José Carlos Somoza, nascut a L’Havana l’any 1959, és un psiquiatra que va publicar la seva primera novel·la l’any 1994 i que després va decidir deixar la professió per dedicar-se només a la literatura. L’èxit de “La caverna de las idees” li va confirmar aquesta decisió i des d’aleshores els seus llibres s’han convertit en històries molt llegides i molt premiades. Obres com “La llave del abismo”, Premi Celsius 232; “Clara y la penumbra” Premi Hammett; “Dafne desvanecida”, finalista Premi Nadal; “La ventana pintada”, Premi Café Gijón. Edicions B acaba de publicar la seva última novel·la, “El origen del mal”, un thriller que s’enceta amb dues paraules “Estoy muerto”.

"El origen del mal" de José Carlos Somoza

Un llibreter dona a un escriptor un manuscrit que ha rebut, acompanyat d’uns sucosos emoluments per llegir-lo. És un document de 200 pàgines, amb alguns fragments subratllats, datades l’any 1957 i que ha de llegir en menys de 24 hores.
Intrigat comença la lectura i es troba amb una història que el porta al nord d’Àfrica. L’explica Àngel Carvajal, un militar de la Falange que forma part de la xarxa d’espies franquistes que intenten portar l’aigua cap el seu molí en uns territoris que es belluguen entre la necessitat de mantenir l’ordre colonial establert per les diferents potències europees i els moviments secessionistes àrabs.
Intrigues, espies, confidents, relacions familiars i la profecia d’una mort anunciada i massa prematura serveixen a Somoza per anar construint una trama que va sorgir de la biografia de Víctor Martínez-Simancas, un autèntic espia. En aquesta línia, va establint els lligams entre els fets del passat i els fet del present i planteja l’enfrontament cultural que vivim avui com una conseqüència de tots allò que va passar. El passat condiciona el present i dibuixa ponts que, encara que no siguin evidents, no es poden obviar.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)