Apostroph és una jove editorial comandada per Anabel Encontra Pons i per Alexandra Cuadrat Capdevila. Entre la bateria de primeres propostes que presenten hi ha aquesta de Roger Manau, “Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exupéry. Ruta literària per Catalunya”.

"Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exupéry. Ruta literària per Catalunya", de Roger Manau

Manau, nascut a Lleida l’any 1993 i graduat en Humanitats, acosta al lector la possibilitat de conèixer en directe i de primera mà alguns dels escenaris catalans de la Guerra civil però amb un punt diferencial, fer-ho resseguint el camí que van fer quatre grans genis de la literatura universal que van viure el conflicte armat en primera persona. Ernest Hemingway, George Orwell, John Dos Passos i Antoine de Saint-Exupéry són els guies de luxe d’aquestes rutes que ens proposa Manau i que, a més, mostren el seu punt de vista sobre la guerra i reconstrueixen gràcies als seus escrits, els camins que els autors van fer a través de Catalunya.

Roger Manau

La proposta de l’autor s’arrodoneix amb el treball fotogràfic de Toni Dejuan Masana, un altre lleidatà que, entre d’altres, ha obtingut premis com H2Ho! o el del Dia Internacional de l’Aigua, que ajuda força a entendre les rutes, a entendre la idea del llibre a mostrar la realitat amb una visió poètica i artística abans d’anar-hi en persona.
Manau ens fa mirar la guerra amb els ulls de quatre personatges que tenen molt a dir i una manera personal i única de fer-ho. Un conflicte bèl·lic que va acaparar l’atenció del món occidental i que els quatre escriptors es van encarregar d’explicar des d’un punt de vista periodístic i molt sensible. La guia ens porta a Reus, a Lleida, a Girona, a Sitges, a Figueres, a les Terres de l’Ebre oferint-nos, a més, la possibilitat de visitar diferents indrets vinculats a la guerra i que tenen un lligam amb les cròniques dels quatre autors.

Refugi de la Patacada a Reus (Foto: Ajuntament de Reus)

Refugis, trinxeres, espais dedicats a la memòria, escenaris de batalles i, en definitiva, una rica i singular manera d’acostar-nos a un període encara cabdal de la nostra història que ha condicionat i condiciona força el nostre present i que, gràcies al geni de Hemingway, d’Orwell, de Dos Passos i de Saint-Exupéry se’ns obre amb noves llums. Una magnífica proposta d’Apostroph, de Roger Manau i de Toni Dejuan.