritzar les ferides. De fet, un dels objectius que persegueix és que sigui llegit i entès per lectors no vinculats directament a la causa abertzale i que tot plega ajudi a derivar murs i a construir ponts cap a la concòrdia.