Hi ha mirades que marquen, que fan camí. I aquest seria el cas de la filòloga i catedràtica Maria Nunes que, després de publicar estudis sobre Narcís Oller i Josep Maria de Sagarra, acaba d’editar a Meteora el llibre “Rutes literàries de Barcelona”, un recorregut centrat en quatre noms, Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep Maria de Sagarra i Montserrat Roig i que es complementa a la perfecció amb els dibuixos de Josep Maria Farré Mateu, un “urban sketcher”, un dibuixant urbà gironí amb una especial habilitat visual.

Les "Rutes literàries de Barcelona" de Maria Nunes

L’experiència prèvia, els coneixements de la matèria i, sobretot, unes grans dosis d’amor i de passió per allò que fa, han permès a la Maria bastir una fantàstica aventura, una meravellosa guia que permet repassar escenaris, indrets i situacions que ressegueixen vida i obra de quatre grans autors de la nostra tradició literària.
De manera erudita i, a la vegada lúdica, lligant amb perfecta harmonia els coneixements i la vesant més turística, més de passeig, més d’assimilació quasi involuntària dels coneixements, aquest llibre aconsegueix el miracle de transmetre saviesa quasi sense voler-ho, una capacitat que només és a l’abast de pocs, només d’aquells que, com la Maria, fan les coses amb l’ànima i saben exposar en públic els seus coneixements des de la modèstia, des de la necessitat de comunicar amb eficàcia i intensitat.
La Maria Nunes té experiència en això d’organitzar rutes literàries i el fet de posar-ho negre sobre blanc en un llibre fa que se’ns obrin molts universos diferents. D’entrada, contemplar una Barcelona que, per sort o per desgràcia, ha canviat força des que els seus protagonistes la van trepitjar o la van convertir en eix de la seva literatura. També ens permet contemplar indrets, alguns coneguts i d’altres no tant, i fer-ho sota el prisma dels grans autors.

Narcís Oller

Teresa Juvé (Foto: Diari de Girona)

Val a dir que l’èxit de “L’ombra del vent” de Carlos Ruís Zafón va disparar l’esclat progressiu d’aquesta necessitat de traslladar el paper a la vida i, des d’aleshores, han proliferat arreu les rutes literàries. Però la Maria Nunes volia anar més enllà i no limitar-se només a una successió de propostes sense cap més lligam i el que ha fet és marcar un fil coherent i, en certa manera, explicar l’evolució urbana de la ciutat. Amb Teresa Juvé s’explora la Barcelona del Àustries, un període no massa conegut. Després, amb Narcís Oller es retrata el realisme, l’esclat de la gran urbs moderna. Sagarra és el punt àlgid de la Barcelona social i, per últim, Montserrat Roig veiem el descobriment de nous indrets, de barris que s’allunyen del centre i també de l’atenció de la gent en general i dels autors en particular però que també poden oferir moltes sorpreses. Quatre rutes independents però lligades per aquesta idea de ciutat viva, de ciutat que creix, que es transforma, que s’adapta als nous temps i a les noves propostes urbanístiques i socials, mantenint el seu arrelament al passat i projectant-se cap el futur.
I en el capítol més pràctic, la Maria ens presenta els autors i els situa en context a ells i a les obres escollides. Després apunta un resum general de la ruta i, finalment la traça de manera concreta i detallada. De fet, un dels grans mèrits de la Maria Nunes és la meravellosa capacitat de lligar els temes estrictament literaris amb la geografia, l’arquitectura i el patrimoni tangible o intangible de la ciutat. Això fa que el viatge sigui rodó i rotund.

L'autora, Maria Nunes, i l'editora de Meteora, Dolors Sàrries

Qui sap, potser darrere d’aquestes rutes hi ha una certa voluntat de xafarderia, encara que sigui sana i cultural i, en aquest sentit, les “Rutes literàries de Barcelona” es converteixen en un document magnífic per aconseguir que la nostra curiositat quedi perfectament apaivagada en tots els aspectes. I en aquests temps que vivim, on les presses i els mòbils fan que sovint caminem aliens al nostre entorn, la proposta de la Maria és un catalitzador fabulós per tal de canviar els hàbits, de tornar a passejar mirant al voltant, mirant cap a dalt i descobrint aquella ciutat que tenim a la vora i que ens passa sempre desapercebuda.
La Maria Nunes és sabia, propera i pedagògica i aconsegueix que els amants de la literatura tinguin més elements encara per estimar-la i aquells que no coneixien les obres o els autors, s’hi acostin gràcies a l’experiència de resseguir els seus passos o els dels seus personatges a través dels carrers. I tot això sense deixar de banda un aspecte que pot quedar en un segon pla però que no és menys important, la reivindicació social i cultural en diferents àmbits. Si passeges per les llibreries et resultarà més fàcil trobar la darrera proposta banal i mediàtica que els grans noms de la literatura. I si passeges pels carrers també est costarà trobar referències culturals que indiquen les fites de referència dels nostres mestres culturals. Qui sap. potser aquest llibre és una primera pedra per començar a canviar les coses i, veient el rigor i la passió de la Maria, em fa l’efecte que serà una proposta amb continuïtat.