L’editorial Libros del Zorro Rojo ha donat llum verda a un llibre d’aquells que uneixen bellesa i contingut. Es tracta de “Prodigios. Una antologia de poesias árabes”, una obra bilingüe, avalada pel prestigi i els coneixements del popular arabista Pedro Martínez Montávez, que també es responsabilitza del pròleg i que s’enriqueix amb les personalíssimes il·lustracions de l’artista i cal·lígraf algerià Rachid Koraïchi.

Prodigios. Una antologia de poesias árabes

El plantejament és potent i seductor i, de fet també té alguna cosa de trencador i de revolucionari. D’entrada, el format 22,5 x 26, prou generós com per permetre donar un gran joc als escrits i, sobretot, a les il·lustracions i a les cal·ligrafies de Koraïchi. L’abast del llibre és ampli i abasta des de poemes àrabs del segle VI fins arribar a l’actualitat, a poetes contemporanis i en actiu. I tres mirades diferents a tres tradicions, l’àrab, l’andalusí i la d’Algèria. Són 52 autors, una selecció de veus com els clàssics Ibn Arabi o Ibn Zaydún, els més moderns Anna Gréki, Nizar Qabbani o el molt conegut poeta sirià Adonis.

Una de les magnífiques pàgines del llibre

En aquest sentit no només s’ofereixen poemes i al llibre hi ha una contextualització de caràcter històric que ajuda força a entendre el context i l’evolució història de la poesia i les seves diferents sensibilitats d’una tradició cultural rica i que sempre ha lluitat per obrir nous horitzons. Camins que s’uneixen i que acaben convergint en un únic punt on lliguen el missatge i la bellesa.

Rachid Koraïchi (Foto: Factumarte)

Rachid Koraïchi, nascut a Aïn Beida l’any 1947 és un dels artistes del món islàmic més reconegut a nivell internacional. Va estudiar Belles Arts a Algèria i a París i la seva obra s’emmarca en la tradició de l’espiritualitat sufí, sense renunciar a la modernitat. Es belluga seguint els dictats clàssics de l’escriptura sagrada i dels signes considerats màgics i s’ha mantingut sempre lligat a la poesia i la paraula