L’Anna Maria Villalonga és una d’aquelles persones que es fan estimar, que encomanen optimisme, que mostren una insòlita capacitat de treball i que, a més, d’uns anys ençà està destapant la seva cara més creativa i erudita. Blogs, contes, novel·les, antologies, estudis, docència i ara la responsabilitat i l’honor de ser la comissària de l’Any Pedrolo. La seva saviesa és de les que es transmeten amb un somriure, sense pedanteria i amb una forta voluntat de trencar esquemes com el d’aconseguir que la literatura de gènere negre entri al cor dels estaments universitaris sense aquell estigma de literatura menor que ha anat arrossegant durant molts anys.

"Contes per a les nits de lluna plena" Anna Maria Villalonga

Acaba de publicar a ApostrophContes per a les nits de lluna plena”, un eclèctic recull d’històries per on desfilen, amb més o menys intensitat, tot el catàleg d’éssers i situacions d’aquells que fan venir calfreds. Vampirs, fantasmes, boscos tenebrosos, princeses no gaire roses, dimonis, assassins, suïcides i altres personatges de cara b pugnen per escapar-se de les pàgines d’aquest llibre i ens enfronten als nostres temors, a les nostres ports de manera directa i contundent. Hi ha dolor, intensitat, purga de pecats i un cert sentiment de culpa de fons que els converteix en peces interessants i vives, malgrat pentinin aquesta idea de terror que sempre envolta la mort.
Hi ha també el joc de trencar normes, de buscar fer pessigolles al gènere i descordar els botons que busquen mantenir-lo recte i erecte. Hi ha ganes de fer broma, de buscar aquell punt on el terror també pot arrencar un somriure (encara que sigui un rictus). En línies generals són contes curts, alguns molt curts, però l’extensió no sempre va lligada proporcionalment a la passió i per això podem parlar d’un llibre intens, que es llegeix amb ganes i que es belluga sense cap complex en un ventall de registres ben versàtil.

Anna Maria Villalonga (Foto: Ana Portnoy)

El llibre, a més, porta un regal afegit, un codi QR que ens permet enllaçar amb un document d’àudio que ens porta directament cap a una versió sonora del llibre, amb un treball de EnVeuAlta que el transforma en un audiollibre ple de màgia i calidesa, amb l’efectivitat, la teatralitat i l’ambientació dels antics serials radiofònics, un al·licient afegit que aporta un plus a aquests contes escrits en diferents períodes de temps però mantenint sempre les essències del misteri.